Orechy dokážu znížiť riziko úmrtia na tento typ rakoviny
Konzumácia orechov môže znížiť riziko úmrtia na rakovinu o viac ako polovicu.
Výskum ukázal, že konzumácia orechov môže o viac ako polovicu znížiť riziko úmrtia na rakovinu prsníka. Štúdia s viac ako 3 500 pacientkami zistila, že konzumácia orechov znížila recidívu choroby o 52 % a úmrtnosť o tretinu.
Toto zistenie sa vzťahovalo na všetky druhy orechov, od mandlí, pistácií, pekanových a para orechov až po vlašské orechy, arašidy, kešu a lieskové orechy. Tieto výsledky tiež neboli ovplyvnené inými stravovacími návykmi.
Orechy sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Okrem prínosov pre pacientov s rakovinou prsníka zistenia ukázali aj ďalšie pozitívne účinky konzumácie orechov, ako je zníženie hladiny cholesterolu, inhibícia oxidácie a regulovanie dysfunkcie buniek.
Zistenia publikované v časopise International Journal of Cancer boli založené na údajoch pacientov, ktorí prežili rakovinu prsníka v Šanghaji. Päť rokov po diagnóze vypĺňali dotazník o príjme potravín a boli sledovaní po dobu ôsmich rokov.
Účastníčky, ktoré jedli 14 gramov orechov (asi 20 arašidov, 14 mandlí alebo 16 vlašských orechov), mali menšiu pravdepodobnosť relapsu alebo úmrtia.
Konzumácia orechov bola doteraz spájaná predovšetkým s prevenciou kardiovaskulárnych chorôb. Doteraz nebol skúmaný vplyv na prežitie pacientov s rakovinou prsníka.
Breast Cancer Now, popredná britská charitatívna organizácia pre rakovinu prsníka, odporúča orechy ako súčasť zdravej výživy, pretože obsahujú veľa nenasýtených tukov.
Kotryna Temcinaite, vedúca manažérka komunikácie charitatívnej organizácie pre výskum rakoviny prsníka v Breast Cancer Now, povedala:
„Je povzbudivé, že konzumácia väčšieho množstva orechov by potenciálne mohla prospieť ženám, ktoré sa v minulosti liečili na rakovinu prsníka. Je však potrebný ďalší výskum, ktorý nepretržite sleduje zmeny v stravovaní počas dlhšieho časového obdobia, aby sa dospelo k jasným záverom, že pridanie väčšieho množstva orechov do stravy môže znížiť šance na návrat rakoviny prsníka a zvýšiť prežitie.
Je skutočne dôležité, aby sme preskúmali rôzne spôsoby, ako zabrániť návratu rakoviny prsníka. Tento výskum je užitočnou pripomienkou dôležitosti vyváženej stravy, udržania zdravej hmotnosti a fyzickej aktivity, čo všetko môže prispieť k zníženiu rizika recidívy rakoviny prsníka."
American Heart Association odporúča jesť asi štyri porcie alebo 170 gramov nesolených orechov týždenne. Odporúčajú orechy, ktoré nie sú pražené v oleji, a upozorňujú na dôkladné sledovanie celkového príjmu kalórií a nasýtených tukov.
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia
Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.
Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?
Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?
Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji
Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?
Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák
Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.
Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu
Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.