• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Svojho psa nikdy nekŕmte zvyškami z obeda. Zvlášť toto jedlo môže byť smrteľné

  • 8:35 15.08.2021
  • Medford
Svojho psa nikdy nekŕmte zvyškami z obeda. Zvlášť toto jedlo môže byť smrteľné

U psov, ktoré sa kŕmia bežným jedlom určeným pre človeka, môže dôjsť k vzniku smrteľného srdcového ochorenia. Hrozbou sú aj niektoré psie krmivá.

Dilatačná kardiomyopatia je ochorenie, ktoré sa u psov prejavuje zväčšením srdcového svalu. Ide o stav, pri ktorom srdce postupne stráca schopnosť pumpovať krv do celého tela, čo má neraz fatálne následky.

Prečo toto ochorenie spomíname? Práve dilatačná kardiomyopatia je dôvod, prečo by ste mali prestať s kŕmením svojho domáceho miláčika zvyškami jedla, a to zvlášť, ak sa v ňom nachádza hrášok. Táto nevinne pôsobiaca zelenina totiž zvyšuje riziko vzniku srdcového ochorenia u psov.

Hrach a iné strukoviny doteraz tvorili obsah niektorých pokrmov pre psy. Na ich bezpečnosť sa v Spojených štátoch už pozrela Správa potravín a liečiv (FDA), a označila ich za potenciálny spúšťač dilatačnej kardiomyopatie. Napriek rozsiahlemu výskumu dodnes nie je jasné, ako vznikla spojitosť medzi hrachom a týmto ochorením.

„Tento výskum nám pomáha určiť cieľ, na ktorý sa treba zamerať, a pravdepodobné príčiny vzniku ochorenia,“ uviedla pre NBC News autorka štúdie o nebezpečnosti hrachu Lisa Freemanová z Tuftsovej univerzity.

Podľa výskumu by sme psov nemali kŕmiť hrachom a inými strukovinami v žiadnej podobe. S týmto tvrdením však celkom nesúhlasia viaceré veterinárne organizácie.

Americký klub chovateľov (AKC) hlási, že psy môžu príležitostne žrať hrášok, pokiaľ nepochádza z plechovky (kvôli nadmernému množstvu soli). Britská veterinárna charitatívna organizácia People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) takisto tvrdí, že hrášok psom neublíži.

O vzniku ochorenia rozhoduje aj genetika

Tuftsova univerzita vo výskume porovnávala 830 zlúčenín v deviatich bežne dostupných psích pokrmoch s deviatimi pokrmami, ktoré FDA označila ako rizikové. V krmivách bez obsahu obilnín sa ryža a kukurica bežne nahrádzajú strukovinami, zemiakmi a sladkými zemiakmi.

Zo 122 zlúčenín, ktoré prislúchali strukovinám, bolo 30 vyhodnotených ako rizikových. Najviac z nich sa nachádza v hrachu, a podľa FDA je pravdepodobné, že čím viac hrachu sa v krmive nachádza, tým vyššie je riziko vzniku dilatačnej kardiomyopatie.

Pri vzniku ochorenia treba hovoriť aj o genetike. Dnes už vieme, že dilatačná kardiomyopatia sa vyskytuje predovšetkým u plemien, ako je doberman, doga, zlatý retriever, boxer a kokeršpaniel.

Zástupkyňa riaditeľa Britskej veterinárnej spoločnosti Daniella Dos Santosová odporúča chovateľom psov, aby pri výbere krmiva bez obsahu obilnín postupovali s opatrnosťou.

„Vždy uvítame majiteľov, ktorí sa zaujímajú o zloženie krmiva pre zvieratá, ale v súčasnosti neexistuje dostatok dôkazov o tom, že strava bez obsahu obilnín poskytuje viac výhod ako strava s ich obsahom,“ tvrdí Dos Santosová.

Dos Santosová majiteľov vyzýva, aby sa poradili s veterinárom o tom, aká strava je pre domáceho miláčika najzdravšia a vyvážená.

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, nbcnews.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.