• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Nálada v slovenskom priemysle sa vo februári zhoršila

  • 10:00 28.02.2013
  • BRATISLAVA
Nálada v slovenskom priemysle sa vo februári zhoršila

Nálada v slovenskom priemysle sa vo februári zhoršila. Podľa konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž indikátor dôvery v priemysle v druhom mesiaci roka klesol o 3 body na 12,3 bodu.

"Vývoj indikátora ovplyvnil hlavne očakávaný pokles priemyselnej produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch,“ konštatujú štatistici.

Trend priemyselnej produkcie bol oproti predchádzajúcemu mesiacu klesajúci, keď sa saldo znížilo o 15 bodov na záporných 17 bodov, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od júla 2009. Pokles uviedla väčšina producentov a najvýraznejšie sa prejavil najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, dopravných prostriedkov a elektrických zariadení. Rast zaznamenali len vo výrobe drevených a papierových výrobkov.

Saldo celkového dopytu po priemyselnej produkcii vo februári mierne vzrástlo. V porovnaní s januárom sa zvýšilo o 3 body na mínus 29 bodov, čo je stále 16 bodov pod dlhodobým priemerom.

Zvýšenie dopytu nepredpokladajú v žiadnom priemyselnom odvetví, zvýšil sa však podiel respondentov so stabilizovaným vývojom. Pokles dopytu bol najmä vo výrobe strojov a zariadení, dopravných prostriedkov a drevených a papierových výrobkov. Takmer tri štvrtiny respondentov pritom pokladalo dopyt za dostatočný.

Opačný vývoj bol v zahraničnom dopyte, keď sa saldo znížilo o 2 body na záporných 29 bodov. Zníženie očakávajú takmer vo všetkých odvetviach, avšak najmä vo výrobe drevených a papierových výrobkov, textilu a odevov a potravín. Rast očakávajú iba dodávatelia elektriny, plynu a pary. Podiel respondentov, ktorí považujú úroveň zahraničného dopytu za dostatočnú je 64 %.

Saldo zásob hotových výrobkov v priemysle sa oproti januáru znížilo o 3 body, pokles zásob predpokladajú výraznejšie len vo výrobe dopravných prostriedkov. Naopak, rast zásob sa očakáva najmä v ťažobnom priemysle, vo výrobe ostatných nekovových výrobkov a strojov a zariadení. Až 85% respondentov podľa objemu produkcie považuje ich stav za primeraný.

Očakávania vývoja priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa vo februári znížili o 15 bodov na záporných 12 bodov, čo je najnižšia hodnota od mája 2009 a je 34 bodov pod hranicou dlhodobého priemeru. Zníženie produkcie predpokladajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, dopravných prostriedkov a potravín. Rast očakávajú najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov, strojov a zariadení a ostatných nekovových výrobkov.

Saldo očakávaného vývoja cien priemyselných výrobkov vo februári vzrástlo oproti januáru o 11 bodov na 6 bodov. So zvyšovaním cien počítajú hlavne vo výrobe kovov a kovových konštrukcií, dodávke vody a v chemickom priemysle. Naopak, znižovanie cien predpokladajú v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií a výrobe základných farmaceutických výrobkov.

Saldo zamestnanosti vo februári kleslo o 1 bod na mínus 14 bodov. Znižovanie počtu zamestnancov predpokladajú vo väčšine odvetví, najmä vo výrobe kovov a kovových konštrukcií, dodávke elektriny, plynu a pary a drevených a papierových výrobkov. Podľa regiónov najmä v Košickom kraji a podľa veľkosti v podnikoch s 500 až 999 zamestnancami. Zvyšovanie počtu zamestnancov sa očakáva výraznejšie len vo výrobe strojov a zariadení. Vyše dve tretiny respondentov počíta so stabilizáciou zamestnanosti vo svojich podnikoch.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zmeny pri fungovaní nabíjačiek elektromobilov: Hotovosťou už nezaplatíte

Zmeny pri fungovaní nabíjačiek elektromobilov: Hotovosťou už nezaplatíte

VČERA - 16:23Ekonomické

Všetky funkčné terminály pre elektromobily a hybridné autá v EÚ budú mať k dispozícii len jednu platobnú metódu.

PS vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohla SR čerpať eurofondy naďalej

PS vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohla SR čerpať eurofondy naďalej

VČERA - 12:16Ekonomické

Opozičné Progresívne Slovensko vyzýva premiéra Roberta Fica a vládu, aby garantovali, že Slovensko bude môcť čerpať eurofondy aj na ďalšie roky.

Šimkus: ECB by mohla tento rok znížiť sadzby viac ako trikrát

Šimkus: ECB by mohla tento rok znížiť sadzby viac ako trikrát

VČERA - 11:18Ekonomické

Európska centrálna banka (ECB) by mohla tento rok znížiť úrokové sadzby viac ako trikrát.

Inflácia v marci medziročne klesla na 2,3 %, medzimesačne ceny vzrástli o 0,1 %

Inflácia v marci medziročne klesla na 2,3 %, medzimesačne ceny vzrástli o 0,1 %

VČERA - 9:35Ekonomické

Medziročná inflácia sa z februárových 3,4 % znížila v marci na hodnotu 2,3 % a bola tak najnižšia od začiatku leta 2021.

ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France

ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France

12:38 14.04.2024Ekonomické

Európska centrálna banka je čoraz presvedčenejšia, že sa jej podarilo infláciu skrotiť.