• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Najnebezpečnejšie druhy vyrážok: Môžu naznačovať rakovinu či meningitídu

  • 19:37 11.09.2021
  • Bratislava
Najnebezpečnejšie druhy vyrážok: Môžu naznačovať rakovinu či meningitídu

Viete rozpoznať, ktoré typy vyrážok sú nebezpečné?

Vyrážky sú bežným javom a zvyčajne sú pre ľudí neškodné. Či už ide o akné, pľuzgiere či žihľavku, vyrážky môžu byť znakom rôznych druhov chorôb. Odborníci však varovali, že nebezpečné vyrážky si môžeme zameniť za tie neškodné.

Vyrážky sa objavujú aj pri rakovine, pričom najčastejšie dermatológovia liečia pacientov s rakovinou krvi. Ľudia, ktorí majú leukémiu alebo lymfóm, majú často na koži špecifické vyrážky, ktoré dokážu rozpoznať dermatológovia."

Na tieto typy vyrážok si dávajte väčší pozor.

1. Fľakaté červené vyrážky, ktoré sa môžu zmeniť na šupinaté: Lymfóm

Na snímke Mycosis fungoides, Foto: Dermatology11/Shuttestock.com

Mycosis fungoides je typ vyrážok, ktoré sa objavujú u pacientov s diagnostikovaným lymfómom. Lymfóm je rakovina lymfatického systému - siete tkanív a orgánov v našom tele, ktoré pracujú na tom, aby nás zbavili toxínov. Ide o obzvlášť nebezpečný druh rakoviny, pretože rakovinové bunky môžu cestovať telom v krvnom obehu.

Rakovinové bunky potom môžu rásť na niekoľkých miestach naraz a postihnúť viac častí tela. U osoby s lymfómom sa môže vyvinúť mycosis fungoides, vyrážka, ktorá je spôsobená presunom krvi do hornej vrstvy kože.

V počiatočných štádiách sa môže javiť ako nerovnomerná červená vyrážka, ale neskôr je šupinatá. Môže svrbieť a vyzerať podobne ako ekzém.

2. Drobné červené škvrny pokrývajúce pokožku: Leukémia

Na snímke petechie. Foto: CLS Digital Arts/Shutterstock.com

Leukémia, typ rakoviny krvi, ktorá začína v kostnej dreni, sa môže v krvnom obehu rozšíriť do celého tela. U osoby s leukémiou sa môžu na koži tiež objaviť malé červené škvrny známe ako petechie.

Vyrážka je spôsobená porušením krvných ciev pod kožou. U detí sa môže vyvinúť aj vyrážka nazývaná akútna myelogénna leukémia, ktorá spôsobuje výskyt tmavých škvŕn na koži.

3. Purpurové škvrny pod kožou: Problémy so zrážaním krvi

Na snímke purpura, Foto: Beate Wolter/Shutterstock.com

Ak si všimnete pod kožou purpurové škvrny, od malých bodiek po veľké škvrny, môže to znamenať poruchu zrážania krvi.

Vyrážka sa nazýva purpura, ktorá môže byť spôsobená buď nízkou alebo vysokou hladinou krvných doštičiek - buniek v krvi, ktoré spôsobujú zrážanie.

Medzi príčiny vyrážok patria slabé cievy, skorbut, lieky, infekcie, ako je HIV alebo hepatitída typ C, alebo vrodený stav.

4. Červenkastá vyrážka na rukách alebo chrbte: Akákoľvek rakovina

Dermatomyozitída sa zvykne prejavovať ako zmeny okolo záhybov nechtov, načervenalá vyrážka na zadnej strane rúk, najmä okolo kĺbov, a červená vyrážka podobná šálu na chrbte.

Táto vyrážka môže byť spojená s akýmkoľvek typom rakoviny. Môže sa objaviť aj na vašej tvári, očných viečkach, hrudníku, kolenách a lakťoch. Dermatomyozitída môže tiež spôsobiť svalovú slabosť a zapál svalov.

5. Červené bodky s príznakmi podobnými chrípke: Meningitída

Červená vyrážka pod kožou môže signalizovať meningitídu, ktorá môže byť smrteľná. Príznaky meningitídy sú podobné chrípke (vysoká horúčka, stuhnutosť krku, bolesť hlavy a ospalosť) a vyrážka sa nemusí vždy objaviť na začiatku ochorenia.

Začína sa to ako malé červené bodky, potom sa rýchlo rozšíria a zmenia sa na červené alebo purpurové škvrny. U seba alebo dieťaťa to môžete overiť pritlačením skla na vyrážku. Ak pri tlaku tlaku nezmizne, potom je spôsobená zápalom mozgových blán.

Môže to byť znak sepsy spôsobenej meningitídou a mali by ste ihneď zavolať záchrannú zdravotnú službu. Všetkým rodičom sa odporúča, aby očkovali svoje deti proti meningitíde.

6. Tmavé, hrubšie škvrny na koži: rakovina alebo cukrovka

Na snímke Acanthosis nigricans, Foto: Dermatology11/Shuttestock.com

Acanthosis nigricans sú tmavšie zhrubnuté škvrny na koži, ktoré sa tvoria v oblasti podpazušia, slabín a krku. Nie je to stav sám o sebe, ale znak základného zdravotného problému.

Škvrny sú suché a drsné, textúrou sa podobajú na zamat a môžu tiež svrbieť. Acanthosis nigricans sa zvyčajne vyvíja pomaly v priebehu času, ale rýchle šírenie je spojené s rakovinou.

Tmavá škvrna (alebo pás) zamatovej pokožky na zadnej strane krku, v podpazuší, v slabinách alebo na inom mieste môže znamenať, že máte v krvi príliš veľa inzulínu, čo je znak cukrovky.

Aj keď samotný diabetes nie je smrteľný, prináša so sebou množstvo závažných komplikácií od infarktu až po amputáciu končatiny, preto je dôležité ochorenie včas diagnostikovať.

7. Fialová vyrážka s opuchom, sčernením: hnijúce mäso

Nekrotizujúca fasciitída, ktorá je bezprostredným zdravotným problémom, je zriedkavou, ale závažnou bakteriálnou infekciou, ktorá spôsobuje „hnilobu“ pokožky.

Nekrotizujúca fasciitída môže začať relatívne malým zranením, ako je napríklad malý rez, ktorý umožní baktériám dostať sa do pokožky. Príznaky sa zvyčajne objavia náhle a rýchlo.

Postihnutá oblasť opuchne a môže sa objaviť purpurová vyrážka. Dochádza k tvorbe veľkých tmavých škvŕn, ktoré sa menia na pľuzgiere naplnené hnisom. Rany sčernajú, keď tkanivo odumiera.

Len štyri alebo päť dní od začiatku infekcie sa môže objaviť nebezpečne nízky krvný tlak a vysoká teplota. Aj pri liečbe sa odhaduje, že až dva z každých piatich prípadov nekrotizujúcej fasciitídy končia smrťou.

8. Vyrážky na veľkých plochách tela: Alergia na lieky

Foto: TisforThan/Shutterstock.com

Vyrážka, ktorá pokrýva širokú oblasť, môže byť znakom syndrómu precitlivenosti na lieky. Alergia môže trvať niekoľko týždňov po nasadení liekov a môže pretrvávať, aj keď ho prestanete užívať.

Pacienti hlásia rôznu škálu vyrážok, od pľuzgierov a lézií až po ekzém a opuch tváre. Môže to viesť k problémom s vnútornými orgánmi, a preto je tento stav taký vážny. Môže spôsobiť zlyhanie viacerých orgánov alebo viesť k ochoreniu pľúc, zápalu srdca a záchvatom.

Zdroj: Info.sk, TM, thesun.co.uk, nhs.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.