• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Sušené slivky majú zásadný vplyv na zápal v tele. Toľkoto ich musíte zjesť

  • 18:48 14.08.2021
  • San Diego
Sušené slivky majú zásadný vplyv na zápal v tele. Toľkoto ich musíte zjesť

Denná konzumácia sušených sliviek znižuje riziko srdcových chorôb.

Ľudia zvyčajne jedia sušené slivky, aby dopomohli svojmu tráveniu, ale ukázalo sa, že hrsť denne dokáže robiť zázraky aj so zdravím vášho srdca a znižovať zápal, najmä u starších žien.

Srdcové choroby sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí. Vedci zo Štátnej univerzity v San Diegu odhaľujú, že konzumácia piatich alebo šiestich sliviek každý deň počas šiestich mesiacov znižuje riziko srdcových chorôb a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu v tele.

V štúdii publikovanej v časopise Journal of Medicinal Food bolo 48 zdravých žien po menopauze rozdelených do troch skupín. Jedna skupina jedla šesť sliviek a dve ďalšie jedli 50 g alebo 100 g sušených sliviek denne počas šesťmesačnej štúdie. Ostatné aspekty stravy a životného štýlu zostali podobné ako pred štúdiou.

Sušené slivky zlepšujú hladiny cholesterolu

Vedci na začiatku a na konci štúdie u účastníčok zmerali markery rizika srdcových chorôb. Chceli tak zistiť, či došlo k zlepšeniu u tých, ktoré jedli sušené slivky.

Výsledky ukazujú podobné pozitívne výsledky u tých, ktoré jedli 50 g a 100 g sušených sliviek. Každodenná konzumácia sliviek tiež znížila úroveň zápalu a zvýšila obsah antioxidantov. Nebola zaznamenaná žiadna pozoruhodná zmena v hmotnosti alebo BMI účastníkov.

Štúdia ukazuje, že sušené slivky by mohli byť dobrým doplnkom stravy na zníženie srdcových chorôb a zápalu, ako aj na zlepšenie antioxidačnej kapacity. Ako uviedol Mark Kern, profesor výživy na Štátnej univerzite v San Diegu:

"Zníženie chronického zápalu a zvýšenie antioxidačnej kapacity v tele je spojené s nižším rizikom kardiovaskulárnych a mnohých ďalších ochorení. Táto štúdia nielen ukazuje, že sušené slivky môžu byť dobrým spôsobom, ako zmierniť zápal a zvýšiť antioxidačnú kapacitu, ale tiež naznačuje, že konzumácia sušených sliviek každý deň môže u postmenopauzálnych žien zlepšiť hladinu cholesterolu."

Nedávny výskum tiež ukazuje, že postmenopauzálna žena so slabými kosťami zaznamenala nárast hustoty kostí konzumáciou 50 g sušených sliviek každý deň počas 16 mesiacov.

Zdroj: Info.sk, TM, liebertpub.com, eurekalert.org, sciencedirect.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.