• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

4 faktory, ktoré zvyšujú riziko nákazy novým koronavírusom u zaočkovaných

  • 19:36 15.10.2021
  • Bratislava
4 faktory, ktoré zvyšujú riziko nákazy novým koronavírusom u zaočkovaných

V prípade, že sa nakazíte ochorením COVID-19 po zaočkovaní, infekcia u vás takmer určite bude mať miernejší priebeh ako bez aplikovania vakcíny. Čo však rozhoduje o riziku nákazy?

Po dvoch týždňoch od zaočkovania druhou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu sú účinky liečiva najsilnejšie. V tomto čase si môžete povedať, že ste plne zaočkovaní. Stále sa však môžete nakaziť.

Ochorenie COVID-19 je po zaočkovaní iné ako bez neho. U zaočkovaných sa po nákaze prejavujú najmä príznaky, ako bolesť hlavy, tvorba nosového hlienu, kýchanie, opuchnuté hrdlo a strata čuchu. Niektoré z nich sú príznačné aj pre tých, ktorí nie sú zaočkovaní.

U ľudí bez očkovania sa pri nákaze novým koronavírusom často vyskytuje aj vysoká teplota a pretrvávajúci kašeľ, ktoré sa podľa niektorých výskumov u zaočkovaných vyskytujú len v menej ako polovici prípadov.

Za azda najväčšiu výhodu očkovania môžeme považovať to, že nás chráni pred hospitalizáciou v súvislosti s COVID-19. U zaočkovaných je tiež menej pravdepodobné, že sa stanú obeťou „dlhého covidu“, alebo príznakov, ktoré pretrvávajú aj po vyliečení z ochorenia.

Čo zvyšuje riziko?

Štúdia z Veľkej Británie hovorí, že 0,2 percenta populácie – alebo každý 500. človek – sa covidom nakazí po zaočkovaní. Mnohých však prekvapí, že riziko sa u každého líši. K jeho zvýšeniu prispievajú najmä 4 faktory.

1. Typ vakcíny

V tomto bode musíme spomenúť pojem relatívne zníženie rizika. Ide o veličinu, ktorá opisuje, do akej miery podaná látka chráni pred vypuknutím ochorenia u zaočkovanej osoby. Každá vakcína pritom poskytuje rôzne relatívne zníženie rizika.

Klinické štúdie ukazujú, že vakcína od spoločnosti Moderna znižuje riziko nákazy o 94 percent, Pfizer je o niečo účinnejší, a znižuje riziko o 95 percent. Horšie sa darí vakcínam Johnson & Johnson (66 percent) a AstraZeneca (70 percent).

2. Čas od zaočkovania

Tento faktor, ktorý hovorí o dlhodobej účinnosti vakcín, je hlavným dôvodom, prečo sa dnes rozprávame o posilňujúcej (tretej) dávke vakcíny.

Predbežné výsledky naznačujú, že účinnosť vakcíny Pfizer sa znižuje od šiestich mesiacov od podania. Zatiaľ je príliš skoro na to, aby sme hovorili o tom, čo sa stane po polroku od očkovania, no je veľmi pravdepodobné, že účinky vakcín budú naďalej klesať.

3. Varianty

Pri potenciálnom nakazení je dôležité brať ohľad aj na variant nového koronavírusu. Pri relatívnom znížení rizika nakazenia po zaočkovaní sa účinok vakcín testoval na originálnom variante SARS-CoV-2.

Napríklad vakcína Pfizer je proti variantu alfa účinná len na 93 percent a pri variante delta len na 88 percent. Podobne klesá účinnosť aj pri AstraZenece. Účinky všetkých vakcín okrem toho časom ešte viac klesajú.

4. Vaša imunita

Všetky faktory, ktoré sme doteraz vymenovali, sa vzťahujú na všeobecnú populáciu. Pri kontakte s vírusom ale tú najdôležitejšiu rolu zohráva váš imunitný systém a iné špecifické parametre (napríklad ako dlho ste boli vystavení pôsobeniu vírusu).

Efektívnosť imunity sa vekom znižuje. Negatívne na ňu vplývajú aj chronické ochorenia, ktoré môžu znížiť alebo skrátiť účinnosť vakcíny.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, thelancet.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.