• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

10 vecí, ktoré musíte urobiť po tom, ako sa vyliečite z koronavírusu

  • 19:35 14.08.2021
  • Bratislava
10 vecí, ktoré musíte urobiť po tom, ako sa vyliečite z koronavírusu

Nezáleží na tom, či u vás ochorenie prebiehalo mierne alebo závažne. Niektoré pravidlá by ste mali dodržiavať aj po zotavení.

Pri miernom priebehu ochorenia COVID-19 sa pacienti zvyknú zotaviť do dvoch týždňov. Vo vážnejších prípadoch, ktorých je výrazne menej, môže liečba trvať aj mesiac či dlhšie. To však ešte neznamená, že nasleduje rýchly návrat do normálu.

Po zotavení z ochorenia vám chvíľu potrvá, kým budete schopní plniť aktivity bežného dňa v takej forme a podobe, ako predtým. Vírus sa už síce vo vašom tele nenachádza, no k niektorým aktivitám treba aj tak pristupovať s opatrnosťou.

Nový koronavírus je veľká záťaž na telo bez ohľadu na to, či ste prekonali infekciu s ľahkým alebo ťažkým priebehom. Okrem poškodenia dýchacích ciest môže dôjsť aj k zasiahnutiu ďalších častí tela, ktoré sa hoja dlhšie. Práve pri ich liečbe môže pomôcť dôsledná post-covidová starostlivosť. Ako by mala vyzerať?

1. Naplánujte si dennú rutinu

V prvých dňoch po vyliečení môžete pociťovať slabosť a letargiu. Telo sa totiž musí spamätať z boja, ktorý tak dlho viedlo proti ochoreniu. Práve toto obdobie je kľúčové pre dodatočnú liečbu a odpočinok. Stanovte si plán na každý deň, ktorý bude zahŕňať zdravú stravu, množstvo tekutín, mierny pohyb a hlavne veľa odpočinku.

2. Naparujte sa

Naparovanie nad horúcou vodou je jeden z najúčinnejších a najbezpečnejších spôsobov, ako si prečistiť dutiny a zbaviť sa hlienu. Je účinné aj v prípade, že ste prekonali zápal pľúc vyvolaný covidom.

Naparujte sa aspoň 2-3-krát denne nad čistou horúcou vodou. Nič tým nepokazíte, ak do nej pridáte aj nedráždivé bylinky.

3. Odpočívajte

Nenechajte sa oklamať miernym priebehom covidu. Aj ak príznaky ochorenia po niekoľkých dňoch celkom zmiznú, stopy vírusu stále kolujú v krvnom obehu, a tak telu treba dopriať dostatok oddychu, aby malo silu eliminovať ich. Ak nemusíte, aspoň týždeň po vyliečení vôbec nepracujte, a hlavne sa vyhýbajte stresujúcim situáciám.

4. Užívajte vitamíny

Vitamíny, ako je zinok a vitamín D a C, neslúžia len ako prevencia, ale pomôžu tiež telu vysporiadať sa s následkami ochorenia. Užívať by ste ich mali aj v prípade, že už máte v tele protilátky (po prekonaní vírusu aj očkovaní), aby ste minimalizovali riziko opätovnej nákazy.

5. Stravujte sa výživne

Vitamíny nezískate len z doplnkov, ale aj zo stravy. Pri liečbe z namáhavej infekcie sa zamerajte najmä na jedlá s vysokým obsahom bielkovín. Jedzte menšie porcie, aby ste telo príliš nezaťažili a nespôsobili si problémy s trávením.

Voľte jedlá, ako vajce natvrdo, kurací vývar, šošovicová polievka, semiačka a orechy. Samozrejmosťou je ovocie a čo najväčšie množstvo zeleniny. Nezabúdajte ani na pitný režim.

6. Dajte pozor na ďalšie príznaky

Nikdy neviete, či po covide nebudete mať dlhodobé následky, a preto sa krátko po vyliečení treba dobre sledovať. V súvislosti s novým koronavírusom sa najčastejšie hovorí o poškodení pľúc, napadnúť môže aj pľúca či mozog. Ak vás stále trápia ťažkosti s dýchaním, tlak v hrudníku alebo návaly tepla, oznámte to lekárovi.

7. Sledujte hladinu kyslíka v krvi

Po uzdravení oximeter ešte nezahadzujte. Aj po prekonaní covidu môžu byť pľúca naďalej poškodené, čo môže ohroziť prísun kyslíka do krvi. Hneď, ako hladina kyslíka v krvi klesne pod hodnotu 90, urýchlene navštívte lekára, prípadne sa riaďte pokynmi, ktoré vám dal po vyliečení.

8. Cvičte

S pohybom to v tejto krehkej fáze zatiaľ netreba preháňať. Nemali by ste však ostať celkom neaktívni. Cvičenie zvyšuje hladinu kyslíka v krvi a zlepšuje prúdenie krvi v tele. Vďaka pohybu si tiež vytvoríte endorfíny, ktoré vás udržia v pozitívnej nálade. Stačí, ak cvičeniu denne venujete aspoň 10 minút.

9. Precvičte si pamäť

Vyhnite sa dlhodobým problémom spojeným s činnosťou mozgu, ktoré môžu nastať pri nakazení koronavírusom. Ide to aj hravou formou – lúštite krížovky a sudoku alebo poskladajte puzzle. Mozgovú aktivitu podporuje aj čítanie knihy.

10. Nefajčite

Fajčenie môže spôsobiť ďalšie poškodenie pľúc, oslabenie imunity a spomalenie liečby. Fajčenie vám neprospievalo ani pred nakazením, no zvlášť teraz by ste si mali dať aspoň niekoľkotýždňovú prestávku.

Zdroj: Info.sk, DP, trendingposts.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.