• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

„Zákon močenia“: Prečo by ste sa pri návšteve toalety mali držať pravidla 21 sekúnd?

  • 20:07 02.10.2021
  • Bratislava
„Zákon močenia“: Prečo by ste sa pri návšteve toalety mali držať pravidla 21 sekúnd?

Štúdia, ktorá si v roku 2015 vyslúžila Ig Nobelovu cenu, je v skutočnosti prínosná nielen pre zvieratá, ale aj pre ľudí. Ako dodržiavať pravidlo 21 sekúnd?

Ig Nobelova cena je ocenenie, ktoré sa každoročne odovzdáva autorom neobvyklých alebo triviálnych výsledkov výskumu, čím paroduje klasickú Nobelovu cenu.

V roku 2015 bola Ig Nobelova cena za fyziku udelená vedeckému tímu, ktorý natočil zvieratá v ZOO pri močení. Video malo pomôcť pri analýze dynamiky kvapalín, a nakoniec sa stalo predlohou pri tvorbe takzvaného „Zákona močenia,“ ktorý hovorí o rozličných spôsoboch močenia v závislosti od veľkosti živočícha.

Zákon močenia je jednoduchý, no zaujímavý. Autori v ňom vysvetľujú, že zvieratá s hmotnosťou prevyšujúcou 3 kilogramy vyprázdňujú svoj močový mechúr v priemere okolo 21 sekúnd. U menších a ľahších zvierat, ako sú napríklad potkany, sa močenie uskutoční v oveľa kratšom čase, a často netrvá viac ako sekundu.

Zdanlivo zbytočný výskum prispel k dôkazom o tom, že na dĺžku trvania močenia nevplýva len tlak močového mechúra, ale aj gravitácia. U menších zvierat je preto čas močenia skrátený povrchovým napätím moču.

„U väčších zvierat nájdeme dlhšiu močovú rúru, takže na ňu pôsobí väčšia gravitačná sila. Dĺžka rúry preto zrýchľuje únik moču, vďaka čomu sú zvieratá schopné vyprázdniť si mechúr za približne rovnaké časové trvanie,“ píšu vedci v ocenenej štúdii.

Pozorovanie zvierat pri močení nakoniec nie je také zbytočné, ako by sa mohlo zdať. Rozličné podmienky močenia totiž zohrávajú veľkú rolu pri diagnostike ochorení močového mechúra a použití myšacích a prasacích modelov v rámci urologických štúdií.

Vďaka zozbieraným údajom boli vedci schopní vyrátať rovnicu, ktorá určuje, ako dlho by malo trvať močenie jednotlivých živočíchov. Odchýlka by mohla poukazovať na zhoršené zdravie mechúra, opuchnutie, infekciu alebo problémy s prostatou.

Pravidlo 21 sekúnd

Pravidlo 21-sekundového močenia môžete podľa urologičky Nicole Eisenbrownovej dodržiavať v záujme sledovania vlastného zdravotného stavu. Stačí, keď si odmeriate priemerný čas, ktorý strávite vykonávaním malej potreby.

Povedzme, že pracujete v zamestnaní, ktoré vám nedovoľuje navštíviť toaletu v ľubovoľnom čase (napríklad pedagóg). Je preto možné, že moč často zadržiavate až do príchodu prestávky. Časté opakovanie tohto zvyku vedie až k chronickému zväčšeniu močového mechúra a funkčným problémom.

Ak naopak močíte príliš často (o čom neraz svedčí priemerný čas močenia kratší ako 21 sekúnd), môžete skončiť s „hyperaktívnym močovým mechúrom“, pri ktorom častejšie pociťujete naliehavú potrebu močiť, hoci mechúr ešte nie je plný.

Čas močenia, ktorý je kratší alebo dlhší ako 21 sekúnd, môže poukazovať na menej závažné aj závažné problémy. Kratší čas je napríklad často príznakom močových kameňov, či cystitídy. Dlhšie močenie zas môže signalizovať problémy s prostatou.

Zdroj: Info.sk, DP, arxiv.org, iflscience.com, wellandgood.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.