• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

ÚŠP: Uznesenie o zrušení obvinenia Pčolinského vyvoláva oprávnené pochybnosti

  • 15:16 02.09.2021
  • Bratislava
ÚŠP: Uznesenie o zrušení obvinenia Pčolinského vyvoláva oprávnené pochybnosti

Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry je dôvod domnievať sa, že GP prekročila v istých bodoch svoje právomoci.

Uznesenie, ktorým Generálna prokuratúra (GP) SR na konci augusta zrušila obvinenia exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského z prijímania úplatku a podplácania, vyvoláva oprávnené pochybnosti. Poukázal na to Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vo svojej právnej analýze uznesenia generálneho prokurátora SR, ktorú TASR poskytol prokurátor ÚŠP Peter Kysel.

S rozhodnutím sa v princípe nestotožňujeme, ide o neštandardný postup. Rovnako je zrejmé, že toto rozhodnutie vybočuje z doterajšej praxe GP SR ohľadom posudzovania a vybavovania návrhov v zmysle Trestného poriadku, a to v zásadných otázkach,“ spresnil Kysel. Pripomenul, že uznesenie bolo vydané po ukončení vyšetrovania, pred podaním obžaloby, čím námestník generálneho prokurátora SR suploval činnosť súdu a svojim rozhodnutím hodnotil skutkový stav veci inak než konajúci vyšetrovateľ, dozorový prokurátor či súdy, ktoré opakovane rozhodovali o väzbe Pčolinského.

Návrh na zrušenie právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní podal Pčolinský na začiatku mája. Rozhodlo sa o ňom až na konci augusta, po 86 kalendárnych dňoch. „A to napriek tomu, že išlo o väzobnú trestnú vec, ktorá sa vybavuje urýchlene a prednostne,“ poukázal Kysel. Generálny prokurátor týmto svojim rozhodnutím uložil vyšetrovateľovi a prokurátorovi negatívny pokyn, aby určité osoby trestne nestíhali.

Dodal, že pokiaľ boli uznesením zrušené aj uznesenia o začatí trestného stíhania, tak týmto postupom generálny prokurátor anuloval celé dokazovanie v kauze. „Ide o absolútne ojedinelý prípad, ktorý vo väzobnej trestnej veci nemá obdobu. V tomto prípade bolo zrušené aj uznesenie o začatí trestného stíhania z 22. januára 2021, teda po zákonom stanovenej šesťmesačnej lehote. Ide o zjavné prekročenie kompetencie generálneho prokurátora,“ skonštatoval Kysel. Generálny prokurátor tak podľa neho odňal dozorovému prokurátorovi právo podať obžalobu, pričom nahradil aj rozhodnutie súdu.

Generálny prokurátor výrazne prekročil svoje zákonné oprávnenie aj tým, že v rozhodnutí deklaruje, že sa ruší aj predchádzajúce konanie. „Nie je známe, že by sa doteraz stalo, aby generálny prokurátor zrušil nie rozhodnutie, ale samotné konanie,“ vysvetlil Kysel.

Poukázal tiež na to, že uznesenie nebralo do úvahy argumentáciu dozorového prokurátora či súdov konajúcich o väzbe. „Je však zrejmé, že viaceré závery sú právne neudržateľné, rozporné so súdnou praxou, a niektoré hraničia s arbitrárnosťou,“ uviedol prokurátor. Sporný je podľa ÚŠP aj právny záver, že vyšetrovateľ nebol oprávnený začať trestné stíhanie na podklade úradného záznamu. Prokurátor pripomenul, že trestné stíhanie sa nemusí začať len na základe trestného oznámenia. „Môže sa začať aj na podklade verejne známej informácie, ale i z vlastného poznatku vyšetrovateľa,“ zdôraznil prokurátor.

GP tiež vo veľkom rozsahu na seba prebrala úlohu súdu v tom, že hodnotila dôkazy svedčiace v prospech aj proti Pčolinskému. To však podľa prokurátora prináleží najmä súdu. „Prípravné konanie, teda štádium trestného stíhania do podania obžaloby, sa vedie na základe dôvodného podozrenia, nie na základe istoty viny, a konečné hodnotenie dôkazov prislúcha iba súdu,“ povedal Kysel. Úrad špeciálnej prokuratúry preto vyzval Žilinku, preskúmal a vyhodnotil postup svojho námestníka.

GP SR zrušila obvinenia Pčolinského na konci augusta z prijímania úplatku a podplácania. Exšéf SIS bol zároveň prepustený z väzby.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023, tvrdí Amnesty

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023, tvrdí Amnesty

DNES - 13:59Domáce

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023. Upozornila na to medzinárodná organizácia Amnesty International vo výročnej správe za rok 2023, ktorú zverejnila v stredu.

V Banskobystrickom kraji hrozí nedostatok pľúcnych lekárov, končia dve ambulancie

V Banskobystrickom kraji hrozí nedostatok pľúcnych lekárov, končia dve ambulancie

DNES - 13:26Domáce

Kraju hrozí urgentný nedostatok pľúcnych lekárov a pacientom, že zostanú bez špecialistov a potrebných liekov.

Inšpekcia odobrala troch mladých tigrov súkromnému chovateľovi

Inšpekcia odobrala troch mladých tigrov súkromnému chovateľovi

DNES - 13:24Domáce

Slovenská inšpekcia životného prostredia odobrala súkromnému chovateľovi troch mladých tigrov.

Vo viacerých okresoch nasneží, SHMÚ vydal výstrahu

Vo viacerých okresoch nasneží, SHMÚ vydal výstrahu

DNES - 13:02Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje v stredu na sneženie v okresoch na severnom Slovensku.

Šimkovičová: Nový názov RTVS deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter vysielateľa

Šimkovičová: Nový názov RTVS deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter vysielateľa

DNES - 12:51Domáce

Novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase vzniká nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia.