• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

7 znamení, že vaše telo nedokáže dobre stráviť tuky

  • 19:37 01.09.2021
  • Bratislava
7 znamení, že vaše telo nedokáže dobre stráviť tuky

Trávenie tukov v zdravom organizme nepredstavuje problém. O poruche svedčí až týchto 7 signálov.

Napriek tomu, že sa spája s negatívnymi konotáciami, tuk je veľmi podstatná časť stravy. Pri správnom spracovaní tuku telo získava cenný nástroj na boj proti zápalu a množstvo vlahy a výživy.

Zdravé tuky predstavujú pre telo nekonečný zdroj živín a vitamínov, ktoré sa však nedokážu vstrebať, ak trávenie nefunguje tak, ako má. Nedokonalé trávenie tukov sa najčastejšie prejavuje siedmimi príznakmi.

1. Plávajúca stolica

Tým najzreteľnejším znakom nedokonalého trávenia tukov je stolica, ktorá sa po vyprázdnení vznáša na vodnej hladine toalety. Takéto výkaly na vode zanechávajú mastné stopy a zvyčajne majú svetlé sfarbenie.

Zdravá stolica sa vyznačuje pevnosťou, tmavohnedým sfarbením a pachom. Ak na nej raz za čas spozorujete zmenu, pravdepodobne sa nemusíte báť vážnych ochorení. Trvalá zmena ale značí ťažkosti s trávením tukov.

2. Pálenie záhy po jedle

Ak sa pálenie záhy týka problémov s trávením tuku, zvyčajne sa dostaví po zjedení mastných alebo vyprážaných jedál. Je preto dôležité sledovať, kedy presne nastáva a čo ho spúšťa.

K páleniu záhy, ktoré súvisí s nedokonalým trávením tuku, prispievajú aj vysoko spracované jedlá s obsahom repkového alebo slnečnicového oleja alebo prirodzene mastné jedlá, ako je olivový olej.

3. Bolesť pod hrudníkom

Pri ťažkostiach s trávením tukov sa môžete stretnúť s hromadením plynov a miernym zápalom v tele. Prejavuje sa to aj bolesťou v pravej spodnej časti hrudníka, ktorá sa dostavuje do 40 minút po zjedení mastného jedla. V prípade, že táto bolesť pretrváva, je potrebné ju lekársky preveriť.

4. Odstránenie žlčníka

Žlčník sa podieľa na vylučovaní kyseliny, ktorá je zodpovedná za rozkladanie tukov. Ak vám teda v minulosti odstránili žlčník, telo sa s trávením tukov musí pasovať dlhšie. V niektorých prípadoch je to dokonca celkom nemožné.

5. Problémy s pokožkou

Nedokonalé trávenie tukov sa často prejavuje aj na pokožke. Tá je neraz suchá a jazvy na nej sa len ťažko hoja.

Pokožka je vo svojej podstate tuková, vo vode nerozpustná vrstva, ktorá chráni vnútorné orgány tela pred vonkajšími vplyvmi. Na to, aby mohla správne fungovať, potrebuje dostatočnú zásobu esenciálnych mastných kyselín, ktoré si telo nedokáže samé vyrobiť, a tak ich musíme prijímať zo stravy.

Ak organizmu nedoprajeme dostatok omega-3 a omega-6 mastných kyselín, naša pokožka začne vysychať, svrbieť a ľahko sa na nej budú tvoriť jazvy. Pre zdravie pokožky je tiež dôležité prijímať vitamíny A a E, ktoré podporujú metabolizmus tukov.

Tuky, ktoré sú zdravé pre pokožku, nájdete v olivách, kokose, ľanových semiačkach, avokáde a vlašských orechoch. K menej zdravým tukom zaraďujeme trans-tuky, ktoré možno nájsť v margaríne a spracovaných jedlách.

6. Nedostatok energie

Ľudské telo si vytvára energiu zo všetkého, čo prijme, vrátane tukov. Ak neprijímate dostatok sacharidov, telo si začne tvoriť energiu z tukov. Ak sa stravujete zdravo, no napriek tomu nemáte dostatok energie, na vine môže byť porucha trávenia súvisiaca s nedokonalým spracovaním tukov v organizme.

7. Hormonálna nerovnováha

Na vznik nových buniek telo potrebuje lipidy (tuky), bielkoviny, sacharidy, minerály a ďalšie živiny. Na tvorbu svalov je napríklad potrebné množstvo bielkovín, na udržiavanie zdravia hormonálnej sústavy zas treba množstvo tukov.

Medzi hormóny, ktoré sa v rámci zdravej funkčnosti spoliehajú na dostatočný príjem tukov, patria estrogén, testosterón, progesterón a aktívna forma vitamínu D. Ak sa telo nedokáže dostať k týmto lipidom, môže dôjsť k hormonálnej nerovnováhe, ktorá má na svedomí nepravidelnú menštruáciu, ťažkosti s počatím, nízke libido, stratu svalovej pevnosti aj ťažkosti s predmenštruačným syndrómom.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.