• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Jednoduchá výmena kuchynskej soli môže ročne zachrániť milióny životov

  • 20:26 02.09.2021
  • Sydney
Jednoduchá výmena kuchynskej soli môže ročne zachrániť milióny životov

Experiment z Číny dokazuje, že kuchynská soľ sa ročne podieľa na miliónoch úmrtí v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení. Čo sa ukázalo ako jej najideálnejšia náhrada?

Soľ je kuchynská pomôcka, ktorá s jedlom dokáže narobiť divy. Stačí pridať štipku do hrnca, a recept hneď získa bohatšiu chuť. Lacné a ľahko dostupné ochucovadlo má ale aj svoju temnú stránku.

Soľ, alebo chlorid sodný, sa skladá zo sodíka a chlóru, ako už názov naznačuje. Prvá z týchto zlúčenín pritom môže v tele človeka narobiť problémy, ak jej prijímame nadbytok. Soľ sa napríklad spája so zvýšeným rizikom vzniku srdcovo-cievnych ochorení a zníženým množstvom draslíka v tele, čo má takisto negatívny dopad na krvný tlak.

Obidva tieto negatívne účinky sa dajú odstrániť lacnou náhradou soli, ktorú nájdete vo väčšine obchodov. Je navrhnutá tak, aby chutila ako soľ, ale obsahuje menej sodíka a vyššie množstvo draslíka. Z tejto zámeny by podľa masívnej štúdie mohol profitovať úplne každý.

„Takmer každý na svete je viac soli ako by mal,“ poznamenáva klinicky epidemiológ Bruce Neal z Georgeovho inštitútu globálneho zdravia v Austrálii. „Ak by sme na celom svete zamenili soľ za náhradu, ročne by sme sa vyhli niekoľkým miliónom predčasných úmrtí.“

Soľ už nie je nad zlato, pri varení ju treba nahradiť

Neal s kolegami v rámci štúdie testoval dedinčanov z Číny, ktorí v minulosti prekonali cievnu mozgovú príhodu alebo mali problémy s krvným tlakom. Výskumu sa zúčastnilo viac ako 20 tisíc dobrovoľníkov v priemernom veku 65 rokov zo 600 dedín.

Experiment mal pôvodne trvať 5 rokov, no prerušila ho pandémia nového koronavírusu. Počas jeho trvania polovica účastníkov ochucovala svoje jedlá pomocou náhrady soli, ktorú im zadarmo poskytli. Druhá skupina dedinčanov bola kontrolná a jej členovia používali soľ tak, ako predtým.

V závere pokusu vedci zaznamenali markantné rozdiely medzi zdravím členov jednotlivých skupín. Po asi piatich rokoch od začiatku výskumu umrelo vyše 4000 účastníkov, 3000 z nich utrpelo cievnu mozgovú príhodu a u 5000 vzniklo vážne srdcovo-cievne ochorenie.

V porovnaní s konzumentmi obyčajnej soli čelili tí, ktorí jedli náhradu soli, oveľa nižšiemu riziku cievnej mozgovej príhody aj srdcovo-cievnych ochorení a úmrtia v dôsledku nich. Vedci teda zdôrazňujú, že ak by na úrovni celej Číny došlo k výmene soli za náhradu, ročne by sme mohli zachrániť 460 tisíc ľudských životov. V prípade celosvetového uplatnenia by sa dali zachrániť až milióny životov.

Problémy so západnou stravou

Za možnú bariéru, ktorá bráni v efektívnych výsledkoch náhrady soli, možno označiť rozmanitosť kuchýň z celého sveta. Čínsky vidiek je napríklad charakteristický tým, že jedlá pripravuje bez použitia spracovaných potravín, ktoré takisto obsahujú množstvo soli.

Ak by zvyšok sveta pri domácom varení prestal používať kuchynskú soľ, ľudia by stále prijímali množstvo chloridu sodného zo spracovanej stravy, pripomína pediatrička Julie R. Ingelfingerová zo Všeobecnej nemocnice v Massachusetts. Tento problém by sa dal vyriešiť nahradením soli nielen doma, ale aj vo výrobe.

Cena kuchynskej soli je asi o 50 percent nižšia ako cena jej náhrady, ale vzhľadom na to, že soľ je celkovo pomerne lacná a bežná domácnosť jej naraz veľa nespotrebuje, nedá sa hovoriť o závažnom rozdiele.

Zdroj: Info.sk, DP, nejm.org, sciencealert.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.