• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Je lepšie sa preceňovať alebo podceňovať? Vedci zistili, čo stojí za sebadôverou

  • 19:34 08.08.2021
  • Svet
Je lepšie sa preceňovať alebo podceňovať? Vedci zistili, čo stojí za sebadôverou

Výskumníci sa v štúdii pozreli na to, prečo niektorí ľudia preceňujú svoje schopnosti, zatiaľ čo iní sa podceňujú.

Podľa štúdie University of Alberta nedostatok dôvery v naše schopnosti pri danej úlohe alebo aktivite vyplýva z preceňovania schopností ostatných. Zistenia publikované v odbornom časopise Journal of Personality and Social Psychology môžu ponúknuť pohľad na to, ako čeliť neistote v súvislosti s ťažkou úlohou.

Predchádzajúci výskum ukázal, že pri mnohých úlohách a činnostiach má väčšina ľudí tendenciu preceňovať sa, najmä ak sú úlohy jednoduché. Klasickým príkladom je štúdia amerických vodičov z roku 1981, v ktorej 93 percent tvrdilo, že má nadpriemerné schopnosti za volantom.

Ľudia často nesprávne hodnotia seba aj ostatných

Pri ťažkých úlohách však väčšina ľudí skôr predpokladá, že ostatným sa bude dariť lepšie. Aby vysvetlili tieto zdanlivo protirečivé tvrdenia, vedci sa v štúdii pýtali bežcov, aký výsledok očakávajú v náročných horských pretekoch.

Vedci po kontrole veku, pohlavia a bežeckých skúseností zistili, že bežcov, ktorí nesprávne predpovedali, že ich časy budú lepšie ako priemer (tí, ktorí boli príliš sebavedomí) poháňalo hlavne preceňovanie vlastných výkonov.

Medzitým bežci, ktorí predpovedali, že budú mať horší výkon (tí, ktorí si neboli istí svojimi schopnosťami) dobre rozumeli svojmu vlastnému výkonu, ale od svojich konkurentov očakávali viac.

"Naša práca identifikuje dva odlišné zdroje zaujatosti alebo dva rôzne dôvody, prečo ľudia nemusia byť dobre kalibrovaní: môžu byť zaujatí v sebahodnotení a môžu byť zaujatí v hodnotení ostatných," povedal hlavný autor štúdie Gerald Häubl.

Ľudia, ktorí sa preceňujú, sú často podpriemerní

Bežci, ktorí si neverili, nielenže správne predpovedali vlastný výkon, ale mali tiež tendenciu mať nadpriemerné časy. Häubl povedal, že nízka sebadôvera ktorá sa môže prejaviť na pracovisku ako syndróm podvodníka, je často prospešná, najmä ak motivuje ľudí k tvrdšej práci.

"Problém so sebadôverou však je, že môže zabrániť ľuďom, ktorí skutočne majú potenciál vyniknúť v niečom - v konkrétnom zamestnaní alebo kariére -, aby sa o to vôbec pokúsili, pretože mylne veria, že existuje mnoho ďalších, ktorí sú lepší ako oni," dodal Häubl.

Jednotlivci, ktorí preceňujú svoj výkon, sú väčšinou tí, ktorí sú podpriemerní. "Tento druhý výsledok je v súlade s predchádzajúcim výskumom, ktorý ukazuje, že nekvalifikovaní ľudia majú tendenciu preceňovať svoj výkon," povedal Häubl.

Toto preceňovanie vlastných schopností môže byť podľa neho dobré alebo zlé v závislosti od toho, či sa prejaví vo vyššej alebo nižšej motivácii, a teda v požadovanom výsledku.

"Niektoré z najväčších úspechov ľudstva boli pravdepodobne podporené určitou formou prehnanej sebadôvery. Ale to boli aj niektoré z najpozoruhodnejších zlyhaní ľudstva,“ povedal. "Vo všeobecnosti by sa ľudia mali snažiť o dobre kalibrovanú sebadôveru založenú na presnom posúdení vlastných schopností a schopností druhých."

Zdroj: Info.sk, TM, doi.apa.org, medicalxpress.com, todayuknews.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.