• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Lekárske združenie upodozrieva ministerstvo zdravotníctva z porušovania práv pacientov

  • 11:14 27.07.2021
  • Bratislava
Lekárske združenie upodozrieva ministerstvo zdravotníctva z porušovania práv pacientov

Odborári sa obrátili na verejnú ochrankyňu práv a na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzvalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby začalo dôsledne plniť svoju kontrolnú a informačnú úlohu v otázke nedostatku lekárov a sestier v nemocniciach. Štátnu inštitúciu upodozrieva z porušovania práv pacienta na informácie a na adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Rezort zdravotníctva to však odmieta.

LOZ a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) pred viac ako troma rokmi zorganizovali kampaň „Nekrič na sestru, napíš ministerstvu“. Pacienti a ich príbuzní sa na nich mohli obrátiť, ak mali podozrenie na nedostatočné personálne zabezpečenie oddelení. Na prešetrenie personálneho zabezpečenia daného nemocničného oddelenia by malo dohliadať MZ SR. „Podstatou tejto kampane nebola iba snaha upozorniť na nedostatok sestier a lekárov, ale ukázať pacientom, že je ich právo mať adekvátny počet zdravotného personálu pri svojej liečbe,“ povedal šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Tvrdí, že im minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) oznámil, že pacienti, sestry ani lekári nemajú právo vedieť výsledky kontrol. „Ľudsky povedané, slovenskí pacienti nemajú právo vedieť, v ktorej nemocnici nie je pre pacientov zabezpečený adekvátny počet lekárov a sestier, čiže v ktorej nemocnici je predpoklad na správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ uviedol.

Združenie tvrdí, že dôvodom na nesprístupnenie informácií o výsledkoch kontrol je podľa MZ SR to, že mu to žiaden zákon neukladá, a ochrana GDPR zamestnancov. „Po viac ako troch rokoch sme sa nielenže nedozvedeli výsledok kontrol, ale dozvedeli sme sa, že mnohé súkromné zariadenia skontrolované za celé tri roky neboli a nebudú, s tým, že nám pán minister odpísal, aby LOZ žiadalo kontrolu od vyšších územných celkov,“ doplnil za odborárov Miroslav Mendel.

Hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová reagovala, že rezort sa danými podnetmi aktívne zaoberá, vykonal množstvo mimoriadnych aj plánovaných dozorných akcií u požadovaných poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v rozsahu podnetov podávateľov a že postupoval pri výkone dozoru v súlade s legislatívou.

Výsledky dozoru podľa jej slov spracovali a odovzdali štatutárom kontrolovaných subjektov. MZ SR zdôraznilo, že prerokovalo výsledky dozoru so štatutárnymi orgánmi kontrolovaných subjektov spísaním zápisníc a súčasne využilo všetky legitímne úkony voči kontrolovaným subjektom, ktoré mu ukladá zákon.

Eliášová tiež doplnila, že ministerstvo informovalo LOZ a OZ SaPA o spôsobe vybavenia ich podnetov. „Na základe výsledkov už vykonaných dozorov MZ SR vyhodnotilo podnety podávateľov za opodstatnené,“ povedala.

Dodala, že ministerstvu nevyplýva povinnosť predkladať podávateľom podnetov ako tretím osobám výsledky dozorov, spracované v protokoloch o výsledku dozoru, ani zo zákonov, ktoré upravujú výkon dozoru, ani zo žiadnych ďalších osobitných predpisov.

Má však povinnosť nakladať s osobnými údajmi zdravotníckych pracovníkov uvádzanými v týchto dokumentoch v súlade s ustanoveniami zákona o ochrane osobných údajov a nariadením o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov.

MZ SR si vždy riadne plnilo a plní oprávnenia v oblasti kontrolnej a dozornej činnosti vyplývajúce z osobitných predpisov a tieto činnosti vykonáva v súlade s platnou legislatívou,“ uzavrela Eliášová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.