• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Unikla šokujúca správa o delta variante nového koronavírusu

  • 22:05 30.07.2021
  • Washington D.C.
Unikla šokujúca správa o delta variante nového koronavírusu

Interný dokument CDC uvádza, že s delta variantom sa vojna zmenila.

Variant delta koronavírusu môže byť rovnako nákazlivý ako kiahne a podľa internej prezentácie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môže spôsobiť vážnejší priebeh ochorenia ako predchádzajúce varianty.

Vakcíny sú naďalej veľmi účinné, najmä pri prevencii závažných priebehov a úmrtí, ale môžu byť menej účinné pri prevencii infekcie alebo prenosu delta variantu. Uvádzajú to časti prezentácie, ktoré ako prvé získal denník The Washington Post.

Snímky z prezentácie boli zdieľané v rámci CDC a údaje z nich viedli k nedávnym zmenám v odporúčaniach CDC ohľadom nosenia rúšok. „Vedzte, že vojna sa zmenila,“ píše CDC v správe.

Aj zaočkovaní ľudia budú musieť nosiť rúška

Jedným z najdôležitejších poznatkov zo snímok je, že pri súčasných úrovniach očkovania v USA sa bude delta naďalej exponenciálne šíriť, ak sa nezavedú ďalšie opatrenia, ako je nosenie rúšok aj u očkovaných ľudí.

V utorok (27. júla) CDC aktualizovalo svoje pokyny k rúškam a uviedlo, že plne zaočkovaní ľudia by mali pokračovať v nosení rúšok vo verejných vnútorných priestoroch. Delta variant je podľa snímok „odlišný od predchádzajúcich kmeňov“. Je veľmi nákazlivý a pravdepodobne spôsobuje závažnejší priebeh.

Variant delta je prenosnejší ako vírusy, ktoré spôsobujú MERS a SARS, ebolu, nachladnutie, sezónnu chrípku a kiahne v roku 1918, a je rovnako prenosný ako kiahne.

Navyše, ľudia, ktorí sú infikovaní variantom delta, môžu mať podľa CDC väčšiu vírusovú nálož ako ľudia infikovaní inými variantmi a prenášať vírus dlhšie. Malá predbežná štúdia zistila, že ľudia infikovaní deltou môžu mať viac ako 1 000-násobne viac častíc vírusu v čase dva dni po pozitívnom teste ako ľudia infikovaní pôvodným vírusom.

Vakcíny sú voči delta variantu menej účinné

Údaje z Anglicka, Škótska, Kanady a Izraela naznačujú, že vakcína od Pfizer-BioNTech má 93% až 100% účinnosť pri prevencii hospitalizácie alebo smrti na pôvodný variant koronavírus. U variantu delta je to však 64% až 88% účinnosť pri prevencii symptomatického ochorenia.

A čo viac, nové prípady nákazy sa budú častejšie objavovať v skupinách, v ktorých nie sú všetci chránení vakcínou, vrátane ľudí, ktorí majú oslabenú imunitu alebo sú starší. Podľa prezentácie je riziko hospitalizácie a smrti vyššie u starších dospelých v porovnaní s mladšou populáciou bez ohľadu na to, či sú očkovaní.

Zdroj: Info.sk, TM, washingtonpost.com, cdc.gov, nytimes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.

Misia lunárneho modulu Odysseus bude kratšia, je prevrátený na bok

Misia lunárneho modulu Odysseus bude kratšia, je prevrátený na bok

10:43 27.02.2024Veda

Misia amerického komerčného lunárneho modulu Odysseus bude pravdepodobne z dôvodu spôsobu pristátia na povrchu Mesiaca kratšia.