• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Vraždu britského poslanca vyšetruje protiteroristická jednotka

  • 21:12 15.10.2021
  • Londýn
Vraždu britského poslanca vyšetruje protiteroristická jednotka

Vyšetrovanie vraždy poslanca britskej Konzervatívnej strany Davida Amessa povedú príslušníci protiteroristickej policajnej jednotky. V piatok to oznámil šéf polície z anglického grófstva Essex Ben-Julian Harrington, informovali spravodajská stanica Sky News a agentúra AFP.

"Vyšetrovanie je vo veľmi ranom štádiu a vedú ho príslušníci špeciálneho protiteroristického útvaru,“ povedal prítomným novinárom Harrington. Vyšetrovatelia podľa neho budú musieť určiť, či ide o teroristický čin, alebo nie.

Amess zomrel v piatok po tom, ako ho viackrát pobodal útočník. K útoku došlo v metodistickom kostole Belfairs v meste Leigh-on-Sea, približne 62 kilometrov východne od metropoly Londýn, krátko po 12.05 h miestneho času (13.05 h SELČ) pri stretnutí s voličmi v jeho volebnom obvode.

Polícia uviedla, že zadržala 25-ročného muža pre podozrenie z vraždy. Na mieste bol nájdený nôž. V súvislosti s prípadom po nikom inom nepátra. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Podľa Harringtona policajti na miesto dorazili do niekoľkých minút a našli Amessa s „viacerými zraneniami“, ktorým napriek snahe záchranárov napokon podľahol.

Vlajky sú na budove britského parlamentu spustené na pol žrde. Prejavy sústrasti prichádzali z celého politického spektra.

Britský konzervatívny premiér Boris Johnson, ktorý absolvoval pracovné stretnutie na západe Anglicka, sa po správach o útoku ihneď vrátil do Londýna. Podľa jeho slov patril Amess „k najláskavejším a najmilším ľuďom v politike“, pričom ho označil za „milovaného priateľa a kolegu a skvelého štátneho zamestnanca“.

Sústrasť rodine vyjadrili aj bývalá premiérka Theresa Mayová, líder opozičných labouristov Keir Starmer i expremiér David Cameron.

Amess (69) bol členom britského parlamentu za obvod Southend West od roku 1997. Poslancom bol od roku 1983. Ako píše AFP, Amess bol dlhoročný zástanca vystúpenia Británie z Európskej únie (brexitu).

Násilie voči britským politikom je ojedinelé. V júni 2016 útočník počas kampane pred referendom o brexite postrelil a následne dobodal poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú. Krajne pravicový extrémista dostal za svoju politicky motivovanú vraždu doživotie, dodáva AP.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina: Havarovaný bombardér Tu-22M3 predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih

Ukrajina: Havarovaný bombardér Tu-22M3 predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih

DNES - 16:44Zahraničné

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

Paríž: Polícia zadržala podozrivého muža z iránskeho konzulátu

Paríž: Polícia zadržala podozrivého muža z iránskeho konzulátu

DNES - 15:24Zahraničné

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami.

Lavrov: Rusko jasne oznámilo Izraelu, že Irán si neželá eskaláciu

Lavrov: Rusko jasne oznámilo Izraelu, že Irán si neželá eskaláciu

DNES - 14:00Zahraničné

Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán "nechce eskaláciu" napätia v regióne Blízkeho východu.

Scholz varuje pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe

Scholz varuje pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe

DNES - 12:33Zahraničné

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe, informuje agentúra DPA.

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

DNES - 8:48Zahraničné

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra.