• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Opozícii sa nepáči nový šéf SPF: Je to bývalý poslanec, obišiel výberové konanie

  • 16:58 14.10.2021
  • Bratislava
Opozícii sa nepáči nový šéf SPF: Je to bývalý poslanec, obišiel výberové konanie

Opozícia kritizuje výber nového generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF).

Zvolenie Jána Marosza, ktorého do funkcie vo štvrtok schválila vláda, je podľa mimoparlamentnej strany Hlas-SD absolútnou katastrofou pre fungovanie štátu, obcí, miest aj poľnohospodárov. Strana Smer-SD kritizuje transparentnosť výberového konania.

Vláda dnes schválila za šéfa SPF Jána Marosza, bývalého poslanca OĽANO, ktorý sa výberového konania ani nezúčastnil,“ povedal nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Róbert Puci pôsobiaci v strane Hlas-SD. Pokračoval, že OĽANO vedie Slovensko do krachu verejných financií a inštitúcií.

Po korupčnom škandále na SPF, pre ktorý musel odstúpiť minister Mičovský, ho teraz povedie učiteľ náboženstva, ktorý v živote s pozemkovým právom neprišiel do styku,“ komentoval Puci. Ide podľa neho o nehoráznosť, pretože SPF je kľúčovou inštitúciou nielen pre poľnohospodárov, ale aj pre mestá, obce a občanov.

Je do neba volajúce, akým spôsobom vládna koalícia netransparentne vyberá jednotlivých nominantov a ako funguje,“ reagoval podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč, ktorý taktiež kritizoval výberové konanie generálneho riaditeľa SPF.

Dozvedeli sme sa, že vláda dnes na rokovaní vymenovala svojho človeka z OĽANO, ktorý je Matovičov a Hegerov človek a ktorý sa ani nezúčastnil výberového konania,“ dodal Takáč.

Marosz je v SPF z politického rozhodnutia, tvrdí Heger

Zmena v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) bola potrebná, keďže je to kľúčová inštitúcia. Ján Marosz jej bude šéfovať z politického rozhodnutia, keďže jednotlivé výberové konania neboli veľmi úspešné. Vo štvrtok to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

Predseda vlády priblížil, že sa uskutočnili dve výberové konania. „Ale ja môžem za seba povedať, že som nebol spokojný s tým, ako prebehli, bolo tam podľa mňa málo kandidátov prihlásených,“ skonštatoval Heger. Nedáva to však za vinu ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi (nominant OĽANO). Myslí si, že sú to „dozvuky predchádzajúcich čias“, potenciálnych kandidátov podľa neho mohol odradiť napríklad nízky plat.

Poznamenal, že pre nedostatočný úspech výberových konaní tak museli pristúpiť k tomuto kroku, keďže to bolo neodkladné. „Preto sme povedali, že nateraz tam dáme, áno, Jána Marosza z politického rozhodnutia,“ pripustil premiér. Marosz má podľa neho pripraviť transformáciu na to, aby sa vystaval kvalitný tím odborníkov. „Toto je jeho úloha, a potom odovzdáme vedenie do tých rúk kvalitných,“ dodal Heger.

Generálnym riaditeľom Slovenského pozemkového fondu (SPF) bude Ján Marosz od 1. novembra. Na poste nahradí súčasnú riaditeľku Janu Štilichovú.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.