• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

6 desivých zistení o Facebooku z úst whistleblowerky

  • 20:14 11.10.2021
  • Svet
6 desivých zistení o Facebooku z úst whistleblowerky

Žena, ktorá kedysi pracovala pre Facebook, zverejnila tisíce stránok dokumentov, ktoré poukazujú na škodlivosť sociálnej siete nielen na psychiku mladých, ale aj na zdravie a bezpečnosť širokých más po celom svete.

37-ročná whistleblowerka Frances Haugenová je známa najmä vďaka odhaleniu neetických postupov, aké používa spoločnosť Facebook na čele s jej zakladateľom a generálnym riaditeľom Markom Zuckerbergom. Haugenová zverejnila svoje svedectvo v rozhovore pre CBS News krátko predtým, ako došlo k celosvetovému výpadku sociálnej siete, ktorý je jedným z najdlhších v jej dejinách.

Bývalá zamestnankyňa Facebooku Haugenová odhalila desaťtisíce strán dokumentov o podvodných praktikách spoločnosti. V zásade všetky zastrešuje fundamentálny konflikt medzi tým, čo je dobré pre Facebook ako firmu, a čo je dobré pre spoločnosť ako takú.

Haugenovej zistenia by sme mohli stručne zhrnúť v šiestich najzásadnejších a najdesivejších bodoch:

1. Algoritmus zámerne zobrazuje užívateľom príspevky, ktoré podnecujú agresiu

Agresia a negatívne emócie dokážu používateľa takmer vždy prinútiť k reakcii. To je hlavný dôvod, prečo sa vám na nástenke často zobrazujú nenávistné alebo kontroverzné príspevky. Práve reakcie ľudí v podobe komentárov, „páči sa mi to“ a zdieľaní vie Facebook premeniť na zisk z reklamy.

„Jeho vlastný výskum dokazuje, že nenávistný, kontroverzný a polarizujúci obsah skôr vedie k hnevu ako k iným emóciám,“ podotýka whistleblowerka, podľa ktorej si je Facebook vedomý toho, že ak by ľuďom zobrazoval pozitívnejšie správy, trávili by na ňom menej času, čo by sa premietlo do nižších ziskov.

2. Facebook je horší ako väčšina iných sociálnych sietí

Pri hodnotení vplyvu sociálnych sietí na náladu v spoločnosti zvykneme mnohé značky zlučovať do jednej. Frances Haugenová má ale za to, že Facebook je horší ako všetky ostatné.

„Videla som zákulisie niekoľkých sociálnych sietí, ale vo Facebooku to bolo podstatne horšie ako v ktorejkoľvek inej,“ hovorí Haugenová, ktorá v minulosti pracovala aj pre Pinterest a Google.

3. Facebook po voľbách 2020 a pred útokom na Kapitol 6. januára 2021 nekontroloval dezinformácie

V rámci Facebooku existuje skupina zamestnancov, ktorí dohliadajú na pravdivosť a overiteľnosť informácií súvisiacimi s nadchádzajúcimi voľbami. Najväčšou hrozbou sú voľby v Spojených štátoch, ktoré tradične sprevádza množstvo hoaxov a poloprávd, neraz vyslovených dokonca z úst kandidujúcich strán.

Po amerických prezidentských voľbách 2020 si Facebook zrejme povedal, že už nie je potrebné kontrolovať politické príspevky užívateľov, a tak rozpustil skupinu na ich kontrolu, takzvanú Civic Integrity unit.

Chod skupiny bol obnovený o niekoľko mesiacov, k čomu prispel aj útok na sídlo Kongresu Spojených štátov, ktorého účastníci sa zmobilizovali predovšetkým prostredníctvom širokej propagandy na sociálnych sieťach.

4. Európski politici stavia na negatívne reklamy, len tak môžu získať väčší dosah

Nejde ani tak o vypočítavosť, ako skôr o nevyhnutnosť. Ak chce politik v Európe osloviť viac občanov, kvôli algoritmu musí staviť predovšetkým na negatívne zamerané reklamy na sociálnej sieti.

5. Facebook identifikuje len zlomok nenávistných a klamlivých príspevkov

Podľa jednej zo štúdií, ktoré Haugenová zverejnila, spoločnosť Facebook dokáže odhaliť len 3-5 percent nenávistných príspevkov a menej ako 1 percento násilných a podnecujúcich príspevkov. Napriek tomu sa platforma označuje za svetovú špičku v tejto oblasti.

Dá sa povedať, že samotný Facebook obviňuje z nedostatku kontroly internet ako celok. „Ak by sa ktorémukoľvek výskumu podarilo určiť presné riešenie týchto zložitých výziev, technologický priemysel, vlády a spoločnosť by toto riešenie prijali už dávno,“ bráni sa spoločnosť.

6. Instagram zhoršuje psychiku mladých

Jednou z dcérskych aplikácií Facebooku je Instagram, ktorý podľa uniknutých dokumentov zhoršuje samovražedné myšlienky u 13,5 percenta dievčat, ktoré ho využívajú. U 17 percent užívateľov spôsobuje zhoršenie poruchy príjmu potravy.

Podľa Haugenovej zhoršovanie depresie u mladých dievčat má paradoxne za následok častejšie prehliadanie príspevkov na Instagrame, čo opäť vedie len k nenávisti voči sebe samej. Tento nešťastný cyklus prináša Facebooku obrovské zisky.

Hovorkyňa Facebooku Lana Pietschová popiera tvrdenia o toxicite sociálnych sietí. „Skutočnosť je taká, že mnohí tínedžeri, ktorí sa nám ozvali, tvrdia, že Instagram im naopak pomáha v časoch, keď čelia ťažkým životným skúškam, aké sú pre ich vek príznačné,“ uviedla pre portál Gizmondo.

Zdroj: Info.sk, DP, gizmodo.com, cbsnews.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

20:40 18.04.2024Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

20:17 18.04.2024Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.