• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Znížiť riziko predčasného pôrodu dokážete aj sami. Toto treba spraviť každý deň

  • 19:33 29.08.2021
  • Edinburgh
Znížiť riziko predčasného pôrodu dokážete aj sami. Toto treba spraviť každý deň

Riziko predčasného pôrodu dokážete svojpomocne znížiť až o 10 percent. Dôležité sú prvé mesiace tehotenstva.

O predčasnom pôrode môžeme hovoriť v prípade, keď sa bábätko narodí pred 37. týždňom tehotenstva. Predčasný pôrod je rizikový najmä preto, že dieťa sa v maternici nestihne plne vyvinúť, a tak hrozí, že po narodení bude trpieť chronickými poruchami alebo neprežije.

Občianske združenie na podporu rodín s predčasne narodenými deťmi Malíček tvrdí, že počet predčasných pôrodov na Slovensku každoročne stúpa. „Aktuálne sa na Slovensku narodí predčasne každé jedenáste dieťa,“ uvádza organizácia s tým, že za rizikové faktory možno najčastejšie označiť pokročilý vek rodičky, jej závažné ochorenia (cukrovka, vysoký tlak a iné) aj gynekologické komplikácie.

Hoci sa riziku predčasného pôrodu nikdy nedá celkom vyhnúť, existuje spôsob, ako ho aspoň redukovať. S prevratným zistením prišla Edinburská univerzita, podľa ktorej hlavnú rolu v tomto procese zohráva slnečné svetlo.

„Úloha slnečného svetla je skvelým podnetom pre ďalší výskum predčasného pôrodu,“ tvrdí autorka výskumu Sarah Stocková z edinburského Centra pre reprodukčné zdravie.

Slnečné svetlo podľa Stockovej v pokožke vyvoláva produkciu látok, ktoré uvoľňujú krvné cievy, čo podporuje zdravé tehotenstvo. „Výskumy na dospelých ukazujú, že slnečné svetlo vďaka uvoľňovaniu oxidu dusnatého z pokožky znižuje krvný tlak,“ vysvetľuje vedkyňa s tým, že slnko tiež podporuje prúdenie krvi do maternice.

Netreba zabudnúť, že slnečné svetlo tiež priamo pôsobí na produkciu vitamínu D, ktorý je dôležitý pre rozvoj kostí, zubov, obličiek, srdca a nervovej sústavy dieťaťa.

Je pravda, že dlhodobý pobyt na slnku zvyšuje riziko rakoviny kože, no podľa expertov výhody prevažujú nad rizikami. „Všetko je to o rovnováhe,“ hovorí Stocková. „Ženy by sa však rozhodne mali vyhnúť spáleniu, ktoré je nebezpečné.“

Stocková s kolegami analyzovala zdravotné záznamy takmer 400.000 tehotných žien a viac ako 500.000 detí narodených po 24 týždňoch tehotenstva. Deti narodené na konci druhého trimestra majú podľa štatistík 50-percentnú šancu na prežitie.

Zložky každého pôrodu v Škótsku v období rokov 2000 až 2010 potom porovnali s predpoveďou počasia pre daný okres v čase, keď prebiehali prvé mesiace tehotenstva každej z matiek.

Pravdepodobnosť predčasného pôrodu bola o 10 percent vyššia u rodičiek, ktoré počas prvého trimestra len málo prichádzali do kontaktu so slnečným svetlom oproti tým, ktoré sa slnku vôbec nevyhýbali.

Vedci teda predpokladajú, že ženy dokážu redukovať problémy s placentou a riziko predčasného pôrodu o 10 percent, ak budú počas prvého trimestra častejšie chodiť von. Účinok kontaktu slnka s pokožkou tehotných žien počas druhého trimestra na riziko predčasného pôrodu sa nepreukázal.

Tím z Edinburghu v súčasnosti zisťuje, či aj umelé svetlo dokáže podporiť zdravé tehotenstvo, čo by mohlo prospieť najmä rodičom z klimatických pásiem, kde počas roka slnko často nesvieti.

Zdroj: Info.sk, DP, research.ed.ac.uk, dailymail.co.uk, cdc.gov, malicek.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.