• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Attonitas je uveriteľným príbehom, tvrdí o filme režisér

  • 9:13 28.02.2013
  • BRATISLAVA
Attonitas je uveriteľným príbehom, tvrdí o filme režisér

Vo štvrtok vstúpi do kín nový slovenský film Attonitas, ktorý je scenáristickým a režijným debutom herca Jaroslava Mottla. Aj keď by sa z traileru mohlo zdať, že ide o horor, samotný režisér na dnešnej tlačovej besede v Bratislave zdôraznil, že je to triler.

"Chceli sme, aby sa ľudia báli, no aj rozmýšľali, čo v slovenských filmoch často chýba," povedal Mottl. V jeho prvotine si zahrali Petra Blesáková, Michal Jánoš, Peter Brajerčík, Adrián Gula a tiež Gabriela Marcinková, ktorá sa objavila napríklad v romantickej dráme 360 (2011) oceňovaného brazílskeho režiséra Fernanda Meirellesa.

Mottl uviedol, že snímku nakrúcali už v lete 2011. Pre problémy z dofinancovaním sa však jeho premiéry tvorcovia dočkali až teraz. "Film sa točil dvanásť dní, osem až dvadsať hodín denne," povedal režisér, ktorý pri tejto príležitosti vyzdvihol fakt, že celý štáb toto náročné nakrúcanie zvládol. Dejiskom nakrúcania bol opustený kaštieľ na sídlisku Radvaň v Banskej Bystrici, ktorý si prenajali za dvetisíc eur. Podľa Mottla o tomto mieste mnohí Radvančania ani nevedia, no jeho hneď zaujalo a dlho rozmýšľal nad tým, že by tam mal vzniknúť film so strašidelnými prvkami.

Snímka Attonitas rozpráva príbeh o pätici kamarátov, ktorí sa do kaštieľa vyberú po tom, čo študentka Jana (Marcinková) uvidí z okna privátu v objekte zvláštne tiene. Jej spolubývajúca, študentka filmovej fakulty Elena (Blesáková), sa vydá aj s Kamilom (Michal Jánoš) a kamerou do kaštieľa, aby to bližšie preskúmala. V budove sa ozývajú čudné zvuky a to ich presvedčí, aby sa na kaštieľ pripravili dôkladnejšie. O týždeň Jana a jej štyria spolubývajúci z privátu, vybavení kamerami a vysielačkami, obsadia na noc kaštieľ s cieľom zachytiť kamerami zvláštne úkazy. Netušia, že to, čomu budú čeliť v najbližších hodinách, bude za hranicami ich chápania. Situácia sa vymkne spod kontroly a zdá sa, že jediný dôkaz udalostí onoho večera sa nachádza na záznamoch kamier.

"Je to uveriteľné, mohlo sa to stať," zhodnotil filmový príbeh režisér Mottl, ktorý pri nakrúcaní snímky využil služby kameramana Mariána Vaca a zvukára Petra Gajdoša. O hudbu sa postaral Michal Kovalčík a strih Nina Maxim. Zaujímavosťou filmu je to, že film bol stopercentne financovaný zo súkromných zdrojov. Režisér si aj preto želá, aby mala snímka čo najviac divákov. Komerčný úspech však nebol jeho primárnym cieľom. "Chcel som nakrútiť film, na ktorý sa budem chcieť pozrieť aj o desať rokov," poznamenal režisér.

Mottl síce do kín vstupuje s debutovou snímkou, no už teraz pracuje na druhom filme. "Chystáme nový projekt, bude to úplne iný žáner - československá komédia, ktorá divákov rozveselí," dodal začínajúci filmár. Na margo toho sa posťažoval, že sa na Slovensku dobré komédie prakticky vôbec netočia a to by chcel so svojím druhým celovečerným filmom zmeniť. Komédiu s pracovným názvom Motýle v bruchu chce financovať prostredníctvom crowdfundingu. Zriadil preto už webstránku motylevbruchu.com. Na jeho nový, ambiciózny projekt prispelo zatiaľ 45 ľudí celkovou čiastkou 6 564 eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.