• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

6 dôvodov, prečo by ste sa mali sprchovať len každý druhý deň

  • 20:11 31.07.2021
  • Bratislava
6 dôvodov, prečo by ste sa mali sprchovať len každý druhý deň

Leto nás núti sprchovať sa častejšie ako inokedy počas roka. Existuje ale aspoň 6 dobrých dôvodov, prečo to netreba preháňať.

Ak sa celý rok sprchujete raz za deň alebo dokonca častejšie, máme pre vás zlé správy. Takéto časté sprchovanie je totiž nielen zbytočné, ale v nejednom prípade dokonca škodlivé. Pozrite sa s nami na niekoľko dôvodov, prečo sa sprchovať len raz za dva dni.

1. Menšia šanca infekcie

Pravidelné sprchovanie môže vyzerať ako účinná prevencia pred baktériami a mikróbmi, no treba sa na to pozrieť aj z inej stránky. Ak sa sprchujete príliš často, zakaždým dochádza k narušeniu rovnováhy mikroorganizmov na pokožke, ktoré slúžia na jej ochranu. Imunita si totiž vyžaduje určité množstvo stimulujúcich škodcov, a ak ju o nich oberiete, zvýšite tým svoje riziko nakazenia infekčným ochorením.

2. Koža sa vám za to poďakuje

Dlhá a teplá sprcha poskytuje relax, ale zároveň z pokožky odstraňuje mazľavý povrch, ktorý v nej uzamyká vodu. Bez potrebnej hydratácie pokožka stráca elasticitu a dochádza tak k zrýchlenej tvorbe vrások a iných prejavov starnutia.

3. Rýchlejší rast vlasov

Každodenné umývanie vlasov vás síce na chvíľu zbaví špiny a mastnoty, ale z dlhodobého hľadiska vedie k rýchlejšiemu masteniu. Pri umývaní vlasov z nich odstraňujete ochrannú vrstvu mazu, a dávate tak pórom signál, že treba vytvoriť novú. Toto vedie k neustálej produkcii mazu a upchávaniu pórov, čo sa prejavuje aj pomalším rastom vlasov.

4. Chudnutie

Aj vy sa radi sprchujete až po večeri? Tento nevinne pôsobiaci zvyk je v skutočnosti dôvod, prečo sa na vás lepia kilá váhy navyše. Telo totiž pri trávení potrebuje dostatočný prísun krvi do žalúdka. V sprche ale klesá telesná teplota, na čo tráviaca sústava nevie adekvátne reagovať. Opakovanie tohto zvyku ju preto môže celkom vyviesť z rovnováhy a zapríčiniť priberanie.

5. Nízke riziko alergickej reakcie

Ak patríte k alergikom, je to práve sprchovanie, ktoré môže prispieť k nepríjemným príznakom. Pri narušení kyslej vrstvy pokožky dochádza k obmedzeniu jej schopnosti boja proti vonkajším patogénom. Imunitný systém kvôli umývaniu pokožky „lenivie“, a nebráni sa tak aktívne proti nežiaducim nebezpečným látkam.

6. Lepšie reprodukčné zdravie

Aj jemná pokožka v okolí pohlavných orgánov potrebuje bakteriálnu rovnováhu na to, aby bola zdravá. Voda, ktorou sa sprchujeme, môže obsahovať ťažké kovy a nevinné nie sú ani parfumované mydlá a kozmetické prípravky, ktoré túto rovnováhu narúšajú. Denné vystavovanie sa takémuto riziku môže mať za následok oslabenie zdravia intímnych oblastí.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.