• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Užívanie antibiotík má dlhodobé následky, vie dokonca ovplyvniť aj dĺžku života

  • 7:54 27.08.2021
  • Adelaide
Užívanie antibiotík má dlhodobé následky, vie dokonca ovplyvniť aj dĺžku života

Pokusy na myšiach dokazujú, že po užívaní liekov dochádza k výraznej zmene črevného mikrobiómu. Tá by mohla ovplyvniť aj dĺžku života.

Vznik rozličnej štruktúry bunkového mikrobiómu pri užívaní antibiotík vedie k zmene očakávanej dĺžky života. Toto zistenie priniesol výskum publikovaný v žurnále Cell Reports po tom, ako to potvrdili pokusy na myšiach.

Austrálčania z Flindersovej univerzity a Juhoaustrálskeho inštitútu zdravotníctva a medicínskeho výskumu objasnili spojitosť medzi mikrobiómom, ktorý sa usádza v črevách po užívaní antibiotík, a skrátenou dĺžkou života u myší.

Daný výskum je prvý na svete, ktorý sa experimentálne pokúsil špecifikovať dlhodobé následky užívania antibiotík u inak zdravých zvierat v rámci celej ich dĺžky života.

„Prvýkrát sme pozorovali vplyv, ktorý zanecháva zmenený mikrobióm čriev po užívaní antibiotík v mladosti na celý neskorší život myší,“ konštatuje vedúci výskumu David Lynn.

Autori vysvetľujú, že dlhodobé užívanie antibiotík výrazne ochudobňuje rozmanitosť črevnej mikroflóry, a v črevách zvierat formuje jeden z dvoch typov mikrobiotickej kultúry. V prípade tvorby kultúry, ktorá dostala názov PAM I, dochádza najmä k tvorbe grampozitívnych baktérií rodu Erysipelotrichaceae (Turicibacter), a v prípade PAM II k tvorbe Lachnospiraceae (Blautia a Coprococcus).

„U myší s mikrobiómom PAM II sme v neskoršom veku zaznamenali vyššiu inzulínovú rezistenciu, čo poukazuje na metabolickú dysfunkciu. Okrem toho mali výrazne vyššiu mieru zápalu v rôznych tkanivách, vrátane krvi, pečene a mozgu,“ vysvetľuje Lynn.

Myši v skupine PAM II podľa Lynna umierali dvakrát častejšie ako myši z druhej skupiny, a to aj napriek tomu, že sa narodili v tom istom období a užívali rovnaký typ antibiotík ako myši, u ktorých sa utvoril mikrobióm PAM I.

Rozdiely medzi dvoma skupinami pretrvávali po celých 102 týždňov trvania experimentu. Myšiam v skupine PAM II nepomohol ani fakt, že ich mikrobióm sa vrátil do pôvodného stavu niekoľko týždňov po doužívaní liekov. Rýchlo u nich došlo k tvorbe vedľajších účinkov súvisiacich s poruchami metabolizmu a zápalom.

„Náš výskum dokazuje, že mikrobióm, ktorý osádza črevá po užívaní antibiotík, dokáže preprogramovať imunitu cicavcov na dlhú dobu, čo má vplyv nielen na metabolizmus, ale aj dĺžku života,“ dodáva Lynn.

To, že na vine nie sú samotné lieky, ale mikrobióm, ktorý vzniká po ich užívaní, vedci dokázali pomocou modelu myších čriev bez akejkoľvek mikroflóry. Do tohto modelu osadili kultúry PAM I a PAM II, pričom v črevách došlo k podobným zmenám, aké bolo možné pozorovať u živých myší.

Zdroj: Info.sk, DP, cell.com, ria.ru
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.