• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

11 najčastejších mýtov o migréne

  • 22:06 26.07.2021
  • Bratislava
11 najčastejších mýtov o migréne

Je pravda, že migrénu musí sprevádzať takzvaná aura? Čím sa migréna líši od klasickej bolesti hlavy a aké lieky naozaj pomáhajú?

Migréna je pomerne často sa vyskytujúce ochorenie, ktoré postihuje asi 148 miliónov ľudí na celom svete. Svetová zdravotnícka organizácia pritom uvádza, že migréna sa vyskytuje dvakrát častejšie u žien ako u mužov.

Najčastejším prvotným príznakom migrény je mierna až silná bolesť hlavy. U väčšiny ľudí ide o pulzujúcu bolesť, niektorí tiež hovoria o bolesti len na jednej strane hlavy, iní pociťujú aj ďalšie príznaky, ako je nevoľnosť a zvracanie. Takmer každý je počas migrény citlivý na svetlo a zvuk.

S migrénou sa spája niekoľko mýtov, ktoré pacientom neraz bránia v úspešnej liečbe. Predstavíme vám 11 najčastejších z nich:

1. Nejde o nič vážne

Podľa lekárov má väčšina migrén priebeh bez závažnejších zdravotných komplikácií, čo však neznamená, že ide o prechádzku ružovou záhradou. Zvlášť chronické migrény pri neadekvátnej liečbe môžu pacienta celkom odstaviť od bežného života.

V tejto súvislosti musíme spomenúť aj takzvanú familiárnu hemiplegickú migrénu, ktorá môže spustiť aj neurologické príznaky. V najvážnejších prípadoch vedie k porážke.

2. Je to len bolesť hlavy

Migréna nie je obyčajná bolesť hlavy. V niektorých prípadoch dokonca prebieha celkom bez bolesti hlavy.

Medicínsky sa migréna definuje ako špecifický typ bolesti hlavy, ktorý sa väčšinou vyskytuje za prítomnosti ďalších príznakov. Podobne ako bežná bolesť hlavy, aj migréna môže trvať krátko, teda len niekoľko hodín, ale aj dlho, napríklad niekoľko dní.

O rozdieloch medzi migrénou a klasickou bolesťou hlavy sme už napísali tento článok → Je vaša bolesť hlavy v skutočnosti migréna? Toto je 16 príznakov. Okrem toho je nutné poznamenať, že u pacientov s migrénou si možno všimnúť zmenu správania ešte pred jej spustením. Asi jeden alebo dva dni pred migrénou pacienti častejšie zívajú a môžu pociťovať depresiu či podráždenosť.

3. Migrénu vyvoláva kofeín

Ide o úplný mýtus. Kofeín sa nijako nepodieľa na vyvolaní migrény, no u niektorých pacientov môže pôsobiť ako spúšťač. Za problémovú sa označuje len nadmerná konzumácia kofeínu. V miernych množstvách dokáže káva dokonca zmierniť bolesti hlavy. Netreba ju však považovať za náhradu liečby.

Okrem konzumácie kávy, ktorá môže u niektorých pôsobiť ako spúšťač migrény, je častým spúšťačom aj odvykanie od kofeínu.

4. Dokážu ju vyliečiť lieky na bolesť hlavy

V súčasnosti nepoznáme liek na migrénu, no s uvoľnením príznakov môžu pomôcť obyčajné lieky proti bolesti. Lieky, ktoré vám predpíše lekár, slúžia aj na prevenciu pred migrénou.

5. Pri migréne nepomáhajú žiadne lieky

Na liečbu príznakov migrény sa bežne podávajú voľnopredajné analgetiká, triptány, gepanty, antidepresíva, lieky proti záchvatom a betablokátory.

Pri regulovaní príznakov migrény je veľmi dôležitý aj zdravý životný štýl. Samozrejmosťou by malo byť 8 hodín spánku, dostatočný pitný režim, výživná strava a psychohygiena na eliminovanie stresu.

6. Migréna sa nedá diagnostikovať bez röntgenu

Migréna je klinická diagnóza, na ktorej potvrdenie nie je potrebný röntgen ani CT vyšetrenie. Lekár môže tieto procedúry navrhnúť v prípade, že pôvod príznakov nie je jednoznačný. O špecifickom teste na zistenie migrény sa však hovoriť nedá – lekár vie určiť jej prítomnosť len na základe opakujúcich sa bolestí hlavy a ďalších príznakov. Diagnostika preto bežne trvá aj niekoľko mesiacov.

7. Tehotné ženy ju nemôžu liečiť liekmi

Väčšina liekov na liečbu migrény je bezpečná na užívanie aj počas tehotenstva. Komplikácie by mohli vyvolať len niektoré liečivá proti záchvatom.

Ženy, ktoré v bežnom živote trpia migrénou a plánujú tehotenstvo, by sa predtým mali poradiť so svojím lekárom o možnostiach liečby pred pôrodom. Cenné rady vie poskytnúť aj lekárnik.

8. Ak dodržím špeciálnu diétu, migrény sa navždy zbavím

Strava je oddávna populárnym nástrojom holistickej medicíny. Od liečby najzávažnejších ochorení sa jej pripisuje význam aj pri sezónnom prechladnutí či alergii. Podľa niektorých sa konzumáciou zdravých potravín s absenciou tých, o ktorých vieme, že spúšťajú migrénu, dokážeme celkom zbaviť tohto ochorenia.

V tomto prípade je dôležité podčiarknuť, že strava je len jeden z prípadov, ktoré ovplyvňujú nástup príznakov migrény. Ďalej k nemu môže prispieť aj nedostatok spánku, stres či hormonálne zmeny, ktoré sa však stravou do veľkej miery ovplyvniť nedajú.

Bolesť hlavy počas menštruácie – prečo vzniká a ako ju odlíšiť od bežnej migrény?

9. Dá sa liečiť pomocou doplnkov

Doplnky netreba hneď zatracovať. Správna kombinácia vitamínov a minerálov môže pomôcť pri zvládaní príznakov migrény a pri prevencii, ale bohužiaľ neslúži ako liečba.

Pacienti, ktorých trápia migrény, by sa mali spoľahnúť predovšetkým na horčík, vitamín D a vitamín B2.

10. Bez aury to nie je migréna

Pomerne častým sprievodným javom migrén je aj aura, alebo krátkodobá porucha zraku, pri ktorej môže pacient vidieť pred sebou záblesky svetla. Nie je však pravda, že tento jav sa nevyhnutne vyskytuje pri každom záchvate migrény.

11. Vedci ju už neskúmajú

Keďže migréna je jedným z ochorení, na ktoré stále nemáme liek, je pochopiteľné, že výskum na túto tému sa dosiaľ nezastavil.

Medzi najnovšie vedecké nálezy spojené s liečbou migrény patrí aj neuromodulačné zariadenie, ktoré si pacient pripevní na rameno a pomocou mobilného telefónu ho dokáže regulovať. Toto zariadenie poskytuje 45-minútovú úľavu od príznakov migrény.

Zdroj: Info.sk, DP, medicalnewstoday.com, who.int
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.