• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Tieto zvláštne veci sa dejú s telom po smrti

  • 20:44 31.07.2021
  • Bratislava
Tieto zvláštne veci sa dejú s telom po smrti

Po smrti sa s ľudským telom dejú veci, o ktorých ste netušili.

Téme smrti sa mnohí ľudia vyhýbajú, no v skutočnosti je to prirodzený a občas fascinujúci proces, o ktorom by sme mali byť informovaní. Diskusia o umieraní je často tabuizovaná. Keď však budete poznať všetky biologické procesy a dôvody, prečo sa vyskytujú, smrť môže pôsobiť menej desivo, ako keď o nej nič neviete.

O tom, čo sa stane s dušou po smrti doteraz veľa nevieme, no poznáme presný proces toho, čo sa po smrti deje s telom.

Po zástave srdca prestane fungovať krvný obeh v tele. Moment, keď srdce prestane biť, je čas, kedy lekári oficiálne vyhlásia človeka za mŕtveho. Ak dôjde k úmrtiu počas hospitalizácie, zástava srdca sa zaznamená ako čas úmrtia.

Po tomto okamihu začne zvyšok tela odumierať, pretože krv v tepnách a žilách sa prestane pumpovať do všetkých častí tela a tvoria sa krvné zrazeniny. Po zastavení krvného obehu začne telo meniť farbu.

Vďaka gravitácii krv, ktorá sa začína usadzovať, zostáva v dolnej časti tela. Dochádza k zvláštnemu sfarbeniu v dvoch tónoch. Telo začne mať na niektorých miestach vzhľad modrín, ostatné časti sú veľmi bledé a bez krvi.

Zníženie telesnej teploty

V tomto okamihu začne telo chladnúť. Tento proces sa nazýva algor mortis. Štandardná telesná teplota by mala byť okolo 37 ° C, ale po smrti klesá každú hodinu asi o 0,8 ° C.

Po takzvanom „smrteľnom chlade“ nastúpi rigor mortis a telo stuhne. Dôvodom je pokles hladiny adenozín trifosfátu, zlúčeniny, ktorá v podstate udržuje bunky aktívne. Očné viečka a svaly krku začnú tuhnúť ako prvé, niekoľko hodín po smrti.

Ale napriek tomu, že sú mŕtve, sa môžu niektoré časti tela o niekoľko hodín šklbať alebo hýbať. Je to preto, že svaly začnú odumierať a tkanivá sa sťahujú. Ak sa to stane súčasne niekoľkým svalom blízko seba, môže to vyzerať ako pohyb.

Ľudia často uvádzajú, že zosnulý človek vyzeral po ich smrti pokojne. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že sa tvár uvoľňuje a vyrovná, pretože svaly prestanú pracovať.

Bizarné zvuky

Telá môžu po smrti vydávať bizarné zvuky. Dôvodom je, že orgány sa posúvajú a dochádza k vypínaniu rôznych systémov. Preto môžete u mŕtveho tela počuť napríklad prdenie, škvŕkanie a grganie. Je nutné podotknúť, že stále sme len živočíchy, ktoré potrebujú vyprázdňovať črevá.

Napriek tomu, že väčšina tela stuhne, zvierač sa po smrti uvoľňuje. Spravidla ho mozog udržiava stiahnutý, pokiaľ sa práve nevyprázdňujeme na toalete. Keď je však mozog mŕtvy, telo už nad ním nemá kontrolu. To znamená, že sa otvára a všetok odpad, ktorý bol črevách, sa môže voľne vypostiť.

Okrem uvoľnených vnútorností aj celý organizmus začne tvoriť určitý zápach. Je to spôsobené umieraním buniek, ktoré uvoľňujú enzýmy a priťahujú baktérie a plesne, keď sa telo začne rozkladať.

V tomto okamihu zvyknú prilietať muchy a mäsiarky, aby do tela nakládli vajíčka, ak telo nebolo uskladnené v chladiacom boxe.

Prach si a v prach sa obrátiš

Telo potom vo voľnej prírode začnú požierať červy a k nim sa pripoja ďalšie živočíchy, ako sú mravce, pavúky a roztoče. Hmyz rozoberie telo zvonka a baktérie, ktoré zvyčajne udržiavajú črevá zdravé, ich po smrti začnú požierať. Tým sa uvoľňujú plyny z čriev do tela, čo spôsobí zväčšenie očných buliev a jazyka.

Pri rozklade bielkovín dochádza k hnilobe, kedy sa zhoršením štruktúry a odumretím buniek začnú orgány rozpúšťať. Mŕtvola je potom o niečo menej tuhá a nahromadené plyny začnú oddeľovať pokožku od kostí a svalov.

Nakoniec, keď sa všetko mäso rozloží, zostanú len kosti. Sú poslednou časťou tela, ktorá sa rozloží, a môže to trvať desaťročia. Baktérie, huby a iné organizmy napadnú kolagénový proteín a kostra sa postupne rozpadne. Ak sú na to vhodné podmienky, ľudské kosti sa môžu zachovať.

Zdroj: Info.sk, TM, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

VČERA - 20:13Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

VČERA - 9:06Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.

Muža po konzumácii slaniny trápili ukrutné migrény. Toto našli v jeho mozgu

Muža po konzumácii slaniny trápili ukrutné migrény. Toto našli v jeho mozgu

6:55 15.03.2024Zdravie

Lekári sa domnievali, že takýto prípad sa nemôže odohrať v bežnej domácnosti.

Ako schudnúť pomocou sprchy: 15-minútový trik, ktorý pomôže v boji s tukom

Ako schudnúť pomocou sprchy: 15-minútový trik, ktorý pomôže v boji s tukom

11:35 10.03.2024Zdravie

Ako spáliť vyše 300 kalórií len pomocou sprchovania? Postačí vám 15 minút, tento trik to vyrieši.