• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ženy, ktorým sa počas noci stáva toto, sú až dvakrát náchylnejšie na predčasné úmrtie

  • 20:02 15.09.2021
  • Adelaide
Ženy, ktorým sa počas noci stáva toto, sú až dvakrát náchylnejšie na predčasné úmrtie

Riziko smrti v mladom veku sa našťastie dá zvrátiť. Vedci vysvetľujú, ako na to.

Stretli ste sa už s pojmom „nevedomé prebudenie“? Ide o stav, ktorý sa počas spánku vyskytuje u každého z nás. Vďaka nemu je telo schopné odpovedať na potenciálne nebezpečné situácie signalizované zvukom, bolesťou, svetlom a teplotou.

Do stavu nevedomého prebudenia sa často dostávajú najmä pacienti so spánkovou apnoe, pri ktorej dochádza k zablokovaniu dýchacích ciest. Pacient si na druhý deň nemusí pamätať, že sa počas noci prebudil, no môže pociťovať zvýšenú únavu.

Univerzita v austrálskom Adelaide sa bližšie pozrela na nevedomé prebúdzanie a zistila, že ak k nemu dochádza pravidelne, môže prispieť k zvyšovaniu tlaku.

Na výskum boli použité údaje z troch rozdielnych štúdií, do ktorých sa zapojilo dokopy 8 tisíc mužov a žien. Každému z nich počas jednej noci nasadili monitorovací náramok, ktorý zaznamenával, ako často sa budia, ako dlho ostávajú hore a koľko času prespia.

Po monitorovaní účastníkov niekoľko rokov sledovali.

Docent Mathias Baumert, ktorý výskum dozoroval, poznamenáva, že ženy sa počas noci prebúdzajú menej často ako muži. Následky ich nočného vstávania sú ale zreteľnejšie.

Účastníčky výskumu, ktoré sa počas noci prebúdzali najčastejšie (6,5 percenta z celkovej doby spánku), čelili 60 až 100-percentne vyššiemu riziku úmrtia v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení. Konkrétne hovoríme o riziku vo výške 12,8 percent v porovnaní s 6,7 percentami u žien, ktoré so spánkom nemali problém.

To však nie je všetko – u žien, ktoré sa v noci často budia, narastá aj riziko úmrtia zo všetkých príčin, a to až o 20 až 60 percent. Výskum publikovaný na stránkach žurnálu European Heart Journal pritom hovorí, že u mužov sú zdravotné riziká súvisiace s prerušovaným spánkom menej výrazné.

Podľa spoluautora výskumu Dominika Linza z Medicínskeho centra Maastrichtskej univerzity v Holandsku nie je jasné, prečo medzi pohlaviami pretrváva značný rozdiel. Je však pravdepodobné, že za to môže rozdielna odpoveď ženského a mužského tela na prebudenie počas noci. K riziku tiež prispieva vysoký vek, obezita a chrápanie.

„Vek síce neovplyvníme, ale spánkovú apnoe a BMI dokážeme zmierniť, aby nespôsobovali nadmernú vzrušivosť tela počas spánku,“ hovorí Linz, ktorý dodáva, že pacienti s prerušovaným spánkom by sa mali viac zaujímať o spánkovú hygienu. Na začiatok je potrebné investovať do odhlučnenia napríklad v podobe štupľov a vyvarovať sa akémukoľvek žiareniu z mobilu či televízie tesne pred spaním.

Zdroj: Info.sk, DP, oup.com, edu.au, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.