• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Ako prirodzene zvýšiť tvorbu materského mlieka: 6 potravín, ktoré vám pomôžu

  • 7:17 22.09.2021
  • Bratislava
Ako prirodzene zvýšiť tvorbu materského mlieka: 6 potravín, ktoré vám pomôžu

Stravujte sa počas dojčenia tak, aby ste zaistili čo najviac zdravia sebe aj svojmu bábätku. Tieto potraviny vám s tým určite pomôžu.

Ako nadchádzajúcu mamičku vás pravdepodobne zožierajú desiatky otázok aj o výžive bábätka, a ako mu dožičiť všetky potrebné vitamíny a minerály, bez ktorých sa nezaobíde. Pomaly začínate rozmýšľať aj nad tým, čo by ste mali jesť a čomu sa vyhnúť, aby malo dieťatko k dispozícii vždy dostatok materského mlieka v tej najlepšej kvalite.

Obdobie dojčenia je jedno z najdôležitejších z hľadiska vývoja dieťaťa, a pre zabezpečenie dostatku mlieka je potrebné dôsledne sa starať aj o vlastné zdravie a potreby. Nové mamičky by preto mali zaradiť do jedálnička niekoľko potravín, ktoré podporia tvorbu a kvalitu mlieka.

  • Losos

Losos obsahuje množstvo mastných kyselín, z ktorých vynikajú omega-3 mastné kyseliny so schopnosťou podporiť produkciu aj kvalitu materského mlieka. Lososa môžete pripraviť dusením, grilovaním alebo pečením.

  • Ovsené vločky

Ovsené vločky majú vďaka vysokému obsahu železa schopnosť podporiť laktáciu. Vločky poskytujú aj množstvo ďalších benefitov, pričom asi ten najvýraznejší je zrýchlenie trávenia, a tak sa nemusíte báť, ak si ich doprajete každé ráno na raňajky.

  • Senovka grécka

Semienka senovky sa často odporúčajú dojčiacim ženám, pretože je o nich známe, že podporujú tvorbu materského mlieka. Semiačka môžete požuť surové a zapiť mliekom, čo zároveň pomôže tráveniu, alebo ich môžete pridať do rôznych receptov.

  • Špenát

Problémy s nedostatkom materského mlieka často súvisia s nízkou hladinou železa v krvi. Nielen ovsené vločky, ale aj tmavá listová zelenina, ako je špenát, dokáže tento problém napraviť.

  • Bazalka

Listy bazalky sú skvelou voľbou pri dojčení, pretože majú upokojujúci efekt. Antioxidanty v bazalke okrem toho posilňujú imunitný systém, vďaka čomu bábätku dožičíte vždy kvalitné mlieko, a ani sa pri tom neunavíte.

  • Špargľa

Špargľa obsahuje množstvo vlákniny a vitamínu A a K. táto zelenina stimuluje produkciu hormónov, ktoré sa priamo spájajú s laktáciou v čase dojčenia, čo je rozhodne prospešné. Špargľu nemusíte jesť len v rámci receptov. Ak chcete, pripravte si z nej výťažok tak, že ju umyjete, nakrájate na menšie kúsky a povaríte v mlieku. Toto potom vypite.

Zdroj: Info.sk, DP, healthdigezt.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.