• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

7 rastlín, ktoré vám z domácnosti vyženú pavúky

  • 7:38 19.09.2021
  • Bratislava
7 rastlín, ktoré vám z domácnosti vyženú pavúky

Ak vám zametanie pavučín už lezie na nervy, zbavte sa pavúkov raz a navždy. Vďaka týmto rastlinám sa budú vášmu domovu vždy vyhýbať.

Jeseň je obdobie, keď si okrem zmeny sfarbenia listov na stromoch a chladnejšieho počasia môžeme tiež všimnúť, že sa nám do domácností sťahuje množstvo pavúkov. Leto je pre ne ideálne z hľadiska teploty, a v zime zas hľadajú úkryt na teplejších miestach, ideálne v interiéri. Koncom leta sa pavúky okrem toho pária, a tak sa môže zdať, že sú premnožené.

Hoci voľne žijúce pavúky na Slovensku nepredstavujú hrozbu, ba naopak dokážu byt či dom očistiť od neželaného hmyzu, nie všetci majitelia sú s nimi kamaráti. Predtým, ako siahnete po chemických prípravkoch, skúste sa pavúkov zbaviť prírodným spôsobom.

Nikdy nezabíjajte pavúky, ktoré doma nájdete! Pre toto by mali ostať vo vašej domácnosti

Rastliny sú ozdobou interiéru, a v mnohých tiež môžeme nájsť potenciál na úspešný boj proti pavúkom. Zväčša ide o druhy s prenikavou vôňou, ktorá je pre nás príjemná, no pavúky ju neznesú.

V rámci prevencie je tiež potrebné udržiavať v okolí domu a vnútri čistotu a nehromadiť starý nábytok, škatule, časopisy a iné predmety, ktoré pavúkom poskytujú nenápadné útočisko. Pred príchodom zimy tiež nezabudnite zozbierať z trávnika popadané lístie.

  • Mäta

Jednou z rastlín, ktorá je užitočná vo viacerých ohľadoch, je aj mäta. Pavúky neznášajú jej intenzívnu vôňu, a tak pred ňou utekajú. Stačí, keď po dome rozmiestnite pár mätových lístkov, ktoré zaúčinkujú ako prirodzený repelent.

  • Bazalka

Opäť rastlina, pre ktorú nájdete využitie v kuchyni aj v celej domácnosti. Aj bazalka má charakteristický pach, ktorý odpudzuje nielen pavúky, ale aj mravce, muchy a komáre.

Bazalka miluje slnečné svetlo, ktoré by sme jej mali dopriať aspoň po dobu 5-6 hodín denne, takže sa jej najviac darí na južne orientovaných oknách. Zmiešaním výťažku z bazalky a hamamelu môžete získať sprej, ktorý sa dá nastriekať na okná pred ich utretím. Bude na nich pôsobiť ako repelent.

  • Rozmarín

Rozmarín sa najlepšie pestuje vnútri v kvetináči a okrem dochutenia jedál vám poslúži aj na odplašenie pavúkov. Keďže neznáša mráz, von ho vykladajte len počas leta.

  • Levanduľa

Prirodzený odpudzovač hmyzu najlepšie stelesňuje levanduľa. Ak ju pestujete v záhone alebo kvetináči, odrežte z nej pár vetvičiek a umiestnite ich okolo domu. Aj sušená levanduľa je efektívna v boji proti pavúkom.

  • Chryzantéma

Foto: Nancy Salmon/Shutterstock.com

Chryzantémy obsahujú látky, ktoré sa pridávajú aj do voľne predajných repelentov. Pred touto rastlinou utekajú pavúky, mravce, kliešte, blchy, roztoče, šváby, a dokonca aj posteľné ploštice.

  • Eukalyptus

S eukalyptom môžete naložiť podobne ako s levanduľou – odstrihnite z neho pár vetvičiek a umiestnite ich po dome. Zvlášť užitočné je zavesiť eukalyptus na sprchovú hlavicu, aby pri sprchovaní vydával osviežujúcu vôňu. Rovnako sa hodí do spreja na okná ako účinný repelent.

  • Aksamietnica

Záhradkári majú dobrý dôvod, prečo vedľa záhonov so zeleninou vysádzajú pestrofarebné aksamietnice. Tieto veselé kvety totiž fungujú ako repelent nielen voči pavúkom, ale aj slimákom. Hodí sa ich preto pestovať vonku aj dnu.

Zdroj: Info.sk, DP, metro.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

20:44 27.03.2024Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.