• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Smrteľný príznak perimenopauzy, s ktorým sa stretáva každá 10. žena

  • 7:20 12.10.2021
  • Londýn
Smrteľný príznak perimenopauzy, s ktorým sa stretáva každá 10. žena

Mnohé z nich trpia v tichosti. Tento príznak perimenopauzy predstavuje smrteľné nebezpečenstvo.

Perimenopauza je obdobie krátko pred menopauzou, ktoré je charakteristické najmä prudkým kolísaním hladiny hormónov. Jej začiatok je veľmi individuálny, u niektorých žien začína skôr, u iných neskôr.

K najčastejším príznakom perimenopauzy patria aj návaly tepla, nervozita a podráždenosť. V tomto prípade ešte nemôžeme hovoriť o menopauze, pretože žena stále menštruuje, hoci cyklus nemusí byť pravidelný.

U 9 z desiatich žien v štádiu perimenopauzy dochádza k psychickým problémom, pričom každej desiatej hrozí až ohrozenie života, ktoré súvisí so samovražednými myšlienkami, informuje britský Independent.

Tri štvrtiny žien, ktoré v čase perimenopauzy využívali aplikáciu Health & Her, uviedli, že predtým sa nikdy nestretli so psychickými problémami. Z 2000 opýtaných Britiek vo veku 46 až 60 rokov, ktoré prešli štádiom perimenopauzy, vyše tretina priznala, že kvôli príznakom nikdy nevyhľadala odbornú pomoc. Osem z desiatich sa nerozprávalo o psychických ťažkostiach ani s partnerom.

„Z predošlých výskumov vieme, že priemernej žene trvá 14 mesiacov, kým zistí, že sa nachádza v štádiu perimenopauzy,“ hovorí spoluzakladateľka Health & Her Kate Bacheová.

„Mnohé ženy trpia v tichosti, nerozprávajú sa o tom ani s partnerom. Pociťujú pritom závažné psychické ťažkosti, ktoré možno vysvetliť poklesom hladiny estrogénu v tele,“ vysvetľuje Bacheová.

Podľa britskej političky Carolyn Harrisovej lekári často zle diagnostikujú perimenopauzu a namiesto účinnejšej hormonálnej terapie klientkam odporučia liečbu antidepresívami. „Pridajte si k tomu chýbajúcu podporu v zamestnaní, domácnosti a v širšom kontexte aj v spoločnosti, a začnete chápať príčiny narušeného mentálneho zdravia žien.“

Podľa najnovších výskumov šesť z desiatich žien v perimenopauze pociťuje úbytok energie a motivácie. Polovica žien sa stretáva aj s melanchóliou a depresiou. U štyroch z desiatich žien dochádza k podráždeniu a zmenám nálady a tretina bojuje s pocitom bezcennosti.

Takmer polovica žien sa počas perimenopauzy vyhýba kontaktu s rodinou a priateľmi a štyri z desiatich priznali, že niekedy pre ne bolo ťažké vôbec vstať z postele. Približne každá šiesta žena rieši svoje problémy absenciou v práci.

Po vyhľadaní odbornej pomoci začala jedna z desiatich žien užívať antidepresíva prvýkrát od začiatku príznakov perimenopauzy.

Podľa fyzioterapeutky Eleanor Morganovej je perimenopauza „skúsenosť, ktorá môže byť mätúca, fyzicky náročná a podnecujúca úzkosť“. Pri písaní knihy Hormonal sa Morganová stretla s množstvom žien, ktoré si podľa nej vôbec neboli vedomé toho, že by perimenopauza vôbec existovala.

„V tele dochádza k biologickým zmenám, ale mňa trápia najmä emocionálne aspekty, na ktoré sa bežne bez zaváhania predpisujú antidepresíva,“ hovorí Morganová.

Medzi ďalšie príznaky menopauzy patrí vaginálna suchosť, nočné potenie, nespavosť, bolesť hlavy, pokles libida a opakujúce sa infekcie močových ciest. Psychologička Deborah Lancastleová dodáva, že „prvýkrát sa môže vyskytnúť úzkosť, panický atak a fóbia. Mnohé ženy sa prvýkrát v živote stretávajú s depresiou.“

Podľa Diane Danzebrinkovej, ktorá je vedúcou kampane Menopause Support, je nedostatok dostupných informácií o perimenopauze a jej príznakoch zodpovedný za to, že ženy nevedia identifikovať príčinu svojich psychických problémov.

„Ak tieto príznaky nerozoznávame, môžu zanechať skryté následky na zdraví, vzťahoch a kariére,“ myslí si Danzebrinková, ktorá poukazuje aj na britskú štatistiku o samovraždách u žien, podľa ktorej ku väčšine prípadov dochádza vo veku 45 až 55 rokov, práve keď väčšina z nich vstupuje do obdobia pred menopauzou.

Zdroj: Info.sk, DP, independent.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.