• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Skutočne lotérie podporujú očkovanie? Výskum priniesol prekvapivé výsledky

  • 21:29 17.08.2021
  • Boston
Skutočne lotérie podporujú očkovanie? Výskum priniesol prekvapivé výsledky

Vedci z Bostonu skúmali vplyv očkovacej lotérie na ochotu očkovať sa proti COVID-19.

Krajiny po celom svete sa postupne snažia dostať vakcínu proti COVID-19 k čo najväčšiemu množstvu obyvateľov. Vlády zaujali rôzne očkovacie stratégie, pričom mnohé vyskúšali aj koncept očkovacej lotérie. Ľudia, ktorí sa zaočkujú proti COVID-19, majú šancu vyhrať hotovosť alebo rôzne iné ceny. Vedci z Lekárskej fakulty Bostonskej univerzity však zistili, že takéto kampane nevedú k vyššiemu počtu zaočkovaných.

Autori štúdie publikovanej vo vedeckom časopise JAMA analyzovali motivačný systém lotérie v štáte Ohio s názvom „Vax-a-Million“. Tím nakoniec dospel k záveru, že tieto stimuly nevedú k zvýšeniu očkovania verejnosti proti COVID-19.

Prvotné správy z médií naznačovali, že očkovacia lotéria v Ohiu bola úspešná a viedla k väčšiemu počtu očkovaní. V dôsledku toho podobné lotérie zaviedli aj ostatné štáty.

"Predchádzajúce hodnotenia motivačnej očkovacej lotérie z Ohia však nezohľadnili ďalšie zmeny v očkovaní proti COVID-19 v USA, ako napríklad tie, ktoré mohli byť dôsledkom rozšírenia očkovania na vek 12 až 15 rokov," uviedol v tlačovej správe Allan J. Walkey, profesor medicíny na Lekárskej fakulte Bostonskej univerzity.

Peniaze na lotériu by sa dali využiť inak

Vedci použili údaje od amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Konkrétne skúmali mieru zaočkovania medzi miestnymi dospelými nad 18 rokov pred a po lotérii v Ohiu. Tím tiež porovnával očkovanie s inými štátmi USA, ktoré nevyužili lotériu. Ďalšie štáty okrem Ohia v štúdii pôsobili ako kontrolné, čo umožnilo autorom štúdie zvážiť okrem lotérií aj ďalšie faktory ovplyvňujúce rozhodovanie o očkovaní.

"Naše výsledky naznačujú, že štátne lotérie majú obmedzenú hodnotu pri zvyšovaní vakcinácie. Preto môžu byť zdroje venované očkovacím lotériám úspešnejšie investované do programov, ktoré sa zameriavajú na základné dôvody váhavosti voči očkovaniu a nízkeho záujmu o očikovanie,“ dodáva Walkey.

Aj keď tieto zistenia naznačujú, že lotérie nie sú najlepším spôsobom, ako podporiť očkovanie, vedci sú presvedčení, že existujú účinné riešenia na očkovanie väčšiny populácie. To, že lotérie zlyhali, podľa nich neznamená, že lepší nápad nepríde čoskoro.

"Je dôležité dôsledne vyhodnotiť stratégie navrhnuté na zvýšenie vakcinácie, rýchlo zaviesť úspešné stratégie a vyradiť tie, ktoré nefungujú," uzatvára Walkey.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, bumc.bu.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.