• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

7 vecí, ktoré by ste nikdy nemali kupovať z druhej ruky

  • 20:06 26.09.2021
  • Svet
7 vecí, ktoré by ste nikdy nemali kupovať z druhej ruky

Do niektorých vecí sa oplatí investovať, pretože kúpa použitých výrobkov sa vám môže vypomstiť.

Kupovanie použitých vecí z druhej ruky je priaznivé nielen pre vašu peňaženku ale aj pre životné prostredie. Občas však použité predmety majú skryté poškodenie, ktoré síce nevidíte, no môže predstavovať zdravotné riziko. Expertka na čistenie Heather Barrigan upozorňuje spotrebiteľov na 7 položiek, ktoré by ste nemali obzerať v secondhandoch a na inzertných portáloch.

Čalúnený nábytok

U čalúneného nábytku sú problematické materiály ako vnútorné výplne stoličiek či pohoviek, zložené z peny či pružín. Vždy sú zakryté tkaninou alebo kožou čo znamená, že je takmer nemožné ich vyprať.

Pokiaľ nie ste veľmi dobre oboznámení so stavom domu predchádzajúceho majiteľa, mali by ste sa vyhýbať nákupu čalúneného nábytku. Môže byť plné nepríjemných baktérií, roztočov, mŕtvych buniek pokožky a v najhoršom prípade aj ploštíc. Napriek tomu, že nábytok môže byť drahý, je najlepšie vyhnúť sa jeho nákupu z druhej ruky a radšej kupovať nový.

Prilby

Vedeli ste, že prilby sú navrhnuté tak, aby vás chránili iba pred jednou nehodou? Takže aj keď prilba vyzerá úplne nová, stačí jedna nehoda, aby bola prilba považovaná za zbytočnú.

Poškodenie sa nie vždy prejaví na povrchu prilby, takže nikdy neviete, či si prilba už v minulosti splnila svoju povinnosť. Okrem toho tkanina v prilbe môže uchovávať baktérie z potu inej osoby, čo rozhodne nie je hygienické. Neriskujte a radšej si kúpte úplne novú, čistú prilbu.

Autosedačky

Zoznam vecí, ktoré je potrebné kúpiť, keď čakáte novorodenca, je nekonečný a aj keď možno budete chcieť sem tam ušetriť, autosedačky nie je vhodné kupovať z druhej ruky. Rovnako ako prilby, poškodenie autosedačky nemusí byť viditeľné a použitá autosedačka by skutočne mohla ohroziť vaše dieťa.

Aj keď autosedačka nebola pri nehode, bezpečnostné predpisy sa z času na čas menia. Použiteľnosť väčšiny autosedačiek „vyprší“ iba päť rokov od dátumu výroby. Takže ak si nemôžete dovoliť novú, pred kúpou z druhej ruky si overte dobu použiteľnosti, bezpečnostné predpisy a poškodenia.

Syntetické alebo páperové vankúše

Hoci obliečky na vankúše môžete prať, syntetické a perové vankúše neumožňujú efektívne pranie celého vankúša. V dôsledku toho sa môžu vo vankúši množiť baktérie a roztoče. Podľa štúdií môžu páperové alebo syntetické vankúše staré iba jeden rok ukrývať až 17 rôznych druhov húb. Preto by ste radšej nemali kupovať vankúše z druhej ruky.

Predmety osobnej starostlivosti

Či už ide o kozmetiku, pleťové vody, výrobky do kúpeľa alebo starostlivosť o pleť, použité veci osobnej starostlivosti môžu ukrývať nežiaduce mikróby. Toto je obrovské zdravotné riziko a môže viesť k alergiám, infekcii kože, zápalu spojiviek, či dokonca herpesu pri zdieľaní produktov na pery. Existuje tiež riziko, že výrobky budú falšované a nebudú spĺňať kozmetické normy. Preto radšej nekupujte kozmetiku z internetových inzerátov, ale radšej z drogérie.

Koberce

Keď si kúpite použitý koberec, vždy riskujete, že dom zamoríte hmyzom. V kobercoch môžu žiť mravce, ploštice a blchy a aj keď predajca koberec vyčistil, niekoľko vajíčok môže prežiť. Pre predajcov je tiež ľahké zamaskovať akékoľvek nepríjemné pachy osviežovačom kobercov, pričom sa objavia niekoľko dní po nákupe.

Koberce sa veľmi ťažko čistia a je nepravdepodobné, že by predajca odstránil všetky nečistoty, úlomky a prípadné zamorenie. Náklady na hĺbkové čistenie použitého koberca alebo odstránenie zamorenia môžu byť drahé, takže si ušetríte starosti a kúpite si úplne nový koberec.

Grily

Grily nie sú najlacnejšou záležitosťou, no časom zhrdzavejú a nemajú tak dlhú životnosť. Hrdza sa môže držať na jedle, a hoci to nemusí byť po jednom jedle problematické, kontinuálne požitie môže byť škodlivé pre váš tráviaci systém.

Okrem nebezpečenstva pre vaše trávenie môže staré spálené jedlo alebo prebytočný olej navrstvený na grile predstavovať nebezpečenstvo požiaru. Pred kúpou použitého grilu skontrolujte, či je odkvapkávacia miska čistá, či nie sú otvory na horákoch upchaté a či sú spoje plynových hadíc zaistené.

Zdroj: Info.sk, TM, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

DNES - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

VČERA - 22:03Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

VČERA - 21:16Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

VČERA - 5:55Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.