• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Zvýšené riziko diabetu: Vedci upozorňujú na veľkosť nohavíc v určitom veku

  • 19:37 02.10.2021
  • Svet
Zvýšené riziko diabetu: Vedci upozorňujú na veľkosť nohavíc v určitom veku

Vaša veľkosť nohavíc dokáže určiť riziko vzniku cukrovky.

Zmestíte sa do džínsov, ktoré ste nosili, keď ste mali 21 rokov? Ak už nie, podľa vedcov vám hrozí zvýšené riziko cukrovky 2. typu. Netýka sa to len obéznych ľudí. Nový výskum ukázal, že ľudia s „normálnym“ indexom telesnej hmotnosti (BMI) sa môžu cukrovke vyhnúť, ak schudnú.

Profesor Roy Taylor z Univerzity v Newcastli na poprednej konferencii o cukrovke povedal, že ak majú ľudia širší pás ako v 21 rokoch, „nesú príliš veľa tuku“. Na výročnom stretnutí Európskej asociácie pre štúdium cukrovky vysvetlil, že dve tretiny ľudí s normálnou hmotnosťou s diabetom 2. typu môžu „dosiahnuť remisiu“ zhodením 10-15% svojej telesnej hmotnosti. Ako uviedol Taylor:

„Spravidla by mala byť vaša veľkosť pása rovnaká, ako keď ste mali 21. Ak sa v súčasnosti nemôžete dostať do rovnako veľkých nohavíc, nesiete príliš veľa tuku, a preto máte riziko vzniku cukrovky 2. typu, aj keď nemáte nadváhu."

Účastníkom štúdie, ktorí mali cukrovku napriek „normálnemu“ BMI, sa podarilo znížiť hladiny tuku v pečeni a pankrease. Tým sa obnovila aktivita buniek produkujúcich inzulín v pankrease. Podľa Taylora by preto lekári mali namiesto predpisovania liekov odporúčať v prvom rade stratu hmotnosti:

„Lekári majú tendenciu predpokladať, že diabetes typu 2 má odlišnú príčinu u tých, ktorí nemajú nadváhu. To znamená, že na rozdiel od tých, ktorí majú nadváhu, sa ľuďom s normálnou hmotnosťou zvyčajne neodporúča schudnúť pred podaním liekov na cukrovku a inzulínu. Namiesto toho existuje tendencia začať s inzulínom a inými liekmi v oveľa skoršej fáze. Ukázali sme, že ak ľudia s normálnou hmotnosťou schudnú 10-15% svojej hmotnosti, majú veľmi dobrú šancu, že sa zbavia cukrovky.“

Existujú rôzne dôvody, prečo ľudia trpia cukrovkou, vrátane hmotnosti, ktorá môže prirodzene kolísať a s vekom sa zvyšovať. Štúdia sledovala ľudí s priemerným BMI 24,5 v programe na chudnutie, ktorý zahŕňal nízkokalorickú tekutú diétu počas dvoch týždňov. Každý deň konzumovali iba 800 kalórií v polievkach a kokteiloch.

Po tomto režime nasledovali štyri až šesť týždňov, počas ktorých účastníci dostávali podporu na udržanie svojej novej hmotnosti. Účastníci absolvovali tri kolá programu, kým nestratili 10-15% svojej telesnej hmotnosti.

Akonáhle dosiahli správnu váhu, skeny ukázali zníženie tuku v pečeni a osem z 12 účastníkov uviedlo, že sa im podarilo diabetes typu 2 dostať do remisie. Hladinu cukru v krvi teda mali pod kontrolou a už nepotrebovali žiadne lieky. Doktor Ahmad Al-Mrabeh, prvý autor štúdie, dodal:

„Úbytok hmotnosti pri obmedzení kalórií je účinný pri dosiahnutí ústupu cukrovky 2. typu a je pozoruhodné, že v tejto neobéznej skupine existuje remisia 67%.“

Taylor dodal:

„Tieto výsledky, aj keď sú predbežné, veľmi jasne ukazujú, že diabetes nie je spôsobený obezitou, ale tým, že ste príliš ťažký pre vaše telo. Dôvodom je príliš veľa tuku v pečeni a pankrease, bez ohľadu na vaše BMI. V pečeni tento prebytočný tuk bráni normálnej funkcii inzulínu. V pankrease spôsobuje, že beta bunky prestávajú produkovať inzulín.“

Dietológovia však majú k štúdii pripomienky a podľa nich by vek 21 nemal byť definujúcim obdobím pre zdravú váhu. Platí to najmä u ľudí, ktorí v tom veku neboli zdraví a mohli trpieť poruchou príjmu potravy.

Zdroj: Info.sk, TM, theguardian.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.