• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

10 varovných znakov, pri ktorých vám môže každú chvíľu prasknúť slepé črevo

  • 18:39 10.10.2021
  • Bratislava
10 varovných znakov, pri ktorých vám môže každú chvíľu prasknúť slepé črevo

Zápal slepého čreva je hra o čas. Ak sa dostavia tieto príznaky, rozhodne na nič nečakajte a rýchlo vyhľadajte odbornú lekársku pomoc.

Pri zanedbaní zápalu slepého čreva, alebo apendicitídy, hrozí, že dôjde k pretrhnutiu tohto orgánu. Rýchla liečba je preto kľúčom k prevencii pred týmto katastrofickým scenárom. Ako ale spoznať, že sa zápal týka práve vás? Pomôže vám týchto 10 príznakov.

1. Nafúknuté brucho

Plynatosť sama osebe len málokedy predstavuje vážnejší problém, preto ju treba hodnotiť v kontexte ďalších možných príznakov. Všímajte si, či dochádza k nafúknutiu brucha aj vtedy, keď ste nič nejedli.

2. Bolesť pupka, nevoľnosť a vracanie

V prípade, že zápal slepého čreva prepukne do situácie, ktorú už možno považovať za životu nebezpečnú, pacient sa často stretáva s týmito tromi príznakmi. Ako prvá sa zvyčajne dostaví bolesť v okolí pupka a nasleduje vracanie. Po niekoľkých hodinách sa bolesť premiestni do pravej spodnej časti brucha.

Intenzita bolesti je veľmi individuálna. Niekto ju môže vnímať ako tupú, inému sa javí ako ostrá. Niektorí ľudia sa dokonca sťažujú na bolesť v oblasti panvy, alebo nepociťujú vôbec žiadnu bolesť, a len vracajú.

To, či ide o zápal slepého čreva, zistíte napríklad pri kráčaní, státí, kašľaní, skákaní alebo kýchaní, keď sa bolesť zintenzívni. Postupne dosiahne maximum, pri ktorom je ťažké sa čo i len nadýchnuť.

3. Neustále nutkanie močiť

Časté a bolestivé návštevy toalety neraz poukazujú na zápal močových ciest alebo s tým súvisiace ochorenia. Pri zápale slepého čreva sa totiž často stáva, že sa ochorenie rozšíri aj na ďalšie orgány v blízkosti čreva, a prvé na rade sú obvykle močové cesty a mechúr.

4. Zastavené vetry

Máte problém uľaviť si? Pozor na ťažkosti so slepým črevom! Pri zastavených vetroch je často príčinou obštrukcia v črevách, čo môže súvisieť aj s apendicitídou.

5. Tráviace problémy

Zápcha a hnačka sú najčastejšie tráviace problémy, ktoré súvisia s otravou jedlom alebo podráždením tráviaceho traktu nevhodnými látkami. Pri zápale slepého čreva môže tento orgán natoľko opuchnúť, že dôjde k obštrukcii, čo môže vyvolať nezvyčajné tempo trávenia v črevách. Na zhoršení stavu sa podieľa aj šíriaca sa infekcia.

6. Strata chuti do jedla

Náhla strata chuti do jedla vždy signalizuje väčšie problémy. Ak sa tento príznak dostaví spolu s ďalšími, ktoré svedčia o zápale slepého čreva, neváhajte s hľadaním lekárskej pomoci.

7. Bolesť krížov

Hoci je slepé črevo len malý výčnelok z celkovej dĺžky čriev, pri jeho zápale pociťujeme bolesť v takmer každej časti tela. Ako sme už uviedli, bolesť začína v oblasti pupka, odkiaľ sa môže rozšíriť do pravej spodnej časti brucha, ale aj do chrbta. Ľudia, ktorí majú slepé črevo umiestnené viac vzadu, sa ako prví stávajú jej obeťou. Aj tu platí, že bolesť sa postupne zintenzívňuje.

8. Záchvaty bolesti

Silné záchvaty bolesti sú jedným z posledných štádií zápalu slepého čreva, ktoré predznamenávajú jeho prasknutie. Ak ide o zápal slepého čreva, bolesť prúdi väčšinou zo spodnej časti brucha.

9. Mozgová hmla

Mozgová hmla sa prejavuje problémami s pamäťou, duševnou nestálosťou a ťažkosťami so sústredením. Táto porucha vzniká z rôznych príčin, ako je stres, nedostatok spánku alebo hormonálne zmeny, ale aj zápal slepého čreva.

Infekcia, ktorá prenikla do krvného obehu, oberá krv o kyslík, na čo reaguje ako jeden z prvých orgánov aj mozog. Aj najmenšie zmeny v mozgu môžu spustiť mozgovú hmlu, a preto je nutné obrátiť sa na lekára.

10. Horúčka

Určite ste už počuli o tom, že jedným z hlavných príznakov nielen zápalu, ale aj prasknutia slepého čreva, je vysoká teplota. Môže byť sprevádzaná aj zimnicou. V prípade, že slepé črevo praskne, teplota stúpa až nad 38 stupňov Celzia, čo jednoznačne treba riešiť hospitalizáciou.

Zdroj: Info.sk, DP, trendingposts.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.