• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Spálili ste sa? Týchto 8 vecí určite nerobte, môžete si ešte viac uškodiť!

  • 8:54 25.07.2021
  • Bratislava
Spálili ste sa? Týchto 8 vecí určite nerobte, môžete si ešte viac uškodiť!

Spomedzi množstva domácich receptov na liečbu spálenej kože sa ťažko rozoznávajú tie, ktoré nie sú veľmi bezpečné. Dnes vám prezradíme, čomu sa treba vyvarovať.

Určite poznáte niekoľko spôsobov, ako prirodzene liečiť spálenú pokožku. Okrem chladných obkladov sa často spomínajú kúry zo zeleného čaju, jogurtu či aloe vera. Niektoré nevinne pôsobiace prípravky ale môžu váš stav ešte zhoršiť.

Ak trávite veľa času na slnku a vaša pokožka s tým nie je spokojná, vyhnite sa týmto veciam:

1. Aloe vera s prídavnými látkami

Gély s aloe vera slúžia primárne na liečbu povrchových rán a skvele pomáhajú aj pri popáleninách či jazvách. Ak ste sa spálili, mali by ste ale dbať o to, aby ste si zvolili správny druh ošetrujúcej kúry. Prídavné látky, ako je benzokaín alebo lidokaín, môžu pokožku zbytočne viac podráždiť. Podľa dermatológov by ste na liečbu spálenia mali využívať len čistý krém s obsahom aloe.

2. Tesné oblečenie

Možno je trendy, ale na spálenú pokožku jednoducho nepatrí. Tesné oblečenie bráni pokožke v dýchaní a hojení a navyše zvyšuje jej podráždenie. Aby ste sa vyhli bolesti a s tým súvisiacim nepríjemnostiam, noste radšej voľnejšie odevy, aspoň kým sa pokožka celkom nezahojí. Pomáhajú tiež látky z prírodných materiálov, ako je bavlna.

3. Káva

Foto: WeStudio/Shutterstock.com

Keď hovoríme o spálenej pokožke, nemôžeme opomenúť úpal. Ten často sprevádza bolesť hlavy, čo mnohí považujú za znamenie, že si treba dopriať dávku kofeínu. Uisťujeme vás, že to nie je ten najlepší nápad.

Dlhodobý pobyt na slnku spôsobuje dehydratáciu, a preto je mimoriadne dôležité dopriať telu chýbajúce tekutiny. Kofeín však pôsobí celkom opačne – je to diuretikum, takže vyvoláva častejšie močenie, a telo tak prichádza o životne dôležité tekutiny a minerály.

4. Mejkap

Dámy, ktoré sú spálené na tvári, možno siahajú po mejkape ako po prvej pomoci, no určite sa tu nedá hovoriť o ideálnom riešení. Vrstva mejkapu totiž celkom pokrýva pokožku, takže jej zabraňuje v dýchaní.

Ak sa predsa len rozhodnete pre mejkap, pri nanášaní voľte jemné štetce a vlhké špongie.

5. Píling

Podstata pílingu je odstrániť odumreté bunky pokožky z jej povrchu. Prirodzene preto mnohým napadne, že toto je najrýchlejší spôsob, ako sa zbaviť šúpajúcej sa pokožky. Treba si však uvedomiť, že pokožka po spálení je citlivá, a píling jej v žiadnom prípade nepomôže. Vyhnite sa preto jeho používaniu a nechajte kožu celkom zahojiť.

6. Nesprávny telový krém

Zvlhčujúci krém pomáha pri hojení slnkom poškodenej pokožky, no je dôležité poznať správny druh. Vyhnite sa krémom na báze alkoholu, ktorý z pokožky odstraňuje prirodzený maz, a tak obmedzuje jej hydratáciu.

7. Pomarančový džús

Foto: marino bocelli/Shutterstock.com

Citrusové nápoje obsahujú množstvo antioxidantov, ale zároveň vyvolávajú vyššiu citlivosť pokožky voči slnečnému svetlu. To neznamená, že by ste mali celkom vysadiť pomarančové či citrónové šťavy, no prinajmenšom by ste si po ich konzumácii mali aplikovať viac krému na opaľovanie a mali by ste sa tiež vyvarovať priamemu slnku.

8. Krém s ochranným faktorom

Ak chcete ochrániť pokožku pred poškodením zo slnka, nemali by ste siahať po hydratačnom kréme s ochranným faktorom. Namiesto toho sa spoľahnite na klasický krém na opaľovanie. Pýtate sa, v čom je rozdiel? Jedine v aplikácii. Štúdie preukazujú, že ľudia, ktorí sa pred slnkom chránia len pomocou hydratačného krému, si túto ochranu aplikujú menej dôsledne ako ľudia, ktorí sa chránia pomocou krému určeného priamo na opaľovanie.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me, plos.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.