• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Tieto doplnky stravy poškodzujú pečeň. Viacerí pacienti potrebovali transplantáciu

  • 20:08 08.08.2021
  • Sydney
Tieto doplnky stravy poškodzujú pečeň. Viacerí pacienti potrebovali transplantáciu

Trh je presýtený rôznorodými doplnkami na podporu zdravého života. Pri výbere však treba zvážiť účinky na zdravie pečene.

Pokiaľ ide o vonkajší vzhľad, moderná spoločnosť kladie vysoké nároky na ženy aj mužov. Nie je preto prekvapivé, že za uplynulé roky snáď všade na svete rastie dopyt po doplnkoch, ktoré sľubujú štíhlejšiu líniu či väčšie svaly.

Zvlášť Austrália sa môže neslávne chváliť nárastom spotreby diétnych doplnkov stravy. Dopyt po nich výrazne stúpa najmä v posledných 20 rokoch, čo ale so sebou prináša neblahé následky. Podľa lekárov je tento trend zodpovedný za nárast počtu hospitalizácií pacientov s vážnym poškodením pečene. U týchto pacientov tiež narastá počet transplantácií pečene.

Štúdia publikovaná vo vestníku The Medical Journal of Australia porovnávala údaje 184 dospelých prijatých do Kráľovskej nemocnice princa Alfreda v Sydney s počtom prípadov poškodenia pečene vplyvom liekov v priebehu rokov 2009 až 2020.

Až dve tretiny pacientov s pečeňou poškodenou liekmi tvoria tí, ktorí užívali paracetamol. 22 percent z tretej tretiny tvoria prípady, keď došlo k poškodeniu orgánu vplyvom bylinných alebo diétnych supplementov. Za posledných 9 rokov sa miera poškodenia pečene doplnkami v populácii zvýšila až o 32 percent.

Za polovicu zo všetkých prípadov poškodenia pečene doplnkami boli zodpovedné doplnky na chudnutie a budovanie svalov. Zvýšilo sa aj množstvo poškodení pečene vplyvom tradičnej čínskej medicíny. Autori to pripisujú zatraktívneniu takejto liečby v krajine za posledné roky.

Ešte smutnejší je fakt, že prognóza u pacientov s poškodenou pečeňou vplyvom doplnkov nie je dobrá. V porovnaní s pacientmi, ktorí si poškodili pečeň paracetamolom, a u ktorých je šanca na prežitie bez transplantácie 86-percentná, u druhej skupiny hovoríme len o 59-percentnej šanci na uzdravenie.

Pri paracetamole možno hovoriť o väčšej nádeji na uzdravenie najmä preto, že pri poškodenej pečeni ide najmä o mladších pacientov a poznáme aj dostupnú protilátku. Autori výskumu tiež pripomínajú, že sa sústredili len na najzávažnejšie prípady alkoholového poškodenia pečene, a teda ich celkový počet môže byť oveľa vyšší.

Toxické poškodenie pečene je najčastejšia príčina akútneho zlyhania pečene v západných krajinách a hlavná príčina úmrtí spôsobených ochorením pečene.

V Austrálii je predávkovanie paracetamolom pomerne bežné. Od roku 2004 do 2017 tam stúpol počet hospitalizácií o 108 percent. Poškodeniu súvisiacemu s inými látkami sa však nevenuje toľká pozornosť. Okrem bylinných a diétnych prídavkov ho môže vyvolať aj užívanie antibiotík a liekov na tuberkulózu a rakovinu.

Podľa vedcov je potrebné prísnejšie regulovať predaj bylinných a diétnych doplnkov stravy. U protinožcov sa k takýmto produktom možno dostať prostredníctvom internetových obchodov, pričom dovoz zo zahraničia zriedka podlieha kontrole.

Zdroj: Info.sk, DP, mja.com.au, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.