• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Ľudia s týmto tvarom postavy majú menšie riziko demencie

  • 10:11 14.08.2021
  • Augusta
Ľudia s týmto tvarom postavy majú menšie riziko demencie

Ľudí pred demenciou chráni béžový tuk.

Ľudia, ktorí majú postavu v tvare hrušky majú menšie riziko nástupu demencie. “Hrušky” ukladajú tuk rovnomernejšie, než ľudia s postavou v tvare jablka, u ktorých sa tuk drží aj od pása nahor. Ľudia s hruškovitou postavou majú viac takzvaného béžového tuku, ktorý zmierňuje zápal spojený s demenciou. Potvrdila to štúdia publikovaná v akademickom žurnále Nature Communications.

Ľudia s postavou v tvare hrušky majú nižšie riziko srdcových chorôb a cukrovky, ako aj poklesu kognitívnych schopností. Teraz však vedci tvrdia, že béžové tukové bunky alebo adipocyty sú „nevyhnutné“ pre neuroprotektívne a protizápalové účinky podkožného tuku, ktorý je zmesou bielych a béžových buniek.

Je zaujímavé, že béžový tuk je bežnejší u mladších ľudí a cvičenie a vystavenie chladu umožňujú zafarbenie bielych tukových buniek na béžovú. Vedci dúfajú, že ich objav by mohol viesť k preventívnej liečbe demencie. Tá môže zahŕňať lieky, ktoré napodobňujú účinky tohto tuku, alebo by bolo možné béžový tuk zmraziť v ranom veku a transplantovať ho pacientom, keď sú starší.

Vedci na tieto zistenia prišli tak, že testovali samce myší so špecifickým chýbajúcim génom. Tento chýbajúci gén bránil zhnednutiu adipocytov v podkožnom tuku, čo malo za následok podkožný tuk, ktorý sa viac podobá viscerálnemu tuku, ktorý sa nachádza v bruchu v oblasti orgánov. Pri strave s vysokým obsahom tukov sa už ukázalo, že u týchto myší sa cukrovka vyvíja rýchlejšie ako u myší s normálnym množstvom béžového tuku. Predchádzajúce štúdie ukázali, že transplantácia podkožného tuku do obéznych myší zlepšila ich metabolizmus v priebehu niekoľkých týždňov.

Tuk by bolo možné transplantovať

Zatiaľ čo normálne myši aj myši, ktorým tento gén chýbal, získali približne rovnaké množstvo hmotnosti počas štyroch týždňov, myši bez funkčného béžového tuku vykazovali pri testovaní viac kognitívnych problémov. Ich mozog a telo tiež vykazovali silný zápal v reakcii na stravu s vysokým obsahom tukov. Tento zápal postihol mikrogliálne bunky - imunitné bunky v mozgu - ktoré môžu prispieť k demencii a ďalším mozgovým problémom.

Predtým, ako sa u nich vyvinul diabetes, mikroglie myší, ktorých vek bol porovnateľný s 20-ročným človekom, už vykazovali zápal. V experimentoch normálne myši tiež vykazovali zápal, ale spolu s protizápalovou reakciou, ktorá pomohla minimalizovať problémy.

Vedci tiež transplantovali podkožný tuk z mladých, chudých zdravých myší do inak normálnych, ale teraz obéznych myší, u ktorých sa vyvinulo správanie podobné demencii po tom, ako 10 až 12 týždňov mali stravu s vysokým obsahom tukov. Transplantácia priniesla zlepšenie v centre učenia a pamäte hlboko v mozgu. Výsledky tiež ukazujú, že béžový tuk interaguje s imunitnými bunkami a indukuje v podkožnom tuku protizápalový proteín IL-4. IL-4 je jednou z bielkovín potrebných na to, aby chlad stimuloval zmenu tuku na béžový.

Vedci tvrdia, že IL-4 je priamo zapojený do komunikácie medzi béžovými tukovými bunkami a neurónmi v mozgu. "Je to vzrušujúce, pretože máme spôsob, akým periférne imunitné bunky interagujú s mozgom spôsobom, ktorý podporuje poznávanie," uviedla neurovedkyňa Alexis Stranahan.

Tím teraz dúfa, že vykoná ďalší výskum toho, či záleží na umiestnení transplantovaného tuku a či transplantácia viscerálneho tuku do podkožnej oblasti znižuje jeho škodlivý účinok. Chcú tiež preskúmať tieto problémy u samíc myší, pretože súčasné štúdie boli obmedzené na samce a chcú zistiť, ako podkožný tuk vysiela protizápalovú správu.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, jagwire.augusta.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.