• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Toto jedlo prispeje k rapídnemu zhoršeniu mozgovej funkcie už v priebehu 4 týždňov

  • 19:36 16.10.2021
  • Columbus
Toto jedlo prispeje k rapídnemu zhoršeniu mozgovej funkcie už v priebehu 4 týždňov

Následkom pôsobenia tohto jedla na mozog sa dá vyhnúť pomocou správne zvolených doplnkov. Najúčinnejšou prevenciou je však zdravá strava.

Demencia je neurodegeneratívne ochorenie, pri ktorom dochádza k zastaveniu komunikácie medzi mozgovými bunkami, čo nakoniec vedie k strate pamäte. Dnes už nie je tajomstvom, že medzi faktory výrazne ovplyvňujúce stratu pamäte možno zaradiť aj životosprávu, pričom pozor si treba dať aj na niektoré jedlá.

Strava je kľúčová zložka prevencie kognitívnych porúch a demencie. Pre mozog sú optimálne najmä jedlá s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré posilňujú jeho funkcie. Ktorým jedlám sa naopak treba vyhnúť?

Výskum publikovaný na stránkach žurnálu Brain Behaviour and Immunity informuje o pozitívnych účinkoch omega-3 mastných kyselín typu DHA (kyselina dokosahexaenová), ktoré podľa všetkého dokážu zvrátiť negatívne účinky spracovaného jedla.

Vedci pritom označujú spracované potraviny za veľkú hrozbu pre zdravie mozgu. Rafinované jedlo dokáže už v priebehu štyroch týždňov vyvolať zápal, ktorý podporuje problémy s pamäťou.

„Z výsledkov vyplýva, že konzumácia spracovaných jedál vedie k podstatnému a nezvrátiteľnému poškodeniu pamäte, čo v staršej populácii môže prispieť k neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba,“ hovorí jedna z autorov a autoriek štúdie z prostredia Štátnej univerzity v Ohiu Ruth Barrientosová.

Barrientosová sa nazdáva, že vďaka novému zisteniu viac ľudí vylúči spracované jedlo zo svojho jedálnička a zvýši príjem surovín bohatých na omega-3 mastné kyseliny typu DHA.

Výskum prebehol za pomoci pokusných potkanov vo veku troch a 24 mesiacov. Potkany rozdelili do troch skupín, a podľa toho ich kŕmili buď spracovaným jedlom, alebo ich bežnou potravou alebo spracovaným jedlom spolu s doplnkami s obsahom omega-3 DHA.

U hlodavcov, ktoré konzumovali len spracované potraviny prispôsobené ich podmienkam, došlo k výraznému zhoršeniu zápalu v tele. Horšie na tom boli staršie potkany, ktoré vykazovali výrazné známky straty pamäte, čo nebolo zrejmé u mladších zvierat.

U potkanov, ktorým pridelili stravu s obsahom spracovaných potravín aj omega-3 mastných kyselín, nedošlo k vzniku zápalu, čo platí aj pre hlodavce, ktoré prijímali stravu čisto zloženú z omega-3 mastných kyselín. Tie sa okrem toho vyhli aj akýmkoľvek následkom spojeným so stratou pamäte.

Za spracované jedlá môžeme označiť tie, ktoré obvykle obsahujú málo tuku, ale nemajú dostatok vlákniny. Okrem toho obsahujú rafinované sacharidy. Ak sa im chcete vyhnúť, pri nakupovaní si preverte etiketu s nutričnými hodnotami, kde sa treba zamerať najmä na vlákninu a kvalitu sacharidov.

Hlodavce, ktoré počas výskumu utrpeli najväčšie poškodenie mozgu, neboli schopné zapamätať si neznáme miesta, ktoré predtým navštívili. Negatívne výsledky sa pritom dostavili už v priebehu niekoľkých dní. Takéto príznaky sú časté pri poškodení hypotalamu, alebo mozgového podlôžka. Ďalšie príznaky poukazovali aj na možné poškodenie amygdaly, ktorá je považovaná za centrum emócií.

Vedci zdôrazňujú, že výskum by nemal slúžiť ako ospravedlnenie pre tých, čo jedia spracované potraviny a zároveň prijímajú doplnky s obsahom omega-3 mastných kyselín. Najbezpečnejším spôsobom, ako sa vyhnúť strate pamäte, je podľa nich zameriavať sa na zdravé stravovanie.

Zdroj: Info.sk, DP, eurekalert.org, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.