• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Deti narodené cisárskym rezom majú vyššie riziko, že skončia v nemocnici s týmto problémom

  • 20:52 15.08.2021
  • Aarhus
Deti narodené cisárskym rezom majú vyššie riziko, že skončia v nemocnici s týmto problémom

Deti narodené prostredníctvom cisárskeho rezu majú vyššie riziko hospitalizácie pre infekcie.

Nový výskum varuje, že deti narodené cisárskym rezom môžu mať neskôr v detstve väčšiu pravdepodobnosť vzniku nebezpečných infekcií. Štúdia tvrdí, že deti mladšie ako päť rokov, ktoré sa narodili pomocou cisárskeho rezu, majú vyšší počet hospitalizácií kvôli infekcii ako deti rovnakého veku narodené prirodzeným pôrodom.

Vedci to považujú za dôsledok nedostatku expozície baktériám matky počas vaginálneho pôrodu. "Počas vaginálneho pôrodu príde dieťa do styku s normálnymi baktériami z črevného a vaginálneho tkaniva matky. Deti narodené cisárskym rezom sú týmto baktériám vystavené oveľa menej,“ hovorí Lars Pedersen, spoluautor štúdie.

Výskum sa snaží pochopiť, prečo je infekcia hlavnou príčinou hospitalizácie v ranom detstve, a či je pôrod cisárskym rezom spojený s vyšším rizikom akejkoľvek infekcie alebo iba určitých typov infekcií. Štúdia, publikovaná v časopise PLOS Medicine, tiež porovnáva rôzne riziká spojené s núdzovým cisárskym rezom a vopred naplánovaným.

"Pretože infekcia bola hlavnou príčinou prijatia detí do nemocnice, akékoľvek opatrenia na zníženie miery infekcií by urobili merateľný a trvalý rozdiel v celkovom zdravotnom stave populácie," vysvetľuje vedúca autorka štúdie Jessica Millerová.

Štúdia skúmala 7,2 milióna pacientov z Austrálie, Dánska, Škótska a Anglicka. Takmer 25% sa narodilo cisárskym rezom a 57% sa narodilo núdzovým cisárskym rezom. 1,5 milióna detí v štúdii bolo hospitalizovaných s infekciou pred dosiahnutím veku 5 rokov.

"Asi 14 000 z týchto infekcií možno pripísať narodeniu núdzovým cisárskym rezom a 18 500 plánovaným cisárskym rezom," uviedla Miller. Deti mali najvyššie riziko respiračných, gastrointestinálnych a iných vírusových infekcií. Ďalšími rizikami spojenými s cisárskym rezom sú astma, alergia, juvenilná idiopatická artritída a zápalové ochorenie čriev.

"Rozdiely v mikrobiálnej expozícii v dôsledku pôrodného režimu, ktorý môže pretrvávať mesiace alebo roky, môžu prispieť k zvýšenému riziku hospitalizácie súvisiacej s infekciou po pôrode cisárskym rezom. Naše mikrobiómy môžu ovplyvniť vývoj postnatálnych imunitných reakcií vrátane infekcií. Mikrobióm môže byť tiež optimalizovaný postnatálnymi faktormi, ako je dojčenie a skorý kontakt kože na kožu po narodení,“ hovorí vedúci autor štúdie David Burgner.

Aj keď štúdia ukázala malé zvýšené riziko detských infekcií, niekedy je cisársky rez najbezpečnejšou možnosťou pre matky aj ich deti. Prekvapivo sa počet cisárskych rezov od roku 2000 na celom svete zdvojnásobil, pričom sa každoročne vykonalo asi 6,2 milióna nelekárskych zákrokov. Nové zistenia budú mať vplyv na klinickú prax a politiku verejného zdravia.

"Infekcia je hlavnou príčinou hospitalizácie v ranom detstve a tieto zistenia by mali viesť k štúdiám s cieľom porozumieť mechanizmom vrátane účinkov pôrodného režimu na imunitný vývoj a tomu, či jednoduché intervencie, ako napríklad zvýšenie miery dojčenia, môžu kompenzovať akékoľvek zvýšené riziko," dodáva Burgner. “Bude dôležité preskúmať, či sú podobné zistenia pozorované v krajinách s nízkymi a strednými príjmami, kde je záťaž detskou infekciou pravdepodobne oveľa vyššia.“

Zdroj: Info.sk, TM, journals.plos.org, swns.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.