• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Pri invalidnom dôchodku bude upravený autizmus, plénum schválilo novelu

  • 17:57 21.09.2021
  • Bratislava
Pri invalidnom dôchodku bude upravený autizmus, plénum schválilo novelu

Duševné choroby a poruchy správania pri posudzovaní invalidného dôchodku v prílohe zákona o sociálnom poistení budú doplnené o novú skupinu chorôb, ktoré patria do porúch autistického spektra.

Vyplýva to z novely tohto zákona, ktorú v utorok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Dôjde tak k zjednodušeniu posudkovej činnosti v týchto prípadoch.

Do skupiny sa podľa novely doplnia choroby, ako detský autizmus, atypický autizmus, Rettov syndróm, iná detská dezintegračná porucha, hyperaktívna porucha spojená s mentálnou retardáciou a stereotypnými pohybmi, Aspergerov syndróm, iné poruchy autistického spektra, či nešpecifikované poruchy autistického spektra.

Medzi dospelými autistami je takmer 100 % nezamestnanosť, pričom veľa z nich má dostatočné schopnosti a zručnosti na to, aby mohli vykonávať prácu,“ podotkla jedna z predkladateliek návrhu zákona Zuzana Šebová (Sme rodina) s tým, že často majú problém uspieť na pracovnom pohovore. Dodala, že títo ľudia sú tak odkázaní na sociálne dávky a pomoc rodiny.

Predchádzajúce znenie zákona o sociálnom poistení podľa nej túto problematiku vôbec neriešilo. V prílohe tohto zákona, ktorá uvádzala zoznam duševných chorôb a porúch správania, pri ktorých je nárok na priznanie invalidného dôchodku, sa poruchy autistického spektra totiž neuvádzali. To sťažovalo situáciu osobám s autizmom, ale aj posudkovým lekárom. „V snahe o nápravu tejto situácie predkladáme návrh novely o sociálnom poistení, v ktorej navrhujeme pridanie novej položky v prílohe číslo štyri,“ priblížila Šebová.

Cieľom doplnenia je predísť nutnosti porovnania niektorých chorôb s inou chorobou, ktorá je svojím funkčným dosahom najviac porovnateľná. Rozdiel bude v tom, že na tieto diagnózy bude v prílohe samostatná časť, teda dôjde k zjednodušeniu posudkovej činnosti v týchto prípadoch.

Zároveň sa ustanovuje povinnosť Sociálnej poisťovni prehodnotiť trvanie invalidity v najbližšej lehote kontrolnej lekárskej prehliadky uskutočnenej po 31. októbri 2021 u tých poistencov, ktorým bol právoplatne priznaný invalidný dôchodok do 31. októbra 2021,“ uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Súčasne sa zabezpečuje, aby poistenci, ktorým lehota kontrolnej lekárskej prehliadky nebola určená, mali možnosť požiadať o prehodnotenie trvania invalidity. Po prehodnotení trvania invalidity a určení miery poklesu vykonávať zárobkovú činnosť podľa návrhu zákona, Sociálna poisťovňa rozhodne o invalidnom dôchodku v štandardných procesných lehotách. Zákon nadobúda účinnosť od 1. novembra 2021.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.