• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

COVID-19 môže spôsobovať cukrovku. Vírus dokáže infikovať bunky pankreasu

  • 19:37 03.10.2021
  • Svet
COVID-19 môže spôsobovať cukrovku. Vírus dokáže infikovať bunky pankreasu

Štúdie potvrdili, že nový koronavírus môže infikovať bunky v pankrease, ktoré produkujú inzulín.

Niekoľko štúdií našlo dôkazy o tom, že COVID-19 ovplyvňuje bunky, ktoré vytvárajú inzulín v pankrease. Následkom toho majú ľudia infikovaní novým koronavírusom vyššie riziko vzniku či zhoršenia cukrovky.

Od objavenia nového koronavírusu na konci roku 2019 výskum ukázal, že ľudia s ťažkou infekciou COVID-19 môžu mať ďalšie komplikácie, ako je zápal pľúc či krvné zrazeniny. Nové zistenia prezentované na výročnom stretnutí Európskej asociácie pre štúdium diabetu ukázali, že ďalším pridruženým stavom môže byť cukrovka.

Dve samostatné štúdie z Lekárskej fakulty Stanfordskej univerzity a Weill Cornell Medicine naznačujú, že COVID-19 sa môže zamerať a poškodiť bunky tela, ktoré produkujú inzulín.

Výskum uskutočnený Stanfordským tímom naznačil, že nový koronavírus môže s väčšou pravdepodobnosťou infikovať beta bunky produkujúce inzulín. Odborníci tvrdia, že tieto konkrétne bunky obsahujú receptor ACE2 a ďalšie receptory, ktoré vírus používa na vstup a infekciu ľudských buniek. Kvôli tomu môžu byť tieto bunky zraniteľnejšie.

Ďalej sa zdá, že to viedlo priamo k smrti niektorých beta buniek a transformácii prežívajúcich v procese nazývanom „transdiferenciácia“. "Dôsledky tejto transdiferenciácie beta buniek nie sú zatiaľ jasné, ale dalo by sa predpokladať, že zhoršia nedostatok inzulínu a zvýšia hladiny glukózy v krvi," napísal doktor Francis Collins. "Na pochopenie toho, ako sa SARS-CoV-2 dostáva do pankreasu a akú úlohu môže vo výslednom poškodení hrať imunitný systém, je potrebná ďalšia štúdia."

Bunky pankreasu sa infikujú novým koronavírusom prostredníctvom receptora ACE2

Receptor ACE2 je ľudský hostiteľský receptor pre COVID-19. Najcitlivejšie bunky sa nazývajú beta bunky, ktoré sú zodpovedné za výrobu inzulínu. Predchádzajúce štúdie zistili, že akonáhle COVID-19 infikuje beta bunky, môže sa replikovať, vytvárať si ďalšie kópie a šíriť sa do ďalších buniek.

Bunky pankreasu, ktoré sú infikované COVID-19 bránia v produkcii inzulínu. Ide o hormón, ktorý pomáha ľudskému telu regulovať množstvo glukózy, ktorá sa vstrebáva do svalov, tukových buniek a pečene. Toto obmedzenie regulácie môže viesť k cukrovke.

Cukrovka sa vyskytuje vtedy, ak je hladina cukru v krvi - alebo glukózy - jednotlivca príliš vysoká. Krvná glukóza je hlavným zdrojom energie v tele a pochádza z potravy. Inzulín je dôležitým hormónom produkovaným pankreasom, ktorý pomáha glukóze z potravy dostať sa do buniek, aby sa využila na energiu.

Cukrovka 1. typu sa vyskytuje vtedy, keď telo nevytvára žiadny inzulín, čo je zvyčajne spôsobené tým, že imunitný systém napadne a zničí tieto dôležité bunky v pankrease. Častejšia cukrovka 2. typu nastáva, keď telo nevytvára dostatok inzulínu alebo ho zle používa.

Zdroj: Info.sk, TM, theguardian.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, directorsblog.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.