• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Šíriteľmi delta variantu môžu byť podľa štúdie aj plne zaočkovaní

  • 15:50 19.08.2021
  • Londýn
Šíriteľmi delta variantu môžu byť podľa štúdie aj plne zaočkovaní

Plne zaočkované osoby nakazené variantom delta môžu podľa štúdie prenášať koronavírus rovnako ako nezaočkovaní.

Ľudia plne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 môžu byť šíriteľmi delta variantu koronavírusu. Vakcíny im však poskytujú vyššiu mieru ochrany ako v prípade nezaočkovaných ľudí. Vyplýva to z výsledkov štúdie, ktoré vo štvrtok na svoje webovej stránke zverejnila Oxfordská univerzita.

Štúdia, na ktorej spolupracovali britské ministerstvo zdravotníctva a britský štatistický úrad (ONS), potvrdila, že vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca poskytujú dobrú úroveň ochrany aj proti delta variantu. Ich účinnosť je však v tomto prípade nižšia ako proti alfa variantu.

Osoby, ktoré boli zaočkované až po prekonaní ochorenia COVID-19, mali podľa vedcov ešte vyššiu úroveň ochrany ako tí, ktorí covid pred očkovaním nemali.

Plne zaočkované osoby nakazené variantom delta však mali v tele podobné množstvo vírusu ako nezaočkovaní ľudia. Pri alfa variante bolo toto množstvo vírusu výrazne nižšie.

Nepoznáme, do akej miery môžu nákazu šíriť osoby nakazené covidom po zaočkovaní,“ povedala profesorka v odbore lekárskej štatistiky a epidemiológie Sarah Walkerová.

To, že v tele môžu mať vyššie množstvo vírusu, však podľa nej potvrdzuje, že ľudia, ktorí ešte nie sú zaočkovaní, nemusia byť pred delta variantom chránení v takej miere, ako vedci predpokladali.

Preto je nevyhnutné, aby sa dalo zaočkovať čo najviac ľudí,“ dodala.

Očkovanie znižuje možnosť nákazy ochorením COVID-19, úplne ju však neodstráni,“ povedal odborník z Oxfordskej univerzity Koen Pouwels.

Štúdia porovnávala mieru ochrany pred nákazou v období pred 17. májom tohto roka a po ňom – keď sa variant delta stal v Británii dominantným.

Vedci odobrali vzorky od viac ako 384.000 osôb v období od 1. decembra 2020 do 16. mája 2021 a následne od viac ako 358.000 ľudí v období od 17. mája do 1. augusta tohto roka.

Odborníci budú vývoj pandémie v Spojenom kráľovstve naďalej monitorovať. Bez takýchto hromadných prieskumov je podľa Walkerovej „nemožné odhadnúť vplyv očkovania na šírenie bezpríznakových prípadov nákazy“.

Tieto osoby môžu byť podľa profesorky zdrojmi ďalšieho šírenia epidémie, „najmä ak si ľudia, ktorí už boli zaočkovaní, mylne myslia, že sa covidom nakaziť už nemôžu“.

V Británii je v súčasnosti proti koronavírusu plne zaočkovaných viac ako 40.987.000 ľudí, napísala vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

VČERA - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

VČERA - 21:57Zahraničné

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá.

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

VČERA - 21:56Zahraničné

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy dolárov, uviedli v utorok viacerí predstavitelia americkej vlády.

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

VČERA - 21:54Zahraničné

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať, píše agentúra AFP.

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

VČERA - 20:23Zahraničné

Na základe štúdia tzv. herkulánskych zvitkov sa podarilo zistiť, kde bol v Aténach pochovaný antický filozof Platón.