• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Mikulec: Politika rozviazaných rúk má dnes len zákonné mantinely, nevzdáme sa

  • 17:35 23.09.2021
  • Bratislava
Mikulec: Politika rozviazaných rúk má dnes len zákonné mantinely, nevzdáme sa

Politika rozviazaných rúk dnes nemá iné mantinely, ako zákonné.

"Zvádzame ťažký boj, ale som presvedčený, že to nevzdáme," vyhlásil v Národnej rade (NR) SR minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Počas diskusie o návrhu na jeho odvolanie skonštatoval, že mafiánske štruktúry v štáte sa nedajú odstrániť zo dňa na deň. Kritizoval súčasnú opozíciu. Expremiéri Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (nezaradený) sú podľa neho zodpovední za nespravodlivosť, korupčné mafiánske praktiky, vytvorili systém, kde sa financie prerozdeľovali podľa politickej príslušnosti a "do vačku".

Krušné ťažké časy sa nekončia. Napriek tomu, že očistný proces je bolestivý a mimoriadne náročný, nepoľavíme a budeme aj naďalej poctivo pracovať, aby sa spravodlivosť v krajine neskloňovala len pred voľbami, ale aby bola pravidelnou súčasťou našich životov,“ uviedol Mikulec.

Dodal, že opozícia môže navrhovať jeho odvolanie pravidelne, pretože ide o snahu zachrániť si vlastnú kožu. Opozícia sa podľa neho snaží vytvárať chaos a šíri konšpirácie. „Rozumiem, že je to v súčasnosti asi jediná opozičná agenda, keďže orgány činné v trestnom konaní sa dostávajú čoraz bližšie k pravde,“ podotkol s tým, že sa systematicky odkrýva korupčná chobotnica, ktorá za bývalých vlád siahala na najvyššie miesta. Tvrdí, že práve vtedy sa kauzy zametali pod koberec a vyšetrovatelia dostávali pokyny, čo majú a nemajú vyšetrovať.

Minister kritizoval bývalú vládu i za to, že nerobila nič pre zlepšenie systému. Odmieta dehonestujúcu rétoriku o „udavačoch“. Prečítal zoznam spolupracujúcich obvinených, ktorí už vypovedali o kauzách a priznali sa k viacerým skutkom. Kritizoval tiež spochybňovanie objektivity Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Podčiarkol, že inšpekcia musí byť autoritou pri dohliadaní na dodržiavanie zákonnosti postupov, a aj preto bolo potrebné prijať opatrenia.

Odmieta i konšpirácie o svojej údajnej návšteve u obvineného takáčovca Mateja Z. Trvá na tom, že ho nepozná a nestretol sa s ním. Pripomenul Ficovi jeho bývanie v minulosti. Označil ho za „smutný obraz bývalého politika, ktorého vlastné ego dohnalo nad priepasť, z ktorej už niet návratu.“ Opozícii vyčítal aj to, že podporuje protisystémové nálady s vidinou bodov vo voľbách.

Minister priznal, že zatýkanie vyšetrovateľov vzbudzuje podozrenia i uňho, najmä keď dlhodobo podávali dobrý pracovný výkon a mali výsledky. Zdôraznil však, že žijeme v právnom štáte a rozsudky nedávajú politici. Je presvedčený, že sa všetko vyšetrí a dospeje sa k spravodlivým rozhodnutiam súdov. Znepokojujú ho však snahy o spomalenie či zmarenie závažnej trestnej činnosti.

Fico v reakcii vláde odporučil, aby „šla preč, kým je ešte čas.“ Opakovane hovoril o manipulácii vyšetrovaní, pričom sa odvolával na uznesenie o vznesení obvinenia voči obvineným vyšetrovateľom NAKA. Ľuboš Blaha (Smer-SD) označil Mikulcov prejav za „mľandravý“. Pýtal sa, či im ráno na vláde dávali Diazepam a či nevie niečo povedať z hlavy bez čítania. Podčiarkol, že bývalý šéf Finančnej správy František I. mal vypovedať o tom, že aj Mikulec poberal úplatky. Dušan Jarjabek (Smer-SD) dodal, že minister vnútra hrá „vabank a ruletu sám so sebou.“

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.