• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Plastovú krízu môžu vyriešiť kravy

  • 19:14 13.08.2021
  • Viedeň
Plastovú krízu môžu vyriešiť kravy

Kľúčom v boji so znečistením prostredia môžu byť nakoniec kravy.

Baktérie sídliace v žalúdkoch kráv môžu byť odpoveďou na to, ako sa zbaviť celosvetového problému s plastovým znečistením. Rakúski vedci tvrdia, že tieto mikróby je možné použiť na rozkladanie plastov ekologickým spôsobom.

O plastových produktoch je známe, že sa môžu v prírode rozkladať od 20 do 500 rokov. Podľa odhadov každý deň skončí viac ako 60 miliónov plastových fliaš na skládkach a v spaľovniach, čo je spolu až okolo 22 miliárd ročne.

Štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále Frontiers in Bioengineering and Biotechnology teraz prišla s riešením, ktoré zahŕňa kravy. Výrobcovia mäsa každoročne zabijú na potravinárske účely viac ako 300 miliónov kusov hovädzieho dobytka. Časť, ktorá nekončí v supermarketoch, môže byť zdrojom užitočných baktérií.

"V bachorovom retikule žije obrovská mikrobiálna komunita, ktorá je zodpovedná za trávenie potravy u zvierat," uviedla doktorka Doris Ribitsch v tlačovej správe. "Predpokladali sme, že niektoré biologické činnosti by sa dali použiť aj na hydrolýzu polyesteru."

„Trávenie“ plastového odpadu

Vedci poznamenávajú, že ide o typ chemickej reakcie, ktorá vedie k rozkladu. Tím sa rozhodol zamerať na kravy, pretože baktérie v ich žalúdkoch môžu rozkladať prírodné materiály podobné plastu. Autori štúdie získali tekutinu z bachora kráv z bitúnku v Rakúsku.

Potom do kvapaliny pridali tri druhy plastov vo forme prášku a filmu. Prvý typ, známy ako PET, je bežnou zložkou textilu a obalov. Ďalšie dva pozostávajú z biologicky odbúrateľných plastov používaných na výrobu kompostovateľných plastov a biologického materiálu vyrobeného z obnoviteľných zdrojov.

Výsledky ukazujú, že baktérie rozkladajú všetky tieto plastové formy a plastový prášok sa rozkladá rýchlejšie ako filmy. V porovnaní s inými mikroorganizmami schopnými „stráviť“ plastový odpad je bachorová kvapalina účinnejšia. To naznačuje, že spoločná mikrobiálna komunita kráv môže byť účinnejšia než jeden mikrób. Aj keď je tento výskum v počiatočných fázach, zistenia sú prvým krokom k recyklácii plastov ekologickým spôsobom.

Tím poznamenáva, že tento výskum môže byť finančne náročný, pretože laboratórne vybavenie je drahé a takéto štúdie vyžadujú predbežné štúdie na vyšetrenie mikroorganizmov. Vedci plánujú v budúcnosti vykonať ďalšie testy a preskúmať ďalšie mikrobiálne komunity. Ribitsch hovorí, že doteraz mikrobiálne komunity neboli dostatočne preskúmané ako potenciálny ekologický zdroj.

Zdroj: Info.sk, TM, frontiersin.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.