8 chutných spôsobov, ako si pripraviť kukuricu
- 8:17 07.08.2021
- Bratislava
Varenie nie je jediný spôsob, ako pripraviť surovú kukuricu. Naučíme vás pár trikov, ktoré vám pomôžu pri príprave, nech už si zvolíte akýkoľvek recept.
Kukurica sa dá jesť na množstvo spôsobov. Zvlášť v lete je najobľúbenejšia varená verzia. Kukuricu dostať kúpiť aj v plechovke či v mrazenej podobe. V neposlednom rade sa z nej pripravuje aj popcorn.
Hoci sme spomenuli hneď niekoľko možností, ako kukuricu v kuchyni využiť, stále to nie je všetko, čo sa s ňou dá spraviť. Spoznajte ďalšie možnosti spolu s nami:
1. Varená kukurica
Foto: Kaichankava Larysa/Shutterstock.com
Jedol ju už snáď každý z nás. Ak si kukuricu varíte sami doma, hlavne dajte pozor na to, aby ste to neprehnali. Kukurica, ktorú dnes ponúkajú v obchodoch, je väčšinou sladká a šťavnatá, takže nepotrebuje dlhý čas na uvarenie.
Prevarená kukurica má kašovitú konzistenciu, hoci zvonku môže byť tvrdšia. Vyskúšajte overenú prípravu v mikrovlnke: neošúpanú kukuricu opláchnite pod tečúcou vodou a zabaľte do papierovej utierky. Takto ju zohrievajte v mikrovlnke aspoň 2 a pol minúty.
2. Surová kukurica
Kukuricu vlastne vôbec netreba variť. Za surova je sladká, chrumkavá a šťavnatejšia ako uvarená (teplo totiž premieňa cukor na škrob). Dá sa nakrájať do šalátu a tortily, na chlieb, alebo ju môžete jesť rovno z klasu. Stačí si len vybrať druh, ktorý je na to určený.
3. Zaváraná kukurica
Zavarená kukurica má rovnomernú sladkú aj kyslastú chuť a hodí sa takmer do všetkého. Nebojte sa ju pridať do šalátov, cestovín a ryže, alebo ju využite ako prílohu k syru. Pokojne sa dá jesť aj samotná.
4. Kukurica v maslovom mlieku
Foto: SEAGULL_L/Shutterstock.com
Nebaví vás natierať maslo na každý klas osobitne? Maslovo-mliečny kúpeľ je potom to pravé. Ošúpanú kukuricu jednoducho ponorte do hrnca so 4-5 pohármi vody, jedným pohárom mlieka a 8 lyžicami masla. Pridajte soľ a varte asi 6 minút, potom počkajte 3 minúty a vyberte z hrnca. V stredne veľkom hrnci takto pripravíte asi 6 až 8 kukuríc.
5. Kukuričný vývar
Keď už ste zjedli všetku kukuricu, ostalo vám niekoľko prázdnych klasov, ktoré zaručene nepatria do koša! Prečo si z nich radšej neuvariť vývar? Aj prázdne klasy totiž obsahujú bohatú chuť. Vývar z nich tiež získa krémovo zlatistú farbu, a možno ho použiť pri príprave polievok, rizota a kaše.
6. Kukuričné mlieko
Ak vám vývar nie je pochuti, nebráňte sa vyskúšať kukuričné mlieko. Obraté klasy vhoďte do hrnca s mliekom a nechajte povariť. Takto pripravené mlieko má sladkastú a čerstvú chuť, ktorá výborne dopĺňa recepty na zmrzlinu alebo zákusky.
7. Naparovaná kukurica
Ak chcete naraz napariť väčšie množstvo kukuríc, pomôžte si mrazničkou. Do prázdnej (a vypnutej) mrazničky uložte všetky kukurice a na spodok položte dva veľké hrnce s vriacou vodou. Zavrite mrazničku a počkajte asi polhodinu, kým sa kukurica naparí.
8. Kukurica z pahreby
Foto: allme/Shutterstock.com
Neošúpané kukuričné klasy sú skvelý kandidát na opekanie v pahrebe. Šupky ochránia jednotlivé zrniečka pred spálením a poskytnú bariéru, vďaka ktorej sa pod nimi začne tvoriť para, a kukurica sa rýchlejšie uvarí. Takto pripravená kukurica bude obzvlášť chutiť milovníkom sladkého.
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli
Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.
Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím
Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.
Video: Na dne mora leží potopené lietadlo, mnohí si ho pomýlili so záhadným letom MH370
Potápači zachytili podmorské zábery vraku lietadla.
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi
Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.
Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu
Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.