• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

5 chutných spôsobov, ako začleniť tekvicové semiačka do receptov

  • 18:32 09.10.2021
  • Bratislava
5 chutných spôsobov, ako začleniť tekvicové semiačka do receptov

Ak ich takto ešte nepoužívate, prichádzate o veľa. Tekvicové semiačka sa totiž neoplatí jesť len samé.

Niektorí z nás si počas jesene kupujú tekvicu, aby si ju mohli vyrezať a ako dekoráciu umiestniť na balkón alebo do okna. Iní zas zbierajú úrodu, a pri varení tekvice natrafia na množstvo dužiny so semiačkami, ktoré putujú do koša.

Prečo toľko plytvať, keď semiačka dokážete využiť hneď niekoľkými spôsobmi?

Tekvicové semiačka obsahujú množstvo zdravých tukov, vlákniny, bielkovín a minerálov, ako je železo, mangán či zinok. Sú tiež jedným z najlepších prírodných zdrojov horčíka – v jednej porcii získate až 37 percent z odporúčanej dennej dávky pre dospelého.

Predtým, ako začnete...

Ešte predtým, ako sa dostaneme k receptom, je potrebné semiačka z čerstvo vydlabanej tekvice správne pripraviť. To najťažšie už máte za sebou – teda dlabanie tekvice. Nasleduje odstránenie dužiny zo semiačok, pri čom vám pomôže pridanie asi piatich polievkových lyžíc soli. Tá premieňa dužinu na mazľavú hmotu, s ktorou sa dá ľahko pracovať. Keď semiačka očistíte, dôsledne ich umyte a nechajte vyschnúť.

Niektoré recepty vyžadujú opekanie, namáčanie alebo klíčenie tekvicových semiačok pred varením. V semiačkach sa totiž nachádza kyselina fytová, ktorá obmedzuje schopnosť tela vstrebávať niektoré živiny, vrátane vápnika, zinku a železa.

1. Okoreňte a upečte ich

Foto: Brent Hofacker/Shutterstock.com

Soľ, korenie a trocha oleja je to jediné, čo potrebujete na výrobu chutných pražených semiačok, ktoré môžete jesť namiesto čipsov či popkornu. Pri korení sa fantázii medze nekladú. Môžete ho skombinovať tak, aby semiačkam dodalo sladkastú alebo pikantnú chuť. Hodia sa aj sušené bylinky či orientálne zmesi.

Predtým, ako vložíte semiačka do rúry, ich najprv trochu opražte na panvici, vďaka čomu budú potom chrumkavejšie. Pamätajte, že vám stačí trocha oleja. Po opražení semiačka premiestnite na plech, okoreňte, osoľte a pečte na 190 stupňoch, až kým nie sú celkom suché a chrumkavé.

2. Pridajte ich do šalátu

Zabudnite na krutóny, a nahraďte ich praženými tekvicovými semiačkami! Hodia sa doň rovnako ochutené ako neochutené. Nezáleží pritom na tom, o aký šalát ide. Kombinácia korenín a soli v semiačkach vystihne podstatu väčšiny z nich.

3. Ozdobte nimi jedlo

Dodajte jedlu textúru navyše a zapôsobte na hostí aj jeho vzhľadom. Ak doma nemáte čerstvé bylinky, na vrch polievky namiesto nich uložte pražené tekvicové semiačka. Tie sa tiež hodia ako ozdoba na cestoviny, rizoto alebo k mäsitým jedlám.

4. Pridajte ich do koláčov a chleba

Foto: Mampferella/Shutterstock.com

Tekvicové semiačka by nemali chýbať ani v kuchyni pekára. Stačí ich pridať priamo do cesta alebo nimi posypať vrch koláča či chleba, prípadne oboje. Najviac sa hodia do tekvicového chleba, ovsených koláčikov a celozrnného pečiva.

Pri pečive, ktoré sa pečie dlhšie, použite surové vysušené tekvicové semiačka. Naopak, pri receptoch, kde netreba dlho piecť (napríklad koláčiky), semiačka dopredu opražte – buď v rúre, alebo aspoň na panvici.

5. Vyrobte z nich mlieko

Jemná chuť aj textúra robia z tekvicového mlieka dokonalý doplnok ku káve. Na jeho výrobu budete potrebovať len surové semiačka, vodu, javorový sirup (alebo iné sladidlo) a vanilkovú arómu. Celý recept nájdete tu → Mlieko z tekvicových semiačok vás prekvapí svojou jemnosťou.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?