• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Protesty proti pandemickým opatreniam v Paríži prerástli do stretov s políciou

  • 18:35 24.07.2021
  • Paríž/Londýn
Protesty proti pandemickým opatreniam v Paríži prerástli do stretov s políciou

Tisíce ľudí v sobotu vo Francúzsku protestovali proti návrhu zákona, ktorý vstup do reštaurácií a na iné miesta podmieňuje predložením dokladu o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu na covid. Agentúra Reuters informovala, že zhromaždenie v centre Paríža prerástlo do potýčok jeho účastníkov s políciou, ktorá proti davu použila slzotvorný plyn.

Protestné zhromaždenia proti očkovaniu, „obmedzovaniu slobody“ a vládnym opatreniam súvisiacim s covidovou epidémiou sa v sobotu konali aj v Británii - v Londýne a Manchestri, kde sa účastníci protestu pokúsili zaútočiť na jedno z testovacích centier. Ako na svojom webe informovala denník The Sun, polícia im v tom zabránila.

Demonštranti vo Francúzsku, medzi ktorými boli aj prívrženci krajnej pravice a aktivisti protivládneho hnutia žltých viest, kritizovali aj nariadenie o povinnom očkovaní proti covidu týkajúce sa od septembra všetkých zdravotníkov a personálu v domovoch pre seniorov vo Francúzsku.

O návrhu tohto zákona v sobotu začal rokovať francúzsky Senát. Dolná komora parlamentu ho schválila už v piatok.

Počet ľudí infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 vo Francúzsku i v Británii v poslednom čase opäť stúpa a počet hospitalizovaných sa tiež zvyšuje. Vláda v Paríži sa snaží urýchliť tempo očkovania s cieľom chrániť zraniteľné obyvateľstvo i nemocnice pred náporom pacientov a zabrániť ďalšiemu lockdownu, konšttaovala agentúra AFP.

Väčšina dospelých Francúzov je plne zaočkovaná a prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšina Francúzov podporuje nové vládne opatrenia na boj s covidom.

Protesty proti vládnym opatreniam sa vo Francúzsku konali aj minulý víkend, keď do ulíc mnohých miest vyšlo viac ako 100.000 ľudí.

Medzi nimi boli aj politici a aktivisti krajnej pravice a odporcovia politiky prezidenta Emmanuela Macrona vrátane sympatizantov hnutia žltých viest, ktorí využívajú vládne protipandemické opatrenia, aby oživili svoje protestné aktivity.

Hnutie žltých viest vzniklo v roku 2018 na protest proti vládnym opatreniam v ekonomike, ktoré jeho sympatizanti vnímali ako voči sebe nespravodlivé.

Protesty žltých viest boli zvolávané pravidelne niekoľko mesiacov a vyznačovali sa násilnými potýčkami medzi demonštrantmi a políciou, ako aj ničením majetku štátu i súkromných osôb. Hnutie utlmilo svoje aktivity po tom, čo sa francúzska vláda začala zaoberať mnohými z námietok a návrhov demonštrantov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe

Scholz varuje pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe

DNES - 12:33Zahraničné

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe, informuje agentúra DPA.

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

DNES - 8:48Zahraničné

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra.

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

DNES - 8:07Zahraničné

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns.

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.