• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Zvláštny následok COVID-19: Lekári o tom museli napísať štúdiu

  • 20:35 30.09.2021
  • Tokio
Zvláštny následok COVID-19: Lekári o tom museli napísať štúdiu

Pacient zaznamenal neobvyklý príznak infekcie COVID-19.

Nový koronavírus môže podľa lekárov spôsobiť stav nazývaný syndróm nepokojného konečníka. Aj keď to znie bizarne, pacient má neustálu potrebu sa pohybovať, aby uľavil nepokojnému pocitu v konečníku. Tento symptóm zaznamenali u 77-ročného pacienta v Japonsku a jeho prípad popísali v štúdii publikovanej v časopise BMC Infectious Diseases.

Muž bol hospitalizovaný v Tokyo Medical University Hospital s ochorením COVID-19. Následkom ochorenia trpel nespavosťou a úzkosťou, ktoré neustúpili ani po zotavení sa z COVID-19.

"Niekoľko týždňov po prepustení začal postupne pociťovať nepokojné, hlboké nepohodlie v konečníku. Pred infekciou Covid-19 nikdy nezažil análny nepokoj a nepohodlie," uviedli lekári. Príznaky sa prejavovali asi 10 cm nad jeho perineom - oblasťou medzi genitáliami a konečníkom.

Táto bolesť bola horšia pri odpočinku a večer a muž mal kvôli tomu neustálu potrebu pohybovať sa - odtiaľ pochádza slovo „nepokojný“. Ani po vyprázdnení na toalete sa symptómov nezbavil. "Cvičenie, ako je chôdza alebo beh a hranie televíznej hry, zmiernilo symptómy a odpočinok symptómy ešte zhoršil," uvádza sa v štúdii.

Pacient musel užiť tabletky na spanie, aby si doprial príjemný nočný spánok bez bolesti. Vyšetrenie odhalilo, že muž mal hemoroidy vo vnútri konečníka. Lekári mužovi diagnostikovali syndróm nepokojného konečníka ako variant syndrómu nepokojných nôh.

Syndróm nepokojných nôh spôsobuje, že osoba pociťuje potrebu hýbať nohami kvôli poruche nervového systému. Lekári uviedli, že u tých, ktorí prekonali Covid, sa niekoľko týždňov po chorobe vyvinul syndróm nepokojných nôh. Bol uznaný ako jeden zo stoviek symptómov dlhého Covidu.

Pacient z Japonska mal všetky príznaky tohto syndrómu, no na inom mieste. Nakoniec mu pomohol liek klonazepam, ktorý sa užíva pri syndróme nepokojných nôh a po 10 mesiacoch sa konečne vyliečil.

"Tento vírus sa môže šíriť do centrálneho nervového systému niekoľkými potenciálnymi cestami," dodali vedci a pripomínajú, že u COVID-19 bolo pozorovaných niekoľko neurologických symptómov, od straty chuti a čuchu po zmätenosť u starších pacientov.

Niektorí neurológovia sa domnievajú, že syndróm nepokojných nôh môže byť spôsobený problémom s tým, ako telo zaobchádza s chemikáliou nazývanou dopamín. Dopamín sa totiž podieľa na kontrole pohybu svalov.

Zdroj: Info.sk, TM, news.com.au, bmcinfectdis.biomedcentral.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.