• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

8 vecí, ktoré hrozia, ak nebudete jesť dostatok ovocia a zeleniny

  • 20:04 16.09.2021
  • Bratislava
8 vecí, ktoré hrozia, ak nebudete jesť dostatok ovocia a zeleniny

Čerstvé ovocie a zelenina denne prispievajú k zdraviu tela aj ducha. Týchto 8 následkov vám hrozí, ak sa ich celkom vzdáte.

Ovocie a zelenina obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré v iných potravinách nenájdete. Pre celkové zdravie sú absolútne nevyhnutné, a tak sa ich absencia môže prejaviť nepríjemnými príznakmi. V tomto článku si povieme, ktoré to sú:

1. Zhoršené videnie v tmavých priestoroch

Bystrozrakosť počas noci je kľúčom k bezpečnosti nielen doma, ale napríklad aj na cestách. Pre zdravie zraku je potrebný dostatok vitamínu A, ktorý možno nájsť v dvoch podobách: retinole a betakaroténe.

Retinol sa prirodzene vyskytuje v tresčej pečeni, rybom oleji a vo vajciach. Jeho nadmerná dávka však môže pôsobiť toxicky. Betakarotén sa zas nachádza v mrkve, špenáte aj rímskom šaláte.

2. Zhoršenie telesného pachu

Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Pach, ktorý naše telo vylučuje, ovplyvňuje niekoľko faktorov. O prirodzenej aróme, ktorú denne vylučujeme, vo veľkom rozhoduje genetika, no ovplyvniť ju vie aj jedlo. Vedecký výskum potvrdzuje, že ľudia, ktorí jedia množstvo ovocia a zeleniny, majú menej výrazný telesný pach, a to aj vtedy, keď dlhší čas nepoužívajú dezodorant alebo mydlo.

3. Depresia

Napriek tomu, že sa nachádzajú v opačných častiach tela, medzi mozgom a črevami jestvuje úzke prepojenie. Je preto jasné, že ak si trávenie zahltíme nezdravými jedlami, prejaví sa to aj na psychike. Vynechanie ovocia a zeleniny v strave pritom môže prispieť k zhoršeniu nálady, či dokonca vzniku depresie.

4. Zvýšenie tlaku

Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Strava bohatá na ovocie a zeleninu je prospešná aj pre zdravie srdca a ciev. Lekári preto odporúčajú pacientom s vysokým tlakom konzumovať viac čerstvých potravín, ktoré dokážu prečistiť tepny a znížiť tlak.

5. Tráviace problémy

Ovocie a zelenina sú bohatým zdrojom nerozpustnej vlákniny, ktorá sa nerozpúšťa vo vode a po príchode do čriev sa hromadí do kopy, vďaka čomu sa stolica ľahšie pohybuje. Nízky príjem vlákniny je jedna z najčastejších príčin porúch trávenia a vzniku zápchy.

6. Krvné zrazeniny

Hrozno, listová zelenina a cesnak majú jednu vec spoločnú – všetky prispievajú k zdravému riedeniu krvi a slúžia ako ochrana pred vznikom krvných zrazenín. Vitamín C, ktorý nájdete v týchto zdravých potravinách, okrem toho výrazne potláča riziko zahusťovania krvi, takže je nevyhnutný pre zdravé srdce a cievy.

7. Kruhy okolo očí a nerovnomerný tón pokožky

Kruhy okolo očí môžu mať niekoľko príčin. Jednou z nich je aj nedostatočné prekrvenie pokožky v okolí očí. Práve tomu dokáže zabrániť vitamín K, ktorý nájdete v brokolici, špenáte, kapuste aj hlávkovom šaláte. Nedostatok tohto vitamínu tiež súvisí s nerovnomerným tónom pokožky, poškodením pokožky a modrastým odtieňom kože.

8. Častejšie návštevy zubára

Foto: Stanislaw Mikulski/Shutterstock.com

Jablko, jahody, hrozno a ďalšie druhy ovocia, ale aj zeleniny, prirodzene čistia zuby a podporujú tvorbu slín, ktoré slúžia ako ochrana pred baktériami a choroboplodnými zárodkami. Ovocie a zelenina tiež obsahujú bohaté zásoby vitamínu A a C a vápnika, ktoré zuby posilňujú a chránia pred vypadávaním.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.