• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Akciové trhy v Európe, USA aj Japonsku rástli

  • 10:37 28.02.2013
  • BRATISLAVA
Akciové trhy v Európe, USA aj Japonsku rástli

Európske akciové trhy v stredu posilnili. Investori podľa agentúry Reuters využili možnosť nákupu zlacnených akcií po tom, čo trh v predchádzajúci deň stlačili nadol nejednoznačné výsledky parlamentných volieb v Taliansku.

Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 posilnil o 0,9 % na 1 160,58 bodu. Dôveru podporil aj veľký záujem investorov v stredajšej aukcii dlhopisov talianskej vlády. Akcie spoločnosti EADS, ktorá je materskou firmou výrobcu lietadiel Airbus, poskočili o 6,5 %.

Spoločnosť informovala, že po úspešnom vlaňajšku počíta v tomto roku s ďalším rastom zisku. V telekomunikačnom sektore posilnili akcie spoločnosti Vodafone o 2 % po správe, že firma údajne stiahla plány na prevzatie nemeckej spoločnosti Kabel Deutschland Holding AG.

Akciové trhy v USA v stredu rástli a hlavné indexy zaznamenali najvyššie denné prírastky od začiatku januára po tom, čo šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke potvrdil odhodlanie pokračovať v politike monetárnych stimulov. Dôveru zlepšila aj séria pozitívnych údajov z ekonomiky. Index priemyselných blue chips Dow Jones posilnil o 1,27 % na 14 076,45 bodu, širší Standard & Poor's 500 o 1,27 % na 1 516,01 bodu, technologický Nasdaq si pripísal 1,04 % a uzatvoril na úrovni 3 162,26 bodu.

Počas druhého dňa vystúpenia v bankovom výbore amerického Senátu Bernanke obhajoval nákupy dlhopisov s cieľom udržať nízke úrokové sadzby a podporiť hospodársky rast. Dohodnuté predaje domov v januári posilnili o 4,5 %, čo bol trojnásobok v porovnaní s odhadmi. Objednávky na tovary dlhodobej spotreby v prvom mesiaci roka klesli viac, než sa čakalo, kapitálové výdavky mimo zbrojárskeho priemyslu a lietadiel však poskočili najviac od decembra 2011. Tento ukazovateľ sa považuje za dôležitý signál budúcich výdavkov firiem v najväčšej svetovej ekonomike.

Japonský akciový trh vo štvrtok posilnil, keď ustúpili obavy z politického chaosu v Taliansku a náladu podporila séria pozitívnych správ z americkej ekonomiky. Hlavný tokijský index Nikkei poskočil o 2,7 % na 11 559,36 bodu, širší Topix si pripísal 2,3 % a uzatvoril na úrovni 975,66 bodu. Nikkei za február posilnil siedmy mesiac v rade a vykázal tak najdlhšie obdobie súvislého rastu od roku 2006. Darilo sa akciám exportérov, ktorí čelili počas dvoch predchádzajúcich dní výpredaju. Akcie Toyota Motor Corp posilnili o 3,5 %, Honda Motor Co o 3,8 % a Canon Inc o 4 %.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

DNES - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

DNES - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.