• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Účinky ivermektínu, o ktorých sa nehovorí: Toto sa deje s črevami pacientov

  • 20:42 30.08.2021
  • Svet
Účinky ivermektínu, o ktorých sa nehovorí: Toto sa deje s črevami pacientov

Účinky veterinárneho liečiva pri liečbe pacientov s COVID-19 si pochvaľujú najmä konšpirátori. Často však nehľadia na nepriaznivé následky.

Dosiaľ najúčinnejším prostriedkom boja proti pandémii ochorenia COVID-19 je očkovanie. Dvojitá dávka vakcíny proti novému koronavírusu a jeho variantom podľa dostupných informácií znižuje riziko nakazenia o asi 60 percent a riziko úmrtia v dôsledku ochorenia o viac ako 85 percent.

Ani tieto údaje viacerých nepresvedčili, za čo možno viniť aj dezinformačnú scénu, ktorá je aktívna najmä na sociálnych sieťach. Konšpirátori sa pritom často odvolávajú na liečivo ivermektín, ktoré je primárne určené na liečbu koní pri napadnutí parazitickými červami.

Trend užívania ivermektínu sa okrem Európy ujal aj v Spojených štátoch, kde Správa potravín a liečiv (FDA) vydala odporúčanie vyhnúť sa svojvoľnému užívaniu liečiva a vydala článok, v ktorom vymenovala nepríjemné vedľajšie účinky, ktoré s tým súvisia.

Je pravda, že ivermektín môže byť predpísaný aj pacientom s niektorými ochoreniami, a to najmä pri napadnutí červami alebo pri kožných ochoreniach, ako je rosacea. To však nič nemení na tom, že na jeho predpísaní by sa mal podieľať lekár.

V prípade, že po lieku určenom prevažne na veterinárnu liečbu siahnete bez toho, aby ste sa poradili s lekárom, môžete sa stretnúť hneď s niekoľkými nepríjemnosťami. Snáď tou najväčšou z nich, ktorá zaujala aj americké sociálne siete, je hnačka. Nejde však o klasický prípad.

„Možno je to hlúpa otázka, ale vyšli už z niekoho červy po tom, ako užil ivermektín,“ pýtala sa na Facebooku žena, ktorá to pravdepodobne prehnala s dávkovaním. „Som len zvedavá.“

Na komentár odpovedali viacerí diskutujúci, pričom jeden poznamenal, že stolica po užití liečiva sa nijako nepodobala na hnačku, akú v minulosti zažil. „Šiel som na záchod a našiel som v ňom dlhé lanové červy s hlavou a so všetkým,“ hovorí zdesene diskutujúci.

Výlučky, o ktorých hovoria užívatelia ivermektínu, v skutočnosti nemajú nič spoločné s červami. Pojem „lanové červy“ sa vyskytuje v obrovskom množstve pseudo-vedeckých článkov. Dávno sa však prišlo na to, že ide o kúsky črevnej sliznice, ktoré sa uvoľňujú z tráviaceho traktu po podaní látky, ktorú telo nedokáže stráviť.

„Lanové červy“ sa prvýkrát dostali do popredia v roku 2009 po tom, ako istý Jim Humble uviedol na trh „Zázračný minerálny roztok“ (z angličtiny Miracle Mineral Solution, MMS), o ktorom tvrdil, že dokáže vyliečiť rakovinu, AIDS, maláriu, autizmus a viac-menej akékoľvek ťažké ochorenie, s ktorým si neraz nevie poradiť ani konvenčná veda. Ak si myslíte, že ste o ňom ešte nepočuli, ste na omyle – tento zázrak je inak známy aj ako bielidlo.

Masívna kampaň nového „lieku“ sa postarala o to, aby tisíce ľudí začali piť bielidlo, a robiť si s ním klystír. Dnes už snáď nikoho neprekvapí, že hoci si k liečbe závažných ochorení nepomohli, dostavili sa u nich ďalšie ťažkosti. Okrem zvracania, hnačky, dehydratácie, zlyhania pečene a smrti sa pacienti stretávali aj s výkalmi, ktoré sa podobali na tenké dlhé organizmy.

Namiesto toho, aby konzumenti bielidla pri nepriaznivých účinkoch s touto „liečbou“ prestali, prítomnosť červov v stolici pripisovali účinnosti kúry, ktorá im zatiaľ spôsobovala nezvrátiteľné poškodenie orgánov.

Červy, s ktorými sa stretávajú ľudia, ktorí dnes užívajú ivermektín, vznikajú za rovnakých podmienok. Výlučky vznikajú preto, lebo konzument si poškodzuje črevá vysokými dávkami niečoho, čo sa v tele človeka správa ako jed. Veterinárny ivermektín jednoducho spôsobuje odpadávanie vnútornej ochrannej vrstvy čriev.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, theguardian.com, twitter.com/Cuthpaste, bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.