• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Neprestajná chuť na slané? 7 vecí, ktoré sa vám telo snaží naznačiť

  • 19:35 18.09.2021
  • Bratislava
Neprestajná chuť na slané? 7 vecí, ktoré sa vám telo snaží naznačiť

Ak vás často prepadne chuť na hranolčeky, čipsy či mastnú pizzu, čosi s telom nie je v poriadku. Zistite, ktorá z týchto príčin u vás vyvoláva chuť na slané.

Soľ je pre správny chod organizmu nevyhnutná. Každý deň by sme mali skonzumovať menšie množstvo sodíka, ktorý pomáha udržať rovnováhu telesných tekutín a podporuje činnosť svalov a nervov.

Za odporúčanú dennú dávku sa považuje 2300 miligramov sodíka, čo však väčšina dospelých prekračuje. Z veľkej časti je to vina spracovaných potravín. Napríklad obyčajný krajec chleba alebo miska cereálií môže obsahovať až 200 miligramov tohto minerálu.

Človek sa v minulosti stretával s problémom dopriať si dostatok sodíka zo stravy, a tak mu v kritických chvíľach poslúžila zvýšená chuť na slané, ktorá fungovala ako varovný signál. Keďže v dnešnej dobe už nemáme problém s nedostatkom tohto minerálu, prečo stále pociťujeme neprestávajúci hlad po slaných potravinách? Príčin môže byť hneď niekoľko.

Dehydratácia

Jednou z hlavných funkcií soli je zaistiť rovnováhu tekutín v organizme. Ak sa v tele drží príliš veľké množstvo vody, obličky vylúčia soľ prostredníctvom moču. Ak telu voda chýba, obličky zadržia jej zvyšky a znížia množstvo soli, ktorá sa vylučuje.

Rozpustný sodík, ktorý získavame zo soli, pomáha telu zadržiavať vodu. Pri dehydratácii si chce telo udržať čo najviac vody, na čo potrebuje viac soli. Okrem tohto príznaku spoznáte dehydratáciu podľa slabosti, bolesti hlavy, svalových kŕčov, pocitu chladu a suchej pokožky.

Nerovnováha elektrolytov

Soľ je elektrolyt, ktorý v tele udržiava adekvátne množstvo vody. Ak sa táto rovnováha naruší a v tele sa nenachádza dostatok sodíka, začneme pociťovať hlad po slanom. Medzi ďalšie príznaky nerovnováhy elektrolytov patrí bolesť hlavy, slabosť, nevoľnosť a zvracanie, zmätenie a podráždenosť.

Nadmerné potenie

Pri nadmernej tvorbe potu telo prichádza o elektrolyty, vrátane sodíka. Na pol kila potu strácame približne 500 miligramov sodíka, i keď táto hodnota je u každého individuálna. Po polhodine v telocvični alebo krátkej prechádzke v lese si rozdiel nevšimnete, ale dlhé a namáhavé cvičenie už vo vás môže prebudiť chuť na slané, a to zvlášť ak máte charakteristicky slaný pot (ten sa prejavuje napríklad tak, že zanecháva biele škvrny na oblečení).

Addisonova choroba

Pri Addisonovej chorobe si telo nedokáže vyrobiť dostatok hormónov. Môže vzniknúť ako následok autoimunitného ochorenia, tuberkulózy, niektorých hubových a bakteriálnych ochorení alebo po vysadení dlhodobo užívaných steroidov.

Hormóny, ktoré si človek s týmto ochorením nedokáže vytvoriť, majú za úlohu regulovať krvný tlak. Pacient sa tak stretáva s prudkým poklesom tlaku, ktorý vyvoláva chuť na slané. Slané jedlo totiž dokáže tlak napraviť.

Addisonovu chorobu spoznáte aj podľa slabosti, nevoľnosti, straty hmotnosti, slabosti a bolesti hlavy.

Stres

Pri strese máme chuť na jedlo, ktoré nás dokáže upokojiť. Mnohí z nás preto hneď myslia na čipsy, hranolčeky či mastnú pizzu. Podľa niektorých výskumov tiež telo uvoľňuje menej kortizolu, keď má zvýšenú hladinu sodíka, čo sa môže prejaviť aj chuťou na slané.

Predmenštruačný syndróm (PMS)

Zmeny nálady, zápcha, nafukovanie a bolesť nie sú jediné príznaky, ktoré sa u žien opakujú každý mesiac. Predmenštruačný syndróm sa neraz prejavuje aj zvýšenou chuťou na slané.

Tehotenstvo

Ženy, ktoré sa v čase gravidity stretávajú s rannou nevoľnosťou, častejšie zvracajú, čo vedie k dehydratácii. Telo si preto začne pýtať soľ. Okrem toho je známe, že tehotenstvo zvyšuje chuť na kombinácie jedál, ktoré by nám inak nechutili. Sem môžeme zarátať aj slané jedlá.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.