• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Alžbeta II. sa chystá na platinové jubileum; aby bola vo forme, vyradila drinky

  • 6:14 18.10.2021
  • Londýn
Alžbeta II. sa chystá na platinové jubileum; aby bola vo forme, vyradila drinky

Britská kráľovná Alžbeta II. sa na radu svojich lekárov údajne vzdala svojho každovečerného alkoholického drinku, aby bola vo forme na budúci rok, keď oslávi 70. výročie svojho nástupu na trón, informoval mesačník Vanity Fair.

Odporúčanie lekárov nesúvisí so zdravotným stavom panovníčky, ktorý je dobrý, aj keď nedávno sa na verejnosti pri chôdzi podopierala paličkou.

Lekári svoje odporúčanie, aby sa 95-ročná kráľovná vyhýbala alkoholu - s výnimkou mimoriadnych udalostí -, označili skôr za prevenciu: chcú, aby sa panovníčka pred nadchádzajúcimi oslavami svojho nástupu na trón cítila čo najlepšie a bola čo najzdravšia.

Kráľovnej bolo povedané, aby sa vzdala večerného drinku, ktorým je zvyčajne martini,“ vyhlásil nemenovaný rodinný priateľ. „Nie je to veľký problém, nikdy veľa nepila,“ uviedol zdroj blízky kráľovnej pre Vanity Fair. Zdroj však súčasne považuje za „trochu nespravodlivé“, že kráľovná sa v tejto fáze svojho života „musí vzdať jedného z mála pôžitkov“.

Podľa neoficiálnych zdrojov kráľovná preferovala gin a vermutové koktaily. Zvykla ich piť počas obeda alebo pred večerou. Spravidla ich pre ňu pripravoval jej manžel, princ Philip.

Väčšinu roku 2020 a začiatok roku 2021 kráľovná strávila izolovaná na hrade Windsor. Po smrti princa Philipa - v apríli tohto roku - prechádzala ťažkým obdobím. V posledných týždňoch však vyzerala šťastná, plná energie a nadšenia a od návratu z predĺženej letnej dovolenky v Balmorale sa opäť venuje svojim povinnostiam.

Zdroje z Buckinghamského paláca uviedli, že kráľovná má až do Vianoc nabitý program. Na budúci rok sa plne sústredí na oslavy svojho „platinového jubilea“.

V čase osláv výročia začiatku svojho panovania bude mať kráľovná 96 rokov. Očakáva sa, že pri tejto príležitosti bude cestovať po Británii, zatiaľ čo jej rodina sa chystá na cestu na krajinách britského Spoločenstva národov.

Vanity Fair dodal, že Alžbetu II. na verejnosti bolo vídať piť alkohol len veľmi zriedka, večer v súkromí si však drink zvykla dopriať. Podľa palácových zdrojov si často dávala namiešať suché martini, ktoré má rád aj jej syn princ Charles.

K večeri si kráľovná zvyčajne dávala naliať za pohár sladkého vína a podľa sesternice Margaret Rhodesovej je o nej známe, že pred spaním rada vypila za pohár šampanského.

Aj keď sa kedysi uvádzalo, že kráľovná konzumuje štyri alkoholické nápoje denne, šéfkuchár Darren McGrady, ktorý pre ňu varil v rokoch 1982-93, podľa Vanity Fair povedal, že denne konzumovala štyri malé jedlá (vrátane popoludňajšieho čaju a koláča), ale len zriedka pila alkohol. Na obed a často i k večeri mala iba jeden malý pohár sladkého nemeckého vína.

Okrem svojich večerných suchých martini je kráľovná údajne i fanúšičkou dubonnetu, francúzskeho vína na báze aperitívu, a ginu, ktorý bol aj obľúbeným nápojom jej matky.

Minulý rok Buckinghamský palác uviedol vlastnú značku ginu a kráľovná povoľuje aj výrobu šumivého vína z viniča z Windsoru.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.